Microwave heating 은 일종의 high temperature -short time 열 처리 방법으로서 에너지가 많이 들므로 microwave 처리 시간을 줄이고자 수분 함량, 입력, 매번 처리하는 양, 부피를 변화 시키면서 효과를 보았다. 같은 시간을 처리한 경우 지방 가수분해 효소인 ...
Microwave heating 은 일종의 high temperature -short time 열 처리 방법으로서 에너지가 많이 들므로 microwave 처리 시간을 줄이고자 수분 함량, 입력, 매번 처리하는 양, 부피를 변화 시키면서 효과를 보았다. 같은 시간을 처리한 경우 지방 가수분해 효소인 lipase 는 수분함량을 19.3\% 로 했을때 10.4\% 보다 더 많이 불활성화 되었으며, 970w 입력이 480 w 입력에 비해 에너지 소비량은 두배 이지만 효소 불활성화는 두배 이상의 효과를 내었다. 그리고 처리해야 할 미강이 많을때 매 처리시 미강 양을 많이 하면 전체 소비되는 에너지는 줄어 들었으며 매 처리시의 미강의 부피는 효소 불활성화에 영향을 주지 않았다. Microwave 처리가 미강의 산가와 지방 추출율에 영향을 주지않는 반면 schrching 현상이 일어나 효소를 완전 실활 시킬수는 없었다. 상대습도 84\%, 온도 $30-33\,^\circ\!C$에 저장할때 생미강은 4 주만에 산가가 19.2 에서 109로 증가하고, 효소의 잔존활성이 6.4\% 인 처리 미강은 55 까지 증가하였다. 단 처리 미강의 수분 함량이 7.6\% 를 유지하는 경우에는 4주 경과 후에도 산가가 27.0 이었다. 한편, 잔존활성, 수분함량, 매번 처리하는 양, 처리시간이 관련된 방정식을 제시 하였으며 이식으로 부터 세항을 알고 있을때 다른 한 미지수를 구할수 있다.
Microwave heating 은 일종의 high temperature -short time 열 처리 방법으로서 에너지가 많이 들므로 microwave 처리 시간을 줄이고자 수분 함량, 입력, 매번 처리하는 양, 부피를 변화 시키면서 효과를 보았다. 같은 시간을 처리한 경우 지방 가수분해 효소인 lipase 는 수분함량을 19.3\% 로 했을때 10.4\% 보다 더 많이 불활성화 되었으며, 970w 입력이 480 w 입력에 비해 에너지 소비량은 두배 이지만 효소 불활성화는 두배 이상의 효과를 내었다. 그리고 처리해야 할 미강이 많을때 매 처리시 미강 양을 많이 하면 전체 소비되는 에너지는 줄어 들었으며 매 처리시의 미강의 부피는 효소 불활성화에 영향을 주지 않았다. Microwave 처리가 미강의 산가와 지방 추출율에 영향을 주지않는 반면 schrching 현상이 일어나 효소를 완전 실활 시킬수는 없었다. 상대습도 84\%, 온도 $30-33\,^\circ\!C$에 저장할때 생미강은 4 주만에 산가가 19.2 에서 109로 증가하고, 효소의 잔존활성이 6.4\% 인 처리 미강은 55 까지 증가하였다. 단 처리 미강의 수분 함량이 7.6\% 를 유지하는 경우에는 4주 경과 후에도 산가가 27.0 이었다. 한편, 잔존활성, 수분함량, 매번 처리하는 양, 처리시간이 관련된 방정식을 제시 하였으며 이식으로 부터 세항을 알고 있을때 다른 한 미지수를 구할수 있다.
Studies on the application of microwave heating for stabilization of rice bran was performed to find out various variables related to reduction of microwave treatment time. The samples with 10.4\% of moisture content heated slowly and required a longer treatment time whereas samples with 19.3\% of m...
Studies on the application of microwave heating for stabilization of rice bran was performed to find out various variables related to reduction of microwave treatment time. The samples with 10.4\% of moisture content heated slowly and required a longer treatment time whereas samples with 19.3\% of moisture content heated more rapidly and required microwave exposure of a shorter time for fixed inactivation of lipase. The rate of microwave heating in 970 w of power input was double that of 470 w of power input but the effectiveness of enzyme inactivation was more efficient in 970 w than in 480 w, and volume of samples exposed to microwave irradiation had nearly no effect on residual lipase activity. Consumption energy could be decreased as sample weight increased in one microwave treatment. Acid value and lipid extractibility of original rice bran was 19.2 and 97.2\% whereas acid value and lipid extractability after microwave treatment was also 19.1 and 96.7\%, respectively. Effectiveness of lipase inactivation during storage was not positive by effect of moisture content. Multiple regression analysis was used to obtain prediction equation to measure individual and combination effect of moisture content, sample weight and microwave treatment time on residual lipase activity.
Studies on the application of microwave heating for stabilization of rice bran was performed to find out various variables related to reduction of microwave treatment time. The samples with 10.4\% of moisture content heated slowly and required a longer treatment time whereas samples with 19.3\% of moisture content heated more rapidly and required microwave exposure of a shorter time for fixed inactivation of lipase. The rate of microwave heating in 970 w of power input was double that of 470 w of power input but the effectiveness of enzyme inactivation was more efficient in 970 w than in 480 w, and volume of samples exposed to microwave irradiation had nearly no effect on residual lipase activity. Consumption energy could be decreased as sample weight increased in one microwave treatment. Acid value and lipid extractibility of original rice bran was 19.2 and 97.2\% whereas acid value and lipid extractability after microwave treatment was also 19.1 and 96.7\%, respectively. Effectiveness of lipase inactivation during storage was not positive by effect of moisture content. Multiple regression analysis was used to obtain prediction equation to measure individual and combination effect of moisture content, sample weight and microwave treatment time on residual lipase activity.
주제어
#FoodPreservation Lipase Microwave heating 마이크로파 조사 보존 (식품) 리파아제
학위논문 정보
저자
Yoon, Hee-Nam
학위수여기관
한국과학기술원
학위구분
국내석사
학과
생물공학과
발행연도
1982
총페이지
vi, 51 p.
키워드
FoodPreservation Lipase Microwave heating 마이크로파 조사 보존 (식품) 리파아제
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