우리나라 산업 발전의 초석이라 할 수 있는 산업체 근로자의 건강을 위하여 각 산업체에서는 단체급식을 통해 균형적인 영양을 제공하고 있다. 그러나 개인의 식습관과 기호, 일상생활의 스트레스 둥에 따라 개개인의 영양상태가 달라질 수 있다. 특히 야간 근로자는 생활리듬이 바뀌므로 더 영향을 받을 수 있을 것으로 생각된다. 본 연구는 광주지역에 근무하는 20∼40세의 주·야간 남녀 산업체 근로자를 대상으로 설문조사를 실시하여 영양지식과 식습관, 식품 섭취량 및 섭취빈도, 영양소 섭취량과 이와 관련된 생활 요인들을 조사하여 성별로 주간과 ...
우리나라 산업 발전의 초석이라 할 수 있는 산업체 근로자의 건강을 위하여 각 산업체에서는 단체급식을 통해 균형적인 영양을 제공하고 있다. 그러나 개인의 식습관과 기호, 일상생활의 스트레스 둥에 따라 개개인의 영양상태가 달라질 수 있다. 특히 야간 근로자는 생활리듬이 바뀌므로 더 영향을 받을 수 있을 것으로 생각된다. 본 연구는 광주지역에 근무하는 20∼40세의 주·야간 남녀 산업체 근로자를 대상으로 설문조사를 실시하여 영양지식과 식습관, 식품 섭취량 및 섭취빈도, 영양소 섭취량과 이와 관련된 생활 요인들을 조사하여 성별로 주간과 야간으로 나눠 상호 비교하였다. 영양지식 점수와 식습관 점수는 주·야간간에 남녀 근로자 모두 유의적인 차이를 보이지 않았으며, 식습관에 영향을 주는 요인으로 적은 수입, 운동을 안할 때, 음주량이 많을 때 및 흡연량이 많을 때 등이 부정적인 상관 관계가 있는 것으로 나타났다. 결식률은 주간 근로자의 경우 아침이 높았고, 야간 근로자는 점심과 저녁이 높았다. 결식 이유는 주간 근로자는 '시간이 없어서'가 제일 많았고, 야간 근로자는 '식욕이 없어서'가 제일 많았다. 직장, 부부, 가족, 친구, 경제, 주위환경, 건강문제로 받는 스트레스 정도는 직장 문제에서 남자 근로자의 경우 주간이 야간에 비하여 유의적으로 높았으며, 다른 요인에서는 별 차이를 보이지 않았다. 여자 근로자는 모든 스트레스 변인에서 주·야간 사이에 유의적인 차이를 보이지 않았다. 식품 섭취량은 각 식품군별로 남녀 근로자 모두 주간 근로자가 야간 근로자에 비해 유의적으로 많았으나 우유와 탄산 음료 등은 남자 근로자에서만 야간 근로자가 주간 근로자 보다 더 많이 섭취해 유의적인 차이를 보였다. 영양소 섭취량은 남녀 근로자 모두 야간 근로자가 주간 근로자보다 더 저조하였고, 특히 야간 여자 근로자가 가장 좋지 못했다. 영양섭취상태와 식습관은 남녀 근로자 모두 대체로 근무기간이 장기 근속일수록 좋았으나, 주·야간 모두 식생활 담당자가 본인일 때, 주거상황이 자취일 때 좋지 못했고, 주간 근로자 보다 야간 근로자, 특히 야간 여자 근로자가 가장 좋지 못하였다. 이상의 결과로 미루어 야간 근로자가 주간 근로자 보다 식품섭취량이 더 적고, 영양섭취량이 더 저조하여 더 많은 문제점을 가지고 있으므로 야간 근로자 식생할 습관을 바로 잡고 영양소섭취를 균형 있게 하여 야간 근무로 인한 육체적, 정신적 피로를 줄이도록 해야할 것이다. 또한 산업체 급식의 영양담당자는 야간 근로자들의 식품섭취량을 늘리고 영양상태를 개선하기 위해 더 관심을 기울여야 할 것이다. 나아가서는 근로자의 기호에 맞는 식단작성과 아울러 피급식자의 특성에 맞는 영양지식의 보급 및 교육 프로그램 개발에 주력함으로서 건강 및 영양상태를 증진시켜야 할 것이라고 생각된다.
우리나라 산업 발전의 초석이라 할 수 있는 산업체 근로자의 건강을 위하여 각 산업체에서는 단체급식을 통해 균형적인 영양을 제공하고 있다. 그러나 개인의 식습관과 기호, 일상생활의 스트레스 둥에 따라 개개인의 영양상태가 달라질 수 있다. 특히 야간 근로자는 생활리듬이 바뀌므로 더 영향을 받을 수 있을 것으로 생각된다. 본 연구는 광주지역에 근무하는 20∼40세의 주·야간 남녀 산업체 근로자를 대상으로 설문조사를 실시하여 영양지식과 식습관, 식품 섭취량 및 섭취빈도, 영양소 섭취량과 이와 관련된 생활 요인들을 조사하여 성별로 주간과 야간으로 나눠 상호 비교하였다. 영양지식 점수와 식습관 점수는 주·야간간에 남녀 근로자 모두 유의적인 차이를 보이지 않았으며, 식습관에 영향을 주는 요인으로 적은 수입, 운동을 안할 때, 음주량이 많을 때 및 흡연량이 많을 때 등이 부정적인 상관 관계가 있는 것으로 나타났다. 결식률은 주간 근로자의 경우 아침이 높았고, 야간 근로자는 점심과 저녁이 높았다. 결식 이유는 주간 근로자는 '시간이 없어서'가 제일 많았고, 야간 근로자는 '식욕이 없어서'가 제일 많았다. 직장, 부부, 가족, 친구, 경제, 주위환경, 건강문제로 받는 스트레스 정도는 직장 문제에서 남자 근로자의 경우 주간이 야간에 비하여 유의적으로 높았으며, 다른 요인에서는 별 차이를 보이지 않았다. 여자 근로자는 모든 스트레스 변인에서 주·야간 사이에 유의적인 차이를 보이지 않았다. 식품 섭취량은 각 식품군별로 남녀 근로자 모두 주간 근로자가 야간 근로자에 비해 유의적으로 많았으나 우유와 탄산 음료 등은 남자 근로자에서만 야간 근로자가 주간 근로자 보다 더 많이 섭취해 유의적인 차이를 보였다. 영양소 섭취량은 남녀 근로자 모두 야간 근로자가 주간 근로자보다 더 저조하였고, 특히 야간 여자 근로자가 가장 좋지 못했다. 영양섭취상태와 식습관은 남녀 근로자 모두 대체로 근무기간이 장기 근속일수록 좋았으나, 주·야간 모두 식생활 담당자가 본인일 때, 주거상황이 자취일 때 좋지 못했고, 주간 근로자 보다 야간 근로자, 특히 야간 여자 근로자가 가장 좋지 못하였다. 이상의 결과로 미루어 야간 근로자가 주간 근로자 보다 식품섭취량이 더 적고, 영양섭취량이 더 저조하여 더 많은 문제점을 가지고 있으므로 야간 근로자 식생할 습관을 바로 잡고 영양소섭취를 균형 있게 하여 야간 근무로 인한 육체적, 정신적 피로를 줄이도록 해야할 것이다. 또한 산업체 급식의 영양담당자는 야간 근로자들의 식품섭취량을 늘리고 영양상태를 개선하기 위해 더 관심을 기울여야 할 것이다. 나아가서는 근로자의 기호에 맞는 식단작성과 아울러 피급식자의 특성에 맞는 영양지식의 보급 및 교육 프로그램 개발에 주력함으로서 건강 및 영양상태를 증진시켜야 할 것이라고 생각된다.
Industrial companies provide well-balanced meals diet to aid in the maintenance of good health of workers, who are said to be the foundation of industrial development in a country. The workers have different nutritive conditions caused by their different eating habits, tastes, and stresses from thei...
