암세포 Implant 기법을 이용한 유기배양 클로렐라 복합제의 항암활성 연구 Studies on anticancer activity of organic cultured chlorella complex using tumorigenic cells implant technique원문보기
클로렐라는 단세포 녹조식물로서 풍부한 단백질과 고품질의 지방산 등을 포함하기 때문에 다양한 효능을 갖는 건강보조식품으로 알려져 있으며, 심혈관계 질환과 암과 같은 성인병에 대한 치료약물 또는 보조식품으로서 여러 연구가 진행되고 있다. 본 연구에서는 산야초 등이 포함된 유기배양배지에서 배양된 클로렐라 복합제의 식이가 항암효과 있는지 알아보기 위해서 실험동물에 발암세포를 이식한 후 발생되는 종양의 크기와 무게 등을 조사하였다. 실험기간 중 BALB/c mice에 5% 유기배양 클로렐라 복합제 식이를 19 주간 실시하고, 식이 종료 3주전 발암세포주를 종양발생 최소 접종량을 피하 주사하여 생성된 종양의 무게를 비교하였다. 이 결과 대조군에 비해 59.8% (p=0.012) 감소한 결과를 보여 실험동물에 생성된 섬유육종에 대해 유기배양 클로렐라 복합제의 식이가 항암활성이 있음을 나타내었다. 그리고 유기배양 클로렐라 복합제 섭취에 의한 항암활성 중 발암억제효과 평가를 위해 5% 유기배양 클로렐라 복합제 식이를 미리 4주간 실시한 mice에 발암세포를 종양발생 최소 접종량을 피하 주사한 후 정상식이 4주 뒤 생성된 종양의 무게를 비교하였다. 이 결과 대조군에 비해 37.2% (p=0.144) 감소한 결과를 보여 종양 발생 전의 적절한 클로렐라의 섭취는 종양형성에 대해 예방적 효과가 있음을 알 수 있었다. 유기배양 클로렐라 복합제 섭취에 의한 항암활성의 치료적 효과를 보기 위해 발암세포를 피하 주사한 후 각각의 농도별 유기배양 클로렐라 복합제를 식이 시켰다. 이 결과 모든 농도의 유기배양 클로렐라 복합제 식이군에서 발생된 종양의 무게와 크기가 대조군에 비해 현격히 줄어듦을 보였고, 특히 5% 식이군에서는 95.1% (p=0.002) 종양의 무게가 감소하여 유기배양 클로렐라 복합제의 섭취는 형성된 종양 의 증식을 억제하는 것을 알 수 있었다. 이로써 유기배양 클로렐라 복합제의 식이가 실험동물에서 매우 큰 예방적 및 치료적인 항암활성이 있음을 보였고 또한 이전의 연구에서 보여준 항암활성효과에 비 해 매우 빠른 효과를 보임으로써 유기배양 클로렐라 복합제가 함유하고 있는 항암 활성성분의 분리동정과 항암기전의 연구는 차세대 항암 신약제의 개발, ...
클로렐라는 단세포 녹조식물로서 풍부한 단백질과 고품질의 지방산 등을 포함하기 때문에 다양한 효능을 갖는 건강보조식품으로 알려져 있으며, 심혈관계 질환과 암과 같은 성인병에 대한 치료약물 또는 보조식품으로서 여러 연구가 진행되고 있다. 본 연구에서는 산야초 등이 포함된 유기배양배지에서 배양된 클로렐라 복합제의 식이가 항암효과 있는지 알아보기 위해서 실험동물에 발암세포를 이식한 후 발생되는 종양의 크기와 무게 등을 조사하였다. 실험기간 중 BALB/c mice에 5% 유기배양 클로렐라 복합제 식이를 19 주간 실시하고, 식이 종료 3주전 발암세포주를 종양발생 최소 접종량을 피하 주사하여 생성된 종양의 무게를 비교하였다. 이 결과 대조군에 비해 59.8% (p=0.012) 감소한 결과를 보여 실험동물에 생성된 섬유육종에 대해 유기배양 클로렐라 복합제의 식이가 항암활성이 있음을 나타내었다. 그리고 유기배양 클로렐라 복합제 섭취에 의한 항암활성 중 발암억제효과 평가를 위해 5% 유기배양 클로렐라 복합제 식이를 미리 4주간 실시한 mice에 발암세포를 종양발생 최소 접종량을 피하 주사한 후 정상식이 4주 뒤 생성된 종양의 무게를 비교하였다. 