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검정콩의 주요 항산화 원인물질 및 항산화 효과의 비교

A Major Antioxidative Components and Comparison of Antioxidative Activities in Black Soybean

한국식품과학회지 = Korean journal of food science and technology, , v.37 no.1 2005년, pp.73 - 77  

김선희 (인제대학교 식품과학연구소.식품생명과학부.바이오헬스소재연구센터) ,  권태완 (인제대학교 식품과학연구소.식품생명과학부.바이오헬스소재연구센터) ,  이영순 (경희대학교 식품영양학과) ,  정명근 (삼척대학교 생약자원개발학과) ,  문갑순 (인제대학교 식품과학연구소.식품생명과학부.바이오헬스소재연구센터)

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검정콩에 함유되어 있는 성분들 중 주요 항산화 원인물질을 구명학기 위하여 청자콩의 isoflavone, 토코페롤, phenolic acids 및 안토시아닌의 함량을 측정하였다. 그 결과 genistein이 43.86mg%, daidzein이 31.73mg% 함유되어 있었으며, 토코페롤 함량은 ${\alpha}$-토코페롤이 1.99mg%, ${\beta}$-토코페롤 0.47mg%, ${\gamma}$-토코페롤 10.68mg%, ${\dalta}$-토코페롤 ...

Abstract

Contents of isoflavone, phenolic acids, tocopherol, and anthocyanin in black soybean (Glycine max) were measured by HPLC. To compare antioxidative activities of main black soybean components, antioxidative effects of the same levels of commercial standard components were measured by Trolox equivalent antioxidant capacity assay (TEAC). Most effective component was gentisic acid followed by anthocyanin, p-coumaric acid, ferulic acid, genistein, syringic acid, and daidzein. TEAC assay results revealed genistein in isoflavone, gentisic acid in phenolic acids, p-tocopherol in tocopherol, and anthocyanin showed highest antioxidative and synergistic acitivities, with anthocyanin showing strongest synergy effect.

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