본 논문에서는 최근 장기보존이 가능한 식품포장재로써 무균포장재, 레토르트포장재, 고투명 포장재에 널리 적용되고 있는 열성형 다층 플라스틱 포장재에 대해 공리적 설계 이론을 적용하였다. 열성형으로 생산되고 있는 다층 플라스틱 식품포장용기에 대해 고객의 요구사항에 따른 기능요구사항 및 설계파라미터를 선정하고, 이를 분석평가함으로써 기존 열성형 다층 플라스틱 용기 설계의 문제점을 도출하였다. 특히, 공리설계의 독립공리를 만족시키며, 기존 설계의 문제점을 개선할 수 있는 새로운 설계안을 제시하였다. 본 연구를 통하여 도출된 결과를 요약하면 다음과 같다.① 공리설계의 독립공리를 이용하여 열성형 다층플라스틱용기의 설계 및 평가를 시도하였다. 이 결과 공리설계에 따른 새로운 설계안은 단순한 수직적 피드백 설계과정이 아닌 수평수직적 복합 피드백 설계과정이다.② 기존의 설계과정에서 금형설계(제작), 다층 Sheet 설계 그리고 Sample 용기 성형은 친환경설계라는 새로운 항목으로 보다 세분화되며, 이는 설계에서 나타날 수 있는 ...
본 논문에서는 최근 장기보존이 가능한 식품포장재로써 무균포장재, 레토르트포장재, 고투명 포장재에 널리 적용되고 있는 열성형 다층 플라스틱 포장재에 대해 공리적 설계 이론을 적용하였다. 열성형으로 생산되고 있는 다층 플라스틱 식품포장용기에 대해 고객의 요구사항에 따른 기능요구사항 및 설계파라미터를 선정하고, 이를 분석평가함으로써 기존 열성형 다층 플라스틱 용기 설계의 문제점을 도출하였다. 특히, 공리설계의 독립공리를 만족시키며, 기존 설계의 문제점을 개선할 수 있는 새로운 설계안을 제시하였다. 본 연구를 통하여 도출된 결과를 요약하면 다음과 같다.① 공리설계의 독립공리를 이용하여 열성형 다층플라스틱용기의 설계 및 평가를 시도하였다. 이 결과 공리설계에 따른 새로운 설계안은 단순한 수직적 피드백 설계과정이 아닌 수평수직적 복합 피드백 설계과정이다.② 기존의 설계과정에서 금형설계(제작), 다층 Sheet 설계 그리고 Sample 용기 성형은 친환경설계라는 새로운 항목으로 보다 세분화되며, 이는 설계에서 나타날 수 있는 연성의 문제를 최소화하여 제품 개발에 따른 비용절감 및 사후평가에 장점을 가지며, 나아가 고객이 요구하는 최적의 제품개발을 가능하게 한다.③ 경험에 주로 의존하던 설계 개발의 각각의 과정을 공리설계를 통해 분석함으로써 설계에 대한 객관적인 평가를 할 수 있는 토대를 마련하였다. 열성형 다층용기 개발시 고객요구사항을 토대로 작성된 기능적요구사항인 용기간 적재성, 용기의 치수 안정성, 용기의 내용물 보존성, 용기의 친환경성에 대해 적절한 설계 파라미터인 스테킹을 고려한 용기설계, 수축률을 고려한 금형설계, 최적의 Sheet구조설계, Sheet원재료 사용량최소화에 대한 객관적인 분석을 함으로써 개발 시에서 체계적이고 합리적인 문제 분석 및 해결이 가능해졌다.④ 모듈화를 통한 공리설계의 적용은 체계화된 모듈별 Data base의 축적을 가능하게 하여 향후 Data의 활용도를 높여 새로운 전문가 시스템의 개발을 가능하게 할 수 있다.