이 결과 대조군에 비해 37.2% (p=0.144) 감소한 결과를 보여 종양 발생 전의 적절한 클로렐라의 섭취는 종양형성에 대해 예방적 효과가 있음을 알 수 있었다. 유기배양 클로렐라 복합제 섭취에 의한 항암활성의 치료적 효과를 보기 위해 발암세포를 피하 주사한 후 각각의 농도별 유기배양 클로렐라 복합제를 식이 시켰다. 이 결과 모든 농도의 유기배양 클로렐라 복합제 식이군에서 발생된 종양의 무게와 크기가 대조군에 비해 현격히 줄어듦을 보였고, 특히 5% 식이군에서는 95.1% (p=0.002) 종양의 무게가 감소하여 유기배양 클로렐라 복합제의 섭취는 형성된 종양 의 증식을 억제하는 것을 알 수 있었다. 이로써 유기배양 클로렐라 복합제의 식이가 실험동물에서 매우 큰 예방적 및 치료적인 항암활성이 있음을 보였고 또한 이전의 연구에서 보여준 항암활성효과에 비 해 매우 빠른 효과를 보임으로써 유기배양 클로렐라 복합제가 함유하고 있는 항암 활성성분의 분리동정과 항암기전의 연구는 차세대 항암 신약제의 개발, 대체 의학 적 치료범의 개발 및 항암보조 건강식품의 개발 등에 기여할 수 있을 것이다.
클로렐라는 단세포 녹조식물로서 풍부한 단백질과 고품질의 지방산 등을 포함하기 때문에 다양한 효능을 갖는 건강보조식품으로 알려져 있으며, 심혈관계 질환과 암과 같은 성인병에 대한 치료약물 또는 보조식품으로서 여러 연구가 진행되고 있다. 본 연구에서는 산야초 등이 포함된 유기배양배지에서 배양된 클로렐라 복합제의 식이가 항암효과 있는지 알아보기 위해서 실험동물에 발암세포를 이식한 후 발생되는 종양의 크기와 무게 등을 조사하였다. 실험기간 중 BALB/c mice에 5% 유기배양 클로렐라 복합제 식이를 19 주간 실시하고, 식이 종료 3주전 발암세포주를 종양발생 최소 접종량을 피하 주사하여 생성된 종양의 무게를 비교하였다. 이 결과 대조군에 비해 59.8% (p=0.012) 감소한 결과를 보여 실험동물에 생성된 섬유육종에 대해 유기배양 클로렐라 복합제의 식이가 항암활성이 있음을 나타내었다. 그리고 유기배양 클로렐라 복합제 섭취에 의한 항암활성 중 발암억제효과 평가를 위해 5% 유기배양 클로렐라 복합제 식이를 미리 4주간 실시한 mice에 발암세포를 종양발생 최소 접종량을 피하 주사한 후 정상식이 4주 뒤 생성된 종양의 무게를 비교하였다. 이 결과 대조군에 비해 37.2% (p=0.144) 감소한 결과를 보여 종양 발생 전의 적절한 클로렐라의 섭취는 종양형성에 대해 예방적 효과가 있음을 알 수 있었다. 유기배양 클로렐라 복합제 섭취에 의한 항암활성의 치료적 효과를 보기 위해 발암세포를 피하 주사한 후 각각의 농도별 유기배양 클로렐라 복합제를 식이 시켰다. 이 결과 모든 농도의 유기배양 클로렐라 복합제 식이군에서 발생된 종양의 무게와 크기가 대조군에 비해 현격히 줄어듦을 보였고, 특히 5% 식이군에서는 95.1% (p=0.002) 종양의 무게가 감소하여 유기배양 클로렐라 복합제의 섭취는 형성된 종양 의 증식을 억제하는 것을 알 수 있었다. 이로써 유기배양 클로렐라 복합제의 식이가 실험동물에서 매우 큰 예방적 및 치료적인 항암활성이 있음을 보였고 또한 이전의 연구에서 보여준 항암활성효과에 비 해 매우 빠른 효과를 보임으로써 유기배양 클로렐라 복합제가 함유하고 있는 항암 활성성분의 분리동정과 항암기전의 연구는 차세대 항암 신약제의 개발, 대체 의학 적 치료범의 개발 및 항암보조 건강식품의 개발 등에 기여할 수 있을 것이다.
