인류가 차를 처음 접한 것은 생엽을 날로 씹어 먹기 시작하면서부터일 것이다. 그 후에 인류의 모든 먹을거리의 발전방법과 함께 익혀먹는 방법으로 생엽을 불에 그슬리거나 끓여서 섭취하게 되었을 것으로 본다. 또한 한걸음 더 나아가 생엽을 삶거나 데쳐서 나물처럼 무쳐 먹기도 하고 발효시켜 저장해 먹기도 하였다. 그러다가 햇볕에 말려서 저장하거나 쪄서 덩이를 만들기도 하고 덖어서 잎차를 만듦으로써 오늘날의 차에 이르게 되었으며 차는 수천 년에 걸친 사람의 직접적인 체험을 통해 만들어진 가장 안전하고 유익한 세계적인 음료이다. 현재 각지에서 생산되고 있는 우수한 녹차들은 오랜 세월동안 제다인들이 전통 가열살청 기술을 계승 발전시키고 개진하여 온 결정체이며 만들어진 모양이 정교하고 아름다우며 녹색에 윤기를 갖추고 있는데 향기나 맛 또한 신선하고 순하며 부드러워 많은 녹차 중에서도 매우 우수한 차들이다. 지금도 새로운 많은 우수명차가 탄생되고 있으며, 점차적으로 제다방법은 기계화되고 있다. 한국․중국․일본은 주요 녹차 생산국으로 중국에서는 덖음차가 일본에서는 증제차를 주로 생산되고 있으며 한국은 증제 후 덖는 찐덖음차가 주류를 이루고 있으나, 일부 살청과 건조를 덖음솥에서 완성시키는 소위 초청녹차와 덖음 살청 후 건조를 열풍식과 덖음식을 혼합하여 완성시키는 소위 반홍반초 녹차 그리고 극히 일부에서 생산하는 완전 증제녹차와 데친덖음 녹차가 생산되고 있다. 한국녹차는 형태나 맛이 대부분 일률적이다. 그래서 다가올 차 수입 개방은 우리 차시장과 생산자뿐만 아니라 소비자에게 한동안 혼란을 가져오게 될 것이다. 따라서 현실화된 국내외 차제품의 무한 경쟁시대를 극복할 방법을 모색하고 소비자의 신뢰성을 높이고 고품질의 차를 만들기 위해 본 연구자는 몇 가지 형태의 차를 만들어 품평을 실시하였다. 만든 녹차는 차를 즐겨 마시는 사람을 대상으로 연령은 20대~60대까지, ...
인류가 차를 처음 접한 것은 생엽을 날로 씹어 먹기 시작하면서부터일 것이다. 그 후에 인류의 모든 먹을거리의 발전방법과 함께 익혀먹는 방법으로 생엽을 불에 그슬리거나 끓여서 섭취하게 되었을 것으로 본다. 또한 한걸음 더 나아가 생엽을 삶거나 데쳐서 나물처럼 무쳐 먹기도 하고 발효시켜 저장해 먹기도 하였다. 그러다가 햇볕에 말려서 저장하거나 쪄서 덩이를 만들기도 하고 덖어서 잎차를 만듦으로써 오늘날의 차에 이르게 되었으며 차는 수천 년에 걸친 사람의 직접적인 체험을 통해 만들어진 가장 안전하고 유익한 세계적인 음료이다. 현재 각지에서 생산되고 있는 우수한 녹차들은 오랜 세월동안 제다인들이 전통 가열살청 기술을 계승 발전시키고 개진하여 온 결정체이며 만들어진 모양이 정교하고 아름다우며 녹색에 윤기를 갖추고 있는데 향기나 맛 또한 신선하고 순하며 부드러워 많은 녹차 중에서도 매우 우수한 차들이다. 지금도 새로운 많은 우수명차가 탄생되고 있으며, 점차적으로 제다방법은 기계화되고 있다. 한국․중국․일본은 주요 녹차 생산국으로 중국에서는 덖음차가 일본에서는 증제차를 주로 생산되고 있으며 한국은 증제 후 덖는 찐덖음차가 주류를 이루고 있으나, 일부 살청과 건조를 덖음솥에서 완성시키는 소위 초청녹차와 덖음 살청 후 건조를 열풍식과 덖음식을 혼합하여 완성시키는 소위 반홍반초 녹차 그리고 극히 일부에서 생산하는 완전 증제녹차와 데친덖음 녹차가 생산되고 있다. 한국녹차는 형태나 맛이 대부분 일률적이다. 그래서 다가올 차 수입 개방은 우리 차시장과 생산자뿐만 아니라 소비자에게 한동안 혼란을 가져오게 될 것이다. 따라서 현실화된 국내외 차제품의 무한 경쟁시대를 극복할 방법을 모색하고 소비자의 신뢰성을 높이고 고품질의 차를 만들기 위해 본 연구자는 몇 가지 형태의 차를 만들어 품평을 실시하였다. 만든 녹차는 차를 즐겨 마시는 사람을 대상으로 연령은 20대~60대까지, 음차 경력은 1년~20년까지 98명이 참여하였다. 실시한 결과로 본다면 과거에는 익은 밤향이 첨가된 구수한 맛과 향을 즐겨 마셨으나 각지에서 개최된 품평대회나 많은 홍보로 인해 녹차에 대한 관능적인 품질 지식이 많이 알려지고 또한 우수녹차를 많이 마셔봄으로서 우수녹차의 기본조건인 찻물색은 맑으면서 투명하고 또한 신선하고 깔끔한 맛을 즐기는 차 애호가들이 늘어가고 있음을 알 수 있었다. 그러므로 한국도 이 부분의 전문가들과 제다인들이 한국차의 문제점 보안을 하나씩 모색하고 모든 부분에 품질기준을 우리 실정에 맞게 제정하고 실시하여 다양한 우수명차에 대한 연구와 제다로 생산자와 소비자를 모두 보호함으로서 경쟁력 있는 한국녹차 발전에 기틀을 마련할 수 있을 것이다.