본 논문에서는 최근 장기보존이 가능한 식품포장재로써 무균포장재, 레토르트포장재, 고투명 포장재에 널리 적용되고 있는 열성형 다층 플라스틱 포장재에 대해 공리적 설계 이론을 적용하였다. 열성형으로 생산되고 있는 다층 플라스틱 식품포장용기에 대해 고객의 요구사항에 따른 기능요구사항 및 설계파라미터를 선정하고, 이를 분석평가함으로써 기존 열성형 다층 플라스틱 용기 설계의 문제점을 도출하였다. 특히, 공리설계의 독립공리를 만족시키며, 기존 설계의 문제점을 개선할 수 있는 새로운 설계안을 제시하였다. 본 연구를 통하여 도출된 결과를 요약하면 다음과 같다.① 공리설계의 독립공리를 이용하여 열성형 다층플라스틱용기의 설계 및 평가를 시도하였다. 이 결과 공리설계에 따른 새로운 설계안은 단순한 수직적 피드백 설계과정이 아닌 수평수직적 복합 피드백 설계과정이다.② 기존의 설계과정에서 금형설계(제작), 다층 Sheet 설계 그리고 Sample 용기 성형은 친환경설계라는 새로운 항목으로 보다 세분화되며, 이는 설계에서 나타날 수 있는 연성의 문제를 최소화하여 제품 개발에 따른 비용절감 및 사후평가에 장점을 가지며, 나아가 고객이 요구하는 최적의 제품개발을 가능하게 한다.③ 경험에 주로 의존하던 설계 개발의 각각의 과정을 공리설계를 통해 분석함으로써 설계에 대한 객관적인 평가를 할 수 있는 토대를 마련하였다. 열성형 다층용기 개발시 고객요구사항을 토대로 작성된 기능적요구사항인 용기간 적재성, 용기의 치수 안정성, 용기의 내용물 보존성, 용기의 친환경성에 대해 적절한 설계 파라미터인 스테킹을 고려한 용기설계, 수축률을 고려한 금형설계, 최적의 Sheet구조설계, Sheet원재료 사용량최소화에 대한 객관적인 분석을 함으로써 개발 시에서 체계적이고 합리적인 문제 분석 및 해결이 가능해졌다.④ 모듈화를 통한 공리설계의 적용은 체계화된 모듈별 Data base의 축적을 가능하게 하여 향후 Data의 활용도를 높여 새로운 전문가 시스템의 개발을 가능하게 할 수 있다.
This paper evaluated if the developed thermoformed multilayered plastic package meets 'The Independence Axiom' by analyzing the selected functional requirements as per customer requirements and design parameters during developing process of thermoformed multilayered plastic food package, which is av...
This paper evaluated if the developed thermoformed multilayered plastic package meets 'The Independence Axiom' by analyzing the selected functional requirements as per customer requirements and design parameters during developing process of thermoformed multilayered plastic food package, which is available for aseptic package, retort package, high clarity package as a long shelf stable food package, with the application of axiomatic design, and expressed the improved designing solution. The derived results from this study is summarized as follows; ① According to the evaluation on the design & development of thermoformed multilayered plastic container with the use of independence axiom, the coincident designing at a horizontal level in product design, mold design (manufacturing), multilayered sheet design could be concluded to environmental-friendly design, which also leaded to the optimal product development required by customer with the effects of the product development cost down and easier post evaluation. ② With the application of systemized data base classified by module to axiomatic design at the development of the thermoformed multilayered plastic container, the expert system with its accumulated data base could make it possible to reduce the product development lead time, to minimize the failure or mistakes at design development, and to perform an immediate trouble shooting ③ This study made such a good chance to evaluate objectively each stage of the design development process which has been formerly evaluated by the human experiences. ④ This study made it avaliable to perform an scientific analysis at developing stage by objective analysis on the following activities in the field of functional requirements by customer at developing a thermoformed multilayered plastic container like stacking efficiency, repeatability in tolerance, food preservation ability, environmentally-friendliness ; - Packaging container designing with the consideration of stacking - Forming mold designing with the consideration of contraction rate - Optimal sheet composition designing - Minimization of the raw materials for sheet extrusion
This paper evaluated if the developed thermoformed multilayered plastic package meets 'The Independence Axiom' by analyzing the selected functional requirements as per customer requirements and design parameters during developing process of thermoformed multilayered plastic food package, which is available for aseptic package, retort package, high clarity package as a long shelf stable food package, with the application of axiomatic design, and expressed the improved designing solution. The derived results from this study is summarized as follows; ① According to the evaluation on the design & development of thermoformed multilayered plastic container with the use of independence axiom, the coincident designing at a horizontal level in product design, mold design (manufacturing), multilayered sheet design could be concluded to environmental-friendly design, which also leaded to the optimal product development required by customer with the effects of the product development cost down and easier post evaluation. ② With the application of systemized data base classified by module to axiomatic design at the development of the thermoformed multilayered plastic container, the expert system with its accumulated data base could make it possible to reduce the product development lead time, to minimize the failure or mistakes at design development, and to perform an immediate trouble shooting ③ This study made such a good chance to evaluate objectively each stage of the design development process which has been formerly evaluated by the human experiences. ④ This study made it avaliable to perform an scientific analysis at developing stage by objective analysis on the following activities in the field of functional requirements by customer at developing a thermoformed multilayered plastic container like stacking efficiency, repeatability in tolerance, food preservation ability, environmentally-friendliness ; - Packaging container designing with the consideration of stacking - Forming mold designing with the consideration of contraction rate - Optimal sheet composition designing - Minimization of the raw materials for sheet extrusion
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.