절임 배추를 효과적으로 저장 ·유통할 수 있는 방법을 연구하기 위하여 월동배추(동풍)를 20% 염수에 16시간 절인 후 tap water, 100 ppm calcium hypochlorite 수용액, electrolyzed acid-water(전해 ...
절임 배추를 효과적으로 저장 ·유통할 수 있는 방법을 연구하기 위하여 월동배추(동풍)를 20% 염수에 16시간 절인 후 tap water, 100 ppm calcium hypochlorite 수용액, electrolyzed acid-water(전해산화수)로 세척하여 각각의 절임 배추 1/4 포기씩 LDPE(low density polyethylene) 40 ㎛와 100 ㎛ film으로 상압 포장한 후 20℃에서 5일, 10℃에서 10일, 5℃와 0℃에서는 20일 동안 저장하면서 절임 배추의 품질 변화를 측정하였다. 절임 배추의 저장 중 염도의 변화는 저장 기간이 증가할수록 감소하였으며, 저장 온도가 높을수록 감소율은 더욱 빠르게 진행되었다. pH와 산도의 변화는 저장 기간에 따라 pH는 감소되고, 산도는 증가하였으며, 환원당 및 vitamin C 함량은 감소되었다. 저장 절임 배추의 품질 변화 분석 결과 허용 식품 첨가 살균제인 100 ppm calcium hypochlorite 수용액과 살균효과가 입증된 electrolyzed acid-water로 세척한 절임 배추의 경우 tap water로 세척한 것보다 저장성 증진 효과가 있었으며, 포장재로는 LDPE(low density polyethylene) 40 ㎛보다 100 ㎛가 절임 배추 품질 유지에 효과적이었다. 각 처리구별 총균수 변화는 100ppm calcium hypochlorite 수용액과 electrolyzed acid-water로 처리한 경우가 초기 세척시의 살균 효과로 tap water로 세척한 것 보다 낮은 증가율을 보여 주었다. 본 연구의 결과로 100 ppm calcium hypochlorite 수용액 처리, 포장재로는 LDPE 100 ㎛ film 포장재가 절임 배추의 저장 기간 연장에 효과적이라고 사료된다.
절임 배추를 효과적으로 저장 ·유통할 수 있는 방법을 연구하기 위하여 월동배추(동풍)를 20% 염수에 16시간 절인 후 tap water, 100 ppm calcium hypochlorite 수용액, electrolyzed acid-water(전해 산화수)로 세척하여 각각의 절임 배추 1/4 포기씩 LDPE(low density polyethylene) 40 ㎛와 100 ㎛ film으로 상압 포장한 후 20℃에서 5일, 10℃에서 10일, 5℃와 0℃에서는 20일 동안 저장하면서 절임 배추의 품질 변화를 측정하였다. 절임 배추의 저장 중 염도의 변화는 저장 기간이 증가할수록 감소하였으며, 저장 온도가 높을수록 감소율은 더욱 빠르게 진행되었다. pH와 산도의 변화는 저장 기간에 따라 pH는 감소되고, 산도는 증가하였으며, 환원당 및 vitamin C 함량은 감소되었다. 저장 절임 배추의 품질 변화 분석 결과 허용 식품 첨가 살균제인 100 ppm calcium hypochlorite 수용액과 살균효과가 입증된 electrolyzed acid-water로 세척한 절임 배추의 경우 tap water로 세척한 것보다 저장성 증진 효과가 있었으며, 포장재로는 LDPE(low density polyethylene) 40 ㎛보다 100 ㎛가 절임 배추 품질 유지에 효과적이었다. 각 처리구별 총균수 변화는 100ppm calcium hypochlorite 수용액과 electrolyzed acid-water로 처리한 경우가 초기 세척시의 살균 효과로 tap water로 세척한 것 보다 낮은 증가율을 보여 주었다. 본 연구의 결과로 100 ppm calcium hypochlorite 수용액 처리, 포장재로는 LDPE 100 ㎛ film 포장재가 절임 배추의 저장 기간 연장에 효과적이라고 사료된다.
Quality changes of salted Chinese cabbages with different washing and packaging methods, and storage temperature were examined during storage periods. Salted Chinese cabbages were washed in tap water, 100 ppm calcium hypochlorite and electrolyzed-acid water, and then packed with LDPE(low density pol...
Quality changes of salted Chinese cabbages with different washing and packaging methods, and storage temperature were examined during storage periods. Salted Chinese cabbages were washed in tap water, 100 ppm calcium hypochlorite and electrolyzed-acid water, and then packed with LDPE(low density polyethylene) 40 ㎛ or 100 ㎛ film and stored at 20, 10, 5 or 0℃. Quality characteristics of salted Chinese cabbages were investigated on salinity, pH, acidity, reducing sugar, vitamin C content, total cell counts and sensory evaluation during storage. Salted Chinese cabbages treated with 100 ppm calcium hypochlorite solution showed a longer storage life with retardation of increasing rate of acidity and decreasing rate of pH, reducing sugar and vitamin C content at all experimental storage temperatures. Total microbial count of salted Chinese cabbages treated with 100 ppm calcium hypochlorite increased slowly during storage period. Also, salted Chinese cabbages packed with LDPE 100 ㎛ film showed minimal quality changes during the storage period at 0℃.
Quality changes of salted Chinese cabbages with different washing and packaging methods, and storage temperature were examined during storage periods. Salted Chinese cabbages were washed in tap water, 100 ppm calcium hypochlorite and electrolyzed-acid water, and then packed with LDPE(low density polyethylene) 40 ㎛ or 100 ㎛ film and stored at 20, 10, 5 or 0℃. Quality characteristics of salted Chinese cabbages were investigated on salinity, pH, acidity, reducing sugar, vitamin C content, total cell counts and sensory evaluation during storage. Salted Chinese cabbages treated with 100 ppm calcium hypochlorite solution showed a longer storage life with retardation of increasing rate of acidity and decreasing rate of pH, reducing sugar and vitamin C content at all experimental storage temperatures. Total microbial count of salted Chinese cabbages treated with 100 ppm calcium hypochlorite increased slowly during storage period. Also, salted Chinese cabbages packed with LDPE 100 ㎛ film showed minimal quality changes during the storage period at 0℃.
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