인류가 차를 처음 접한 것은 생엽을 날로 씹어 먹기 시작하면서부터일 것이다. 그 후에 인류의 모든 먹을거리의 발전방법과 함께 익혀먹는 방법으로 생엽을 불에 그슬리거나 끓여서 섭취하게 되었을 것으로 본다. 또한 한걸음 더 나아가 생엽을 삶거나 데쳐서 나물처럼 무쳐 먹기도 하고 발효시켜 저장해 먹기도 하였다. 그러다가 햇볕에 말려서 저장하거나 쪄서 덩이를 만들기도 하고 덖어서 잎차를 만듦으로써 오늘날의 차에 이르게 되었으며 차는 수천 년에 걸친 사람의 직접적인 체험을 통해 만들어진 가장 안전하고 유익한 세계적인 음료이다. 현재 각지에서 생산되고 있는 우수한 녹차들은 오랜 세월동안 제다인들이 전통 가열살청 기술을 계승 발전시키고 개진하여 온 결정체이며 만들어진 모양이 정교하고 아름다우며 녹색에 윤기를 갖추고 있는데 향기나 맛 또한 신선하고 순하며 부드러워 많은 녹차 중에서도 매우 우수한 차들이다. 지금도 새로운 많은 우수명차가 탄생되고 있으며, 점차적으로 제다방법은 기계화되고 있다. 한국․중국․일본은 주요 녹차 생산국으로 중국에서는 덖음차가 일본에서는 증제차를 주로 생산되고 있으며 한국은 증제 후 덖는 찐덖음차가 주류를 이루고 있으나, 일부 살청과 건조를 덖음솥에서 완성시키는 소위 초청녹차와 덖음 살청 후 건조를 열풍식과 덖음식을 혼합하여 완성시키는 소위 반홍반초 녹차 그리고 극히 일부에서 생산하는 완전 증제녹차와 데친덖음 녹차가 생산되고 있다. 한국녹차는 형태나 맛이 대부분 일률적이다. 그래서 다가올 차 수입 개방은 우리 차시장과 생산자뿐만 아니라 소비자에게 한동안 혼란을 가져오게 될 것이다. 따라서 현실화된 국내외 차제품의 무한 경쟁시대를 극복할 방법을 모색하고 소비자의 신뢰성을 높이고 고품질의 차를 만들기 위해 본 연구자는 몇 가지 형태의 차를 만들어 품평을 실시하였다. 만든 녹차는 차를 즐겨 마시는 사람을 대상으로 연령은 20대~60대까지, 음차 경력은 1년~20년까지 98명이 참여하였다. 실시한 결과로 본다면 과거에는 익은 밤향이 첨가된 구수한 맛과 향을 즐겨 마셨으나 각지에서 개최된 품평대회나 많은 홍보로 인해 녹차에 대한 관능적인 품질 지식이 많이 알려지고 또한 우수녹차를 많이 마셔봄으로서 우수녹차의 기본조건인 찻물색은 맑으면서 투명하고 또한 신선하고 깔끔한 맛을 즐기는 차 애호가들이 늘어가고 있음을 알 수 있었다. 그러므로 한국도 이 부분의 전문가들과 제다인들이 한국차의 문제점 보안을 하나씩 모색하고 모든 부분에 품질기준을 우리 실정에 맞게 제정하고 실시하여 다양한 우수명차에 대한 연구와 제다로 생산자와 소비자를 모두 보호함으로서 경쟁력 있는 한국녹차 발전에 기틀을 마련할 수 있을 것이다.
Human first came in contact as they chewed the leaves. As the development of human food and eating habit, they learnt to use fire to smoke the leaves and boiled the leaves. Furthermore they boiled the leaves to eat them as herbs and they fermented the leaves and stored them. They also dried the leav...
Human first came in contact as they chewed the leaves. As the development of human food and eating habit, they learnt to use fire to smoke the leaves and boiled the leaves. Furthermore they boiled the leaves to eat them as herbs and they fermented the leaves and stored them. They also dried the leaved under the sun light and steam cooked them, and made leaf tea, which has become today's tea. Tea has been made through thousands years of human experience. It is safe and healthy drink. Many excellent green teas have been made through the development of traditional pan-fixation