본 연구는 서울지역에 거주하는 주부 500명을 대상으로 설문지조사를 실시하여 가정주부의 위생지식 수준 및 위생실천태도를 평가하고 일반환경요인이 위생지식이나 실천도에 미치는 영향을 살펴보았으며 또한 위생지식과 위생실천태도의 상관관계를 분석하므로써 위생지식의 습득이 위생실천태도를 향상시킬 수 있는지를 알아보았다. 설문지는 위생지식(17문항), 위생실천태도(23문항), 일반환경요인(8문항), 위생과 관련한 구매행동 및 기타 문항(6문항) 등의 4분야로 구성되었으며 문항수는 총 54개였다. 위생지식 측정문항은 식중독, 개인위생, 조리과정위생, 기구설비위생의 4개 영역으로, 위생실천태도 측정문항은 개인위생, 조리과정위생, 식품취급위생 및 기구설비위생의 4개 영역으로 구성되었다. 위생지식의 평가는 문항에 대한 정답율로, 위생실천태도는 Likert의 5점 척도를 사용하여 평가하였다. 위생지식 평가 결과 전체 조사대상자의 평균 정답률은 50%였으며 영역별로는 개인위생에 대한 정답률이 62.2%로 가장 높았고, 조리과정위생 영역에 대한 정답율이 43.0%로 가장 낮게 나타났다. 일반환경요인이 위생지식에 미치는 영향을 살펴본 결과 주부의 나이가 많은 경우와 결혼기간이 긴 경우에 위생지식의 일부항목에서 정답율이 유의하게 낮았다. 한편, 조사대상 주부의 위생실천태도 총평균 점수는 5점 중 2.9점으로 낮은 실천태도를 나타냈고 4개 영역에서도 조리과정위생을 제외하고는 매우 낮게 나타났다. 각 영역별 점수는 개인위생이 2.9점, 조리과정위생이 3.4점, 식품취급위생과 기기설비위생이 각각 2.6점이었다. 일반환경이 위생실천태도에 미치는 영향을 살펴보았을 때 주부의 연령이 많은 경우 기기설비위생에서 위생실천태도가 유의적으로 높았고, 전업주부는 시간제 및 직장에 다니는 주부에 비해서 모든 위생실천태도영역에서 높은 점수분포를 보였다. 위생지식과 위생실천태도와의 상관관계 연구에서는 조리과정에 대한 위생지식과 조리과정의 위생실천태도가, 개인위생에 대한 지식과 식품취급에 대한 실천도가 ...
본 연구는 서울지역에 거주하는 주부 500명을 대상으로 설문지조사를 실시하여 가정주부의 위생지식 수준 및 위생실천태도를 평가하고 일반환경요인이 위생지식이나 실천도에 미치는 영향을 살펴보았으며 또한 위생지식과 위생실천태도의 상관관계를 분석하므로써 위생지식의 습득이 위생실천태도를 향상시킬 수 있는지를 알아보았다. 설문지는 위생지식(17문항), 위생실천태도(23문항), 일반환경요인(8문항), 위생과 관련한 구매행동 및 기타 문항(6문항) 등의 4분야로 구성되었으며 문항수는 총 54개였다. 위생지식 측정문항은 식중독, 개인위생, 조리과정위생, 기구설비위생의 4개 영역으로, 위생실천태도 측정문항은 개인위생, 조리과정위생, 식품취급위생 및 기구설비위생의 4개 영역으로 구성되었다. 위생지식의 평가는 문항에 대한 정답율로, 위생실천태도는 Likert의 5점 척도를 사용하여 평가하였다. 위생지식 평가 결과 전체 조사대상자의 평균 정답률은 50%였으며 영역별로는 개인위생에 대한 정답률이 62.2%로 가장 높았고, 조리과정위생 영역에 대한 정답율이 43.0%로 가장 낮게 나타났다. 일반환경요인이 위생지식에 미치는 영향을 살펴본 결과 주부의 나이가 많은 경우와 결혼기간이 긴 경우에 위생지식의 일부항목에서 정답율이 유의하게 낮았다. 한편, 조사대상 주부의 위생실천태도 총평균 점수는 5점 중 2.9점으로 낮은 실천태도를 나타냈고 4개 영역에서도 조리과정위생을 제외하고는 매우 낮게 나타났다. 각 영역별 점수는 개인위생이 2.9점, 조리과정위생이 3.4점, 식품취급위생과 기기설비위생이 각각 2.6점이었다. 일반환경이 위생실천태도에 미치는 영향을 살펴보았을 때 주부의 연령이 많은 경우 기기설비위생에서 위생실천태도가 유의적으로 높았고, 전업주부는 시간제 및 직장에 다니는 주부에 비해서 모든 위생실천태도영역에서 높은 점수분포를 보였다. 위생지식과 위생실천태도와의 상관관계 연구에서는 조리과정에 대한 위생지식과 조리과정의 위생실천태도가, 개인위생에 대한 지식과 식품취급에 대한 실천도가 양의 상관관계를 나타냈다. 위생과 관련한 구매행동 측정분야에서는 위생에 대한 주의가 요구되는 식품을 구매할 때 가격만을 고려하는 주부는 전체적인 위생실천도가 유의적으로 낮게 나타났다. 대부분의 주부는 위생에 대한 정보를 대중매체를 통해 얻고 있었으나, 위생정보를 전혀 접하지 못했던 주부는 낮은 위생실천태도를 보였다. 또한 식중독 경험 유무를 묻는 문항에 대해 식중독 경험이 없는 주부는 식품취급에 대한 위생실천 태도가 높게 나타났다. 따라서, 일반 주부의 위생지식수준은 매우 낮은 편이었으며 위생실천태도도 매우 불량한 것으로 나타났다. 또한 일부 일반환경요인은 위생지식이나 위생실천태도 정도에 영향을 미쳤으며 위생지식수준과 위생실천태도는 양의 상관관계를 보여 위생지식의 획득은 위생실천태도에 중요한 영향을 미칠 수 있음을 시사하였다. 이에 앞으로 일반주부를 대상으로 한 종합적이면서도 체계적인 정부차원의 위생교육 및 훈련 프로그램의 구축 및 시행이 절실히 요구된다고 하겠다.