Chlorella, a unicellular algae, has known as one of the best candidates for development of multifunctional probiotic foods owing to an excellent nutritional value such as high amount of proteins and various, valuable fatty acids. So many efforts were devoted to studying the chlorella as therapeutic ...
Chlorella, a unicellular algae, has known as one of the best candidates for development of multifunctional probiotic foods owing to an excellent nutritional value such as high amount of proteins and various, valuable fatty acids. So many efforts were devoted to studying the chlorella as therapeutic agents or foods fighting against many diseases in the old such as cardiovascular diseases and cancers. In this study, we investigated sizes and weights of tumors derived from mice injected subcutaneously with tumorigenic cells to see if anticancer activity would be found in mice dieted with the chlorella complex containing chlorella cultured in organic medium and grains such as rice, barley, wheat and so on. After BALB/c mice were dieted with 5% organic cultured chlorella complex diet throughout for 19 weeks, the fibrosarcoma was induced by subcutaneous injection of tumorigenic cells at the 3 weeks before sacrifice. The average weight of tumors in the diet group were significantly reduced to 59.8% (p=0.012) of the one in control group, indicating that diet with organic cultured chlorella complex may have anticancer activity in mice. When the mice were dieted with 5% organic cultured chlorella complex for 4 weeks before injecting the tumorigenic cells subcutaneously in order to see tumor-preventive effect of the diet, the potential preventive activity of the diet against cancer was implicated by the observation that the tumors were also greatly reduced in the diet group to 37.2% (p=0.144) of the control group. Especially, when the 5% diet were applied to mice after injecting with the tumorigenic cells, the tumors derived from the 5% diet group were also decreased to 95.1% (p=0.002) of those in the control group, suggesting that the diet with the organic cultured chlorella complex may have therapeutic effect against tumor formation. As results, it was shown that the organic cultured chlorella complex tested in this study had preventive and therapeutic effects on fighting against carcinogenesis, and effects are direct compared to the indirect effects in the previous studies. In conclusion, the identification and further mechanistic study of the components having antitumor activity from the diet of organic cultured chlorella complex in the future will contribute to the development of anticancer probiotic foods, alternative therapeutic treatment against cancer, and a new anticancer drug.
Chlorella, a unicellular algae, has known as one of the best candidates for development of multifunctional probiotic foods owing to an excellent nutritional value such as high amount of proteins and various, valuable fatty acids. So many efforts were devoted to studying the chlorella as therapeutic agents or foods fighting against many diseases in the old such as cardiovascular diseases and cancers. In this study, we investigated sizes and weights of tumors derived from mice injected subcutaneously with tumorigenic cells to see if anticancer activity would be found in mice dieted with the chlorella complex containing chlorella cultured in organic medium and grains such as rice, barley, wheat and so on. After BALB/c mice were dieted with 5% organic cultured chlorella complex diet throughout for 19 weeks, the fibrosarcoma was induced by subcutaneous injection of tumorigenic cells at the 3 weeks before sacrifice. The average weight of tumors in the diet group were significantly reduced to 59.8% (p=0.012) of the one in control group, indicating that diet with organic cultured chlorella complex may have anticancer activity in mice. When the mice were dieted with 5% organic cultured chlorella complex for 4 weeks before injecting the tumorigenic cells subcutaneously in order to see tumor-preventive effect of the diet, the potential preventive activity of the diet against cancer was implicated by the observation that the tumors were also greatly reduced in the diet group to 37.2% (p=0.144) of the control group. Especially, when the 5% diet were applied to mice after injecting with the tumorigenic cells, the tumors derived from the 5% diet group were also decreased to 95.1% (p=0.002) of those in the control group, suggesting that the diet with the organic cultured chlorella complex may have therapeutic effect against tumor formation. As results, it was shown that the organic cultured chlorella complex tested in this study had preventive and therapeutic effects on fighting against carcinogenesis, and effects are direct compared to the indirect effects in the previous studies. In conclusion, the identification and further mechanistic study of the components having antitumor activity from the diet of organic cultured chlorella complex in the future will contribute to the development of anticancer probiotic foods, alternative therapeutic treatment against cancer, and a new anticancer drug.
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