by tea makers, and they have a elaborated shape and beautiful, they also show a color of green with gloss. Their smell and taste are fresh and smooth. They are the best green tea among many green teas. Many new excellent teas are being produced, and their production is becoming more mechanization. Korea, China and Japan are main producers of green tea. China mainly produce pan-fired green tea and Japan produces mainly steamed tea and Korea mainly produces steamed pan-fired green tea, but roasted green tea, which may be produced by completing the fixation and drying in the roasting pot, pan-fired & dryer-dried green tea, which may be produced by mixing the drying after roasted, heating and roasting method, steamed tea and parboiled & pan-fired green tea are being produced. Most Korean green teas have similar formations and taste. Thus the opening of Korean green tea market will bring a complication to both producers and customers. Thus the measure to overcome such competition and to improve its reliability shall be established to produce a high quality green tea, and organized the quality assessment for such green tea. 98 people from the age of 20s to 60s and having drunken green tea for 1 to 20 years participated in the assessment. In the past, people enjoyed the pleasant taste of chest nut but now they are better informed about the quality of green tea and have drunken better quality green tea. Thus they now prefer to drink green tea with pure, fresh and clear taste of green tea. Thus professionals and tea makers should examine such problems involved with Korean green tea and should establish quality standard for our situation to develop a variety of excellent tea. This may protect both producers and customers of green tea and this may improve the competitive development of Korean green tea.
Human first came in contact as they chewed the leaves. As the development of human food and eating habit, they learnt to use fire to smoke the leaves and boiled the leaves. Furthermore they boiled the leaves to eat them as herbs and they fermented the leaves and stored them. They also dried the leaved under the sun light and steam cooked them, and made leaf tea, which has become today's tