본 연구는 선발지수방정식을 추정하기 위하여 한국증축개량협회에서 수집한 1986부터 1991년 사이에 분만한 젖소의 기록중, 단백질 기록을 포함하고 있는 초산우 614두의 기록을 이용하였으며, 얻어진 결과는 다음과 같다. 1. 유량, 유지방량과 유단백질량의 변이계수는 각각 19.1%, 19.7%, 20.3%로써 형질들간에 큰 차이를 나타내지 않았다. 2. 유단백질량이 포함되지 않은 Model Ⅰ에서 얻어진 유량과 유지방량의 경제적 가중치는 1 대 1222로 유지방량에 대한 가중치가 매우 크게 나타난 반면, 유단백질량이 포함된 Model Ⅳ에서 얻어진 유량, 유지방량과 유단백질량의 경제적 가중치는 1 : 147 : 53으로써 유지방량의 가중치는 상대적으로 상당히 감소하였다. 3. ...
본 연구는 선발지수방정식을 추정하기 위하여 한국증축개량협회에서 수집한 1986부터 1991년 사이에 분만한 젖소의 기록중, 단백질 기록을 포함하고 있는 초산우 614두의 기록을 이용하였으며, 얻어진 결과는 다음과 같다. 1. 유량, 유지방량과 유단백질량의 변이계수는 각각 19.1%, 19.7%, 20.3%로써 형질들간에 큰 차이를 나타내지 않았다. 2. 유단백질량이 포함되지 않은 Model Ⅰ에서 얻어진 유량과 유지방량의 경제적 가중치는 1 대 1222로 유지방량에 대한 가중치가 매우 크게 나타난 반면, 유단백질량이 포함된 Model Ⅳ에서 얻어진 유량, 유지방량과 유단백질량의 경제적 가중치는 1 : 147 : 53으로써 유지방량의 가중치는 상대적으로 상당히 감소하였다. 3. 다변량 제한 최대가능함수를 수행하여 얻어진 유량, 유지방량과 유단백질량의 유전율은 각각 0.19, 0.21 , 0.45였다, 그리고 표현형 상관과 유전형 상관은 각각 유량과 유단백질량, 유지방량과 유단백질량에서 가장 높게 나타났으며, 이들에 대한 상관계수는 각각 0.88, 0.99 였다. 4. 세 형질을 모두 포함하여 얻어진 basic index는 I = -4.28X_(l) + 0.26 X_(2) + 117.54X_(3)(X_(l)=유량, X_(2)=유지방량, X_(3)=유단백질량)으로, 선발의 정확도는 (R_(IH))는 0.83, 각 형질들의 세대당 유전적 개량량은 192.73i(유량) 20.55i(유지방량), 31.21i(유단백질량)등으로 나타났으며, basic index에서 유단백질량을 제외시켰을 때 전반적으로 효율성이 크게 감소하였으며, 유량의 정보만을 가지고 선발지수 방정식을 구한 경우에는 호율성이 basic index에 비해 60% 나 감소하였다. 5. 유량의 유전적 개량량을 극대화 했을 때, 이에 대한 세대당 유전적 개량량은 287.70i 었으나, 선발의 정확도는 0.46으로 상당히 낮은 반면, 유지방량이나 유단백질량을 극대화 시킨 경우는 선발의 정확도가 각각 0.85와 0.90으로 상당히 높게 나타났으며, 이들에 대한 세대당 유전적 개량량은 각각 20.55i 와 31.33i 였다. 6. Restricted index를 수행한 결과, 세형질들은 서로 정의 상관을 가지므로 어느 형질의 유전적 개량량을 0으로 제한 시키면 선발에 정확도나 유전적 개량량은 현저히 감소하였다.
본 연구는 선발지수방정식을 추정하기 위하여 한국증축개량협회에서 수집한 1986부터 1991년 사이에 분만한 젖소의 기록중, 단백질 기록을 포함하고 있는 초산우 614두의 기록을 이용하였으며, 얻어진 결과는 다음과 같다. 1. 유량, 유지방량과 유단백질량의 변이계수는 각각 19.1%, 19.7%, 20.3%로써 형질들간에 큰 차이를 나타내지 않았다. 2. 유단백질량이 포함되지 않은 Model Ⅰ에서 얻어진 유량과 유지방량의 경제적 가중치는 1 대 1222로 유지방량에 대한 가중치가 매우 크게 나타난 반면, 유단백질량이 포함된 Model Ⅳ에서 얻어진 유량, 유지방량과 유단백질량의 경제적 가중치는 1 : 147 : 53으로써 유지방량의 가중치는 상대적으로 상당히 감소하였다. 3. 다변량 제한 최대가능함수를 수행하여 얻어진 유량, 유지방량과 유단백질량의 유전율은 각각 0.19, 0.21 , 0.45였다, 그리고 표현형 상관과 유전형 상관은 각각 유량과 유단백질량, 유지방량과 유단백질량에서 가장 높게 나타났으며, 이들에 대한 상관계수는 각각 0.88, 0.99 였다. 4. 세 형질을 모두 포함하여 얻어진 basic index는 I = -4.28X_(l) + 0.26 X_(2) + 117.54X_(3)(X_(l)=유량, X_(2)=유지방량, X_(3)=유단백질량)으로, 선발의 정확도는 (R_(IH))는 0.83, 각 형질들의 세대당 유전적 개량량은 192.73i(유량) 20.55i(유지방량), 31.21i(유단백질량)등으로 나타났으며, basic index에서 유단백질량을 제외시켰을 때 전반적으로 효율성이 크게 감소하였으며, 유량의 정보만을 가지고 선발지수 방정식을 구한 경우에는 호율성이 basic index에 비해 60% 나 감소하였다. 5. 유량의 유전적 개량량을 극대화 했을 때, 이에 대한 세대당 유전적 개량량은 287.70i 었으나, 선발의 정확도는 0.46으로 상당히 낮은 반면, 유지방량이나 유단백질량을 극대화 시킨 경우는 선발의 정확도가 각각 0.85와 0.90으로 상당히 높게 나타났으며, 이들에 대한 세대당 유전적 개량량은 각각 20.55i 와 31.33i 였다. 6. Restricted index를 수행한 결과, 세형질들은 서로 정의 상관을 가지므로 어느 형질의 유전적 개량량을 0으로 제한 시키면 선발에 정확도나 유전적 개량량은 현저히 감소하였다.
