복합비타민 제제는 사람뿐만 아니라 동물의 질병을 예방할 목적으로도 널리 사용되고 있지만 물리화학적 안정성이나 효율은 그 기대에 미치지 못하고 있다. 본 연구에서는 복합비타민 유제의 제조 방법을 확립하고 그의 물리적 안정성과 유제 중의 비타민의 안정성을 시험하여 기존 제제의 단점을 보완하고자 하였다. 복합비타민 유제는 물, 대두유(10%, v/v), 비타민 A, D, E, K, B₂, B_6, B_12 및 판테놀로 구성하였다. 안정한 수중유형 유제를 만들기 위해 비이온성 유화제인 난황 ...
복합비타민 제제는 사람뿐만 아니라 동물의 질병을 예방할 목적으로도 널리 사용되고 있지만 물리화학적 안정성이나 효율은 그 기대에 미치지 못하고 있다. 본 연구에서는 복합비타민 유제의 제조 방법을 확립하고 그의 물리적 안정성과 유제 중의 비타민의 안정성을 시험하여 기존 제제의 단점을 보완하고자 하였다. 복합비타민 유제는 물, 대두유(10%, v/v), 비타민 A, D, E, K, B₂, B_6, B_12 및 판테놀로 구성하였다. 안정한 수중유형 유제를 만들기 위해 비이온성 유화제인 난황 레시틴(2%, w/v)을 사용했으며, 후화제로서 글리세린(2.5%, w/v)을 사용하였다. 수중유형 유탁계는 강한 전단력을 줄 수 있는 microfluidizer를 이용하여 제조하였다. Microfluidizer의 통과횟수에 따른 입자 크기를 측정한 결과, 7번 통과시켰을 때 가장 작은 크기의 입자를 얻을 수 있었다. 그리고, 제조된 유제의 평균 입자 크기와 계면장력을 측정했으며 계면장력 시험 결과, 난황 레시틴의 농도가 0.5%(w/v)일 때 계면장력이 급격히 저하하고 난황 레시틴의 농도를 더 높여도 계면장력이 일정하게 유지되는 것으로부터 임계미셀농도는 0.5%(w/v)가 됨을 알 수 있었다. 또한 레시틴의 농도변화에 따른 유제의 입자 크기의 변화를 살펴본 결과 2% 이상에서는 더 이상 입자의 크기가 줄어들지 않고 입자의 분포도 일정하게 유지되는 것으로부터 유화제의 최적농도를 2%로 정하였으며 이때 측정된 평균 입자 크기는 0.4 um였다. 복합비타민 유제의 물리적 안정성을 시험하기 위해 단기 가혹실험으로 원심분리 시험과 freeze-thaw 시험을 행하였다. 그 결과 비타민의 첨가는 입자 크기를 증가시키고 안정성을 감소시킴을 알 수 있었다. 즉, 공유제에 비해서 비타민유제는 그 안정성이 더 떨어짐을 알 수 있었다. 그렇지만, 이러한 안정성의 감소가 복합비타민 유제의 안정성에 심각한 영향을 미치는 것은 아니였다. 복합비타민 유제 중 비타민의 안정성 실험을 위해 우선 먼저 개개 비타민에 대한 HPLC 분석 방법을 확립하였다. 확립된 HPLC 분석법은 제조된 복합비타민유제 중의 비타민의 안정성을 시험하기에 충분한 감도와 재현성을 가지고 있었다. 비타민의 안정성 시험으로 장기보존 시험을 하였고 그 결과 4℃, 암소에서 복합비타민 유제 중 비타민은 비타민 B_12를 제외하고는 적어도 16주 동안은 안정한 것으로 밝혀졌다. 이것으로 볼 때 적어도 유통과정중의 비타민의 분해에 의한 약효의 감소는 회피할 수 있을 것으로 사료되었다.
복합비타민 제제는 사람뿐만 아니라 동물의 질병을 예방할 목적으로도 널리 사용되고 있지만 물리화학적 안정성이나 효율은 그 기대에 미치지 못하고 있다. 본 연구에서는 복합비타민 유제의 제조 방법을 확립하고 그의 물리적 안정성과 유제 중의 비타민의 안정성을 시험하여 기존 제제의 단점을 보완하고자 하였다. 복합비타민 유제는 물, 대두유(10%, v/v), 비타민 A, D, E, K, B₂, B_6, B_12 및 판테놀로 구성하였다. 안정한 수중유형 유제를 만들기 위해 비이온성 유화제인 난황 레시틴(2%, w/v)을 사용했으며, 후화제로서 글리세린(2.5%, w/v)을 사용하였다. 수중유형 유탁계는 강한 전단력을 줄 수 있는 microfluidizer를 이용하여 제조하였다. Microfluidizer의 통과횟수에 따른 입자 크기를 측정한 결과, 7번 통과시켰을 때 가장 작은 크기의 입자를 얻을 수 있었다. 그리고, 제조된 유제의 평균 입자 크기와 계면장력을 측정했으며 계면장력 시험 결과, 난황 레시틴의 농도가 0.5%(w/v)일 때 계면장력이 급격히 저하하고 난황 레시틴의 농도를 더 높여도 계면장력이 일정하게 유지되는 것으로부터 임계미셀농도는 0.5%(w/v)가 됨을 알 수 있었다. 또한 레시틴의 농도변화에 따른 유제의 입자 크기의 변화를 살펴본 결과 2% 이상에서는 더 이상 입자의 크기가 줄어들지 않고 입자의 분포도 일정하게 유지되는 것으로부터 유화제의 최적농도를 2%로 정하였으며 이때 측정된 평균 입자 크기는 0.4 um였다. 복합비타민 유제의 물리적 안정성을 시험하기 위해 단기 가혹실험으로 원심분리 시험과 freeze-thaw 시험을 행하였다. 그 결과 비타민의 첨가는 입자 크기를 증가시키고 안정성을 감소시킴을 알 수 있었다. 즉, 공유제에 비해서 비타민유제는 그 안정성이 더 떨어짐을 알 수 있었다. 그렇지만, 이러한 안정성의 감소가 복합비타민 유제의 안정성에 심각한 영향을 미치는 것은 아니였다. 복합비타민 유제 중 비타민의 안정성 실험을 위해 우선 먼저 개개 비타민에 대한 HPLC 분석 방법을 확립하였다. 확립된 HPLC 분석법은 제조된 복합비타민유제 중의 비타민의 안정성을 시험하기에 충분한 감도와 재현성을 가지고 있었다. 비타민의 안정성 시험으로 장기보존 시험을 하였고 그 결과 4℃, 암소에서 복합비타민 유제 중 비타민은 비타민 B_12를 제외하고는 적어도 16주 동안은 안정한 것으로 밝혀졌다. 이것으로 볼 때 적어도 유통과정중의 비타민의 분해에 의한 약효의 감소는 회피할 수 있을 것으로 사료되었다.
Water-lipid soluble multivitamin formulations were widely used to reduce the disease and stress for animals as husbandry has made a remarkable progress in recent. But the efficiency of these formulations are far from satisfactory. So, this study was attempted to develop the physically and chemically...
Water-lipid soluble multivitamin formulations were widely used to reduce the disease and stress for animals as husbandry has made a remarkable progress in recent. But the efficiency of these formulations are far from satisfactory. So, this study was attempted to develop the physically and chemically stable and useful multivitamin o/w emulsion. Multivitamin o/w emulsion composed of water, soybean oil (10%, v/v), vitamin A, D, E, K, B₂, B_6, B_12 and panthenol. To make a stable o/w emulsion, the egg lecithin (2%, w/v) and glycerin (2.5%, w/v) were used for emulsifier and thickening agent, respectively. The oil in water emulsion system was manufactured by microfluidizer and the physicochemical stability of this emulsion was evaluated. The average particle size and interfacial tension were measured. From the result of interfacial tension tested, critical micelle concentration of the egg lecithin was 0.5% (w/v) and optimal concentration for the preparation of emulsion was 2% (w/v). The mean particle size was about 0.4 um which was suitable for injections. Short-term accelerated stability, as physical stability study, was tested by centrifuging and freeze-thawing the emulsion samples. The additions of vitamins cause the increment of particle size and reduction of physical stability of emulsion. But it is not an enormous problem for stability of emulsion. Also, we have performed long-period preservation stability test for the vitamins. All vitamins were analysed by HPLC. The result of storage under 4℃ and dark conditions demonstrated that all vitamins were maintained stable at least 16 weeks, except for vitamin B_12.
Water-lipid soluble multivitamin formulations were widely used to reduce the disease and stress for animals as husbandry has made a remarkable progress in recent. But the efficiency of these formulations are far from satisfactory. So, this study was attempted to develop the physically and chemically stable and useful multivitamin o/w emulsion. Multivitamin o/w emulsion composed of water, soybean oil (10%, v/v), vitamin A, D, E, K, B₂, B_6, B_12 and panthenol. To make a stable o/w emulsion, the egg lecithin (2%, w/v) and glycerin (2.5%, w/v) were used for emulsifier and thickening agent, respectively. The oil in water emulsion system was manufactured by microfluidizer and the physicochemical stability of this emulsion was evaluated. The average particle size and interfacial tension were measured. From the result of interfacial tension tested, critical micelle concentration of the egg lecithin was 0.5% (w/v) and optimal concentration for the preparation of emulsion was 2% (w/v). The mean particle size was about 0.4 um which was suitable for injections. Short-term accelerated stability, as physical stability study, was tested by centrifuging and freeze-thawing the emulsion samples. The additions of vitamins cause the increment of particle size and reduction of physical stability of emulsion. But it is not an enormous problem for stability of emulsion. Also, we have performed long-period preservation stability test for the vitamins. All vitamins were analysed by HPLC. The result of storage under 4℃ and dark conditions demonstrated that all vitamins were maintained stable at least 16 weeks, except for vitamin B_12.
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