Industrial companies provide well-balanced meals diet to aid in the maintenance of good health of workers, who are said to be the foundation of industrial development in a country. The workers have different nutritive conditions caused by their different eating habits, tastes, and stresses from their daily lives. Especially, night-time workers are more affected by working time and changing life cycles. A questionnaire survey of male and female workers from ranging in age twenties to forties was conducted for this study. Some of the participants work during the day and some work at night for the industrial companies in Gwangju. The questionnaire asked them about their knowledge of nutrition, food habits, dietary intake and frequency, nutrient intake, and other factors that vary according to individual preference. In the areas of nutritional knowledge and food habits, there were no significant differences between day-and night-time workers for both male and female. The factors influencing food habits can be summarized as follows: low income, lack of exercise, heavy drinking, and heavy smoking. These factors show negative correlations to good food habits. In the area of skipping meals percentage, the day-time workers responded that they usually skip breakfasts. The night-time workers often skip lunch and dinner. The day-time workers answered that they skip meals because of a lack of time. The night-time workers cited poor appetite as the main reason for skipping meals. Male day-time workers are more prone to stress than night-time workers in the area of job. In terms of other variables such as marital relations, friends, economics, housing, and health, no significant differences were found. As for female workers, there is no significant difference between day-and night-time workers in terms of stress variables. Compared with the night-time workers, the day-time workers for both male and female workers show a significant difference in their dietary intake when it is calculated according to the food nutrition groups. The male workers show a significant difference in drinking milk and carbonated drink. The male workers consume more milk and carbonated drinks than the day-time workers. In the area of nutrient intake, night-time workers for both male and female got lower points than the day-time workers. Especially, the nutritive intakes of the female night-time workers are the worst. The nutritive intakes and food habits of the workers working for a longer number of years are better. In cases where they cook for themselves and live alone, the nutritive intakes and food habits are bad. The night-time workers are worse than the day-time workers and the female night-time workers are the worst. Considering the above results, the night-time workers should correct their bad eating habits and have a well-balanced diet. They should try to reduce the physical and mental fatigue caused by night duties. The nutritionists taking charge of the cafeteria meals should have more interests in the dietary intake and eating habits of night-time workers. They should also try to create a menu which meets the workers' tastes. There should be an extension of nutritional knowledge and development of educational programs which are designed for the cafeteria customers. Through these efforts, the health and nutritive conditions of industrial workers can be much improved.
Industrial companies provide well-balanced meals diet to aid in the maintenance of good health of workers, who are said to be the foundation of industrial development in a country. The workers have different nutritive conditions caused by their different eating habits, tastes, and stresses from their daily lives. Especially, night-time workers are more affected by working time and changing life cycles. A questionnaire survey of male and female workers from ranging in age twenties to forties was conducted for this study. Some of the participants work during the day and some work at night for the industrial companies in Gwangju. The questionnaire asked them about their knowledge of nutrition, food habits, dietary intake and frequency, nutrient intake, and other factors that vary according to individual preference. In the areas of nutritional knowledge and food habits, there were no significant differences between day-and night-time workers for both male and female. The factors influencing food habits can be summarized as follows: low income, lack of exercise, heavy drinking, and heavy smoking. These factors show negative correlations to good food habits. In the area of skipping meals percentage, the day-time workers responded that they usually skip breakfasts. The night-time workers often skip lunch and dinner. The day-time workers answered that they skip meals because of a lack of time. The night-time workers cited poor appetite as the main reason for skipping meals. Male day-time workers are more prone to stress than night-time workers in the area of job. In terms of other variables such as marital relations, friends, economics, housing, and health, no significant differences were found. As for female workers, there is no significant difference between day-and night-time workers in terms of stress variables. Compared with the night-time workers, the day-time workers for both male and female workers show a significant difference in their dietary intake when it is calculated according to the food nutrition groups. The male workers show a significant difference in drinking milk and carbonated drink. The male workers consume more milk and carbonated drinks than the day-time workers. In the area of nutrient intake, night-time workers for both male and female got lower points than the day-time workers. Especially, the nutritive intakes of the female night-time workers are the worst. The nutritive intakes and food habits of the workers working for a longer number of years are better. In cases where they cook for themselves and live alone, the nutritive intakes and food habits are bad. The night-time workers are worse than the day-time workers and the female night-time workers are the worst. Considering the above results, the night-time workers should correct their bad eating habits and have a well-balanced diet. They should try to reduce the physical and mental fatigue caused by night duties. The nutritionists taking charge of the cafeteria meals should have more interests in the dietary intake and eating habits of night-time workers. They should also try to create a menu which meets the workers' tastes. There should be an extension of nutritional knowledge and development of educational programs which are designed for the cafeteria customers. Through these efforts, the health and nutritive conditions of industrial workers can be much improved.
주제어
#산업체 주야간근로자 식생활습관
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