This study was undertaken to develope selection indices using 614 first lactation records with protein yield during 1986 to 1991 collected from Korea Animal Improvement Association. The results obtained were as follows. 1. Coefficients of variation for milk, fat, protein yield were 19. 1%, 19.7%, an...
This study was undertaken to develope selection indices using 614 first lactation records with protein yield during 1986 to 1991 collected from Korea Animal Improvement Association. The results obtained were as follows. 1. Coefficients of variation for milk, fat, protein yield were 19. 1%, 19.7%, and 20.3%, respectively and did not show significant effects. 2. Economic weights for milk and fat yield obtained by model Ⅰ without protein yield were 1 : 1222 and weights for milk yield appeared very to be large. Economic weights for milk and fat yield obtained by model Ⅳ with protein yield were 1 : 147, and weights for fat yield were decreased comparing with model Ⅰ. 3. Estimates of heritabilities for milt, fat and protien yield, obtaind by multivariate restricted maximum likelihood were 0.19, 0.21 and 0.45, respectively. Phenotypic correlation between milk and protein yield was highest to be 0.88. Genetic correlation between between at and protein yield was 0.99. 4. Basic index obtained with three traits was as follows. Ⅰ=-4.28X_(1) + 0.26X_(2) + 119.54X_(3) (X_(1) = milk yield, X_(2) = fat yield, X_(3) = protein yield) and accuracy of selection(R_(IH)) was 0.83. Expected gains per generation for milk, fat and protein yield were 192.73i, 20.55i and 31.21i, respectively. If protein yield was excluded at the basic index, efficiency was greatly decreased and in case of selection index obtained with only milk yield, efficiency was less efficient about 60% than that of basic index. 5. In case of maximizing expected gain for milk yield, its expected gain per generation was 287 70i and accuracy of selection was as low as 0.46. But in another case of maximizing expected gains for fat or protein yield, their accuracies of selections were. high to be 0.85 and 0.90. Expected gains per generation were 20.55i and 31.33i, repectively. 6. Results from restricted index, when a trait was restricted so that expected gain is zero, accuracy and expected gain per generation were decreased extinctively, because traits had positive correlations among them.
This study was undertaken to develope selection indices using 614 first lactation records with protein yield during 1986 to 1991 collected from Korea Animal Improvement Association. The results obtained were as follows. 1. Coefficients of variation for milk, fat, protein yield were 19. 1%, 19.7%, and 20.3%, respectively and did not show significant effects. 2. Economic weights for milk and fat yield obtained by model Ⅰ without protein yield were 1 : 1222 and weights for milk yield appeared very to be large. Economic weights for milk and fat yield obtained by model Ⅳ with protein yield were 1 : 147, and weights for fat yield were decreased comparing with model Ⅰ. 3. Estimates of heritabilities for milt, fat and protien yield, obtaind by multivariate restricted maximum likelihood were 0.19, 0.21 and 0.45, respectively. Phenotypic correlation between milk and protein yield was highest to be 0.88. Genetic correlation between between at and protein yield was 0.99. 4. Basic index obtained with three traits was as follows. Ⅰ=-4.28X_(1) + 0.26X_(2) + 119.54X_(3) (X_(1) = milk yield, X_(2) = fat yield, X_(3) = protein yield) and accuracy of selection(R_(IH)) was 0.83. Expected gains per generation for milk, fat and protein yield were 192.73i, 20.55i and 31.21i, respectively. If protein yield was excluded at the basic index, efficiency was greatly decreased and in case of selection index obtained with only milk yield, efficiency was less efficient about 60% than that of basic index. 5. In case of maximizing expected gain for milk yield, its expected gain per generation was 287 70i and accuracy of selection was as low as 0.46. But in another case of maximizing expected gains for fat or protein yield, their accuracies of selections were. high to be 0.85 and 0.90. Expected gains per generation were 20.55i and 31.33i, repectively. 6. Results from restricted index, when a trait was restricted so that expected gain is zero, accuracy and expected gain per generation were decreased extinctively, because traits had positive correlations among them.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.