본 연구는 서울지역에 거주하는 주부 500명을 대상으로 설문지조사를 실시하여 가정주부의 위생지식 수준 및 위생실천태도를 평가하고 일반환경요인이 위생지식이나 실천도에 미치는 영향을 살펴보았으며 또한 위생지식과 위생실천태도의 상관관계를 분석하므로써 위생지식의 습득이 위생실천태도를 향상시킬 수 있는지를 알아보았다. 설문지는 위생지식(17문항), 위생실천태도(23문항), 일반환경요인(8문항), 위생과 관련한 구매행동 및 기타 문항(6문항) 등의 4분야로 구성되었으며 문항수는 총 54개였다. 위생지식 측정문항은 식중독, 개인위생, 조리과정위생, 기구설비위생의 4개 영역으로, 위생실천태도 측정문항은 개인위생, 조리과정위생, 식품취급위생 및 기구설비위생의 4개 영역으로 구성되었다. 위생지식의 평가는 문항에 대한 정답율로, 위생실천태도는 Likert의 5점 척도를 사용하여 평가하였다. 위생지식 평가 결과 전체 조사대상자의 평균 정답률은 50%였으며 영역별로는 개인위생에 대한 정답률이 62.2%로 가장 높았고, 조리과정위생 영역에 대한 정답율이 43.0%로 가장 낮게 나타났다. 일반환경요인이 위생지식에 미치는 영향을 살펴본 결과 주부의 나이가 많은 경우와 결혼기간이 긴 경우에 위생지식의 일부항목에서 정답율이 유의하게 낮았다. 한편, 조사대상 주부의 위생실천태도 총평균 점수는 5점 중 2.9점으로 낮은 실천태도를 나타냈고 4개 영역에서도 조리과정위생을 제외하고는 매우 낮게 나타났다. 각 영역별 점수는 개인위생이 2.9점, 조리과정위생이 3.4점, 식품취급위생과 기기설비위생이 각각 2.6점이었다. 일반환경이 위생실천태도에 미치는 영향을 살펴보았을 때 주부의 연령이 많은 경우 기기설비위생에서 위생실천태도가 유의적으로 높았고, 전업주부는 시간제 및 직장에 다니는 주부에 비해서 모든 위생실천태도영역에서 높은 점수분포를 보였다. 위생지식과 위생실천태도와의 상관관계 연구에서는 조리과정에 대한 위생지식과 조리과정의 위생실천태도가, 개인위생에 대한 지식과 식품취급에 대한 실천도가 양의 상관관계를 나타냈다. 위생과 관련한 구매행동 측정분야에서는 위생에 대한 주의가 요구되는 식품을 구매할 때 가격만을 고려하는 주부는 전체적인 위생실천도가 유의적으로 낮게 나타났다. 대부분의 주부는 위생에 대한 정보를 대중매체를 통해 얻고 있었으나, 위생정보를 전혀 접하지 못했던 주부는 낮은 위생실천태도를 보였다. 또한 식중독 경험 유무를 묻는 문항에 대해 식중독 경험이 없는 주부는 식품취급에 대한 위생실천 태도가 높게 나타났다. 따라서, 일반 주부의 위생지식수준은 매우 낮은 편이었으며 위생실천태도도 매우 불량한 것으로 나타났다. 또한 일부 일반환경요인은 위생지식이나 위생실천태도 정도에 영향을 미쳤으며 위생지식수준과 위생실천태도는 양의 상관관계를 보여 위생지식의 획득은 위생실천태도에 중요한 영향을 미칠 수 있음을 시사하였다. 이에 앞으로 일반주부를 대상으로 한 종합적이면서도 체계적인 정부차원의 위생교육 및 훈련 프로그램의 구축 및 시행이 절실히 요구된다고 하겠다.
The study was aimed to examine the levels of hygiene knowledge and practical attitude to hygiene through a questionnaire survey for 500 housewives residing in Seoul area The questionnaire was composed of 4 sectors with total of 54 questions: hygiene knowledge (17 items) and practical attitude(23 ite...
The study was aimed to examine the levels of hygiene knowledge and practical attitude to hygiene through a questionnaire survey for 500 housewives residing in Seoul area The questionnaire was composed of 4 sectors with total of 54 questions: hygiene knowledge (17 items) and practical attitude(23 items), demographic characteristics (8 items), and informations on food hygiene related purchasing behaviors and others(6 items). Each sector consisted in 4 domains: food poisoning, personal hygiene, food preparation, equipment sanitation for hygiene knowledge; personal hygiene, food preparation, food management, equipment sanitation for practical attitude. For evaluating hygiene knowledge, the percentage of correct answer was used and five-point Likert scale for evaluating the practical attitude. From the findings, the total mean percentage of correct answers on hygiene knowledge stood at 50%. The highest percentage of correct answers was observed in area of the personal hygiene(62.2%), while the lowest percentage of correct answers in the area of food preparation(43.0%). When the effect of demographic characteristics on hygiene knowledge was considered, the more the age and the marriage terms of the housewives, the lower the hygiene knowledge. In terms of the practical attitude to hygiene, the total mean score was 2.9/5 points. The scores for personal hygiene, food preparation, food management, and equipment sanitation were 2.9, 3.4, 2.6, 2.6, respectively. When the effect of demographic characteristics on practical attitude were concerned with, older housewives had shown the better practical attitude in equipment sanitation than did younger housewives. Also, full-time housewives demonstrated the better practical attitude than did housewives with part-time and full-time job overall. On the other hand, when family income was lower, the practical attitude to hygiene was low as well. In correlation analysis between hygiene knowledge and practical attitude to hygiene, housewives whose hygiene knowledge score was rated as high in personal hygiene and food preparation had exhibited higher practical attitude to hygiene in the area of food preparation and food management. In addition, it was shown that the score of practical attitude was low when only the price was considered for purchasing the food. In terms of the source of information on hygiene was mainly from mass media. However, the housewives those who were not exposed to any kind of hygiene information had shown lower practical attitude to hygiene. On the contrary, housewives with no food poisoning experiences demonstrated the higher food management practices. In conclusion, the overall hygiene knowledge and practical attitude to hygiene in housewives were poor in general. Also, the higher hygiene knowledge was closely associated with better practical attitude. Therefore, there should be a systematic education and training program designed for housewives and to increase the awareness of hygiene knowledge and ultimately to improve sanitary practices as well.
The study was aimed to examine the levels of hygiene knowledge and practical attitude to hygiene through a questionnaire survey for 500 housewives residing in Seoul area The questionnaire was composed of 4 sectors with total of 54 questions: hygiene knowledge (17 items) and practical attitude(23 items), demographic characteristics (8 items), and informations on food hygiene related purchasing behaviors and others(6 items). Each sector consisted in 4 domains: food poisoning, personal hygiene, food preparation, equipment sanitation for hygiene knowledge; personal hygiene, food preparation, food management, equipment sanitation for practical attitude. For evaluating hygiene knowledge, the percentage of correct answer was used and five-point Likert scale for evaluating the practical attitude. From the findings, the total mean percentage of correct answers on hygiene knowledge stood at 50%. The highest percentage of correct answers was observed in area of the personal hygiene(62.2%), while the lowest percentage of correct answers in the area of food preparation(43.0%). When the effect of demographic characteristics on hygiene knowledge was considered, the more the age and the marriage terms of the housewives, the lower the hygiene knowledge. In terms of the practical attitude to hygiene, the total mean score was 2.9/5 points. The scores for personal hygiene, food preparation, food management, and equipment sanitation were 2.9, 3.4, 2.6, 2.6, respectively. When the effect of demographic characteristics on practical attitude were concerned with, older housewives had shown the better practical attitude in equipment sanitation than did younger housewives. Also, full-time housewives demonstrated the better practical attitude than did housewives with part-time and full-time job overall. On the other hand, when family income was lower, the practical attitude to hygiene was low as well. In correlation analysis between hygiene knowledge and practical attitude to hygiene, housewives whose hygiene knowledge score was rated as high in personal hygiene and food preparation had exhibited higher practical attitude to hygiene in the area of food preparation and food management. In addition, it was shown that the score of practical attitude was low when only the price was considered for purchasing the food. In terms of the source of information on hygiene was mainly from mass media. However, the housewives those who were not exposed to any kind of hygiene information had shown lower practical attitude to hygiene. On the contrary, housewives with no food poisoning experiences demonstrated the higher food management practices. In conclusion, the overall hygiene knowledge and practical attitude to hygiene in housewives were poor in general. Also, the higher hygiene knowledge was closely associated with better practical attitude. Therefore, there should be a systematic education and training program designed for housewives and to increase the awareness of hygiene knowledge and ultimately to improve sanitary practices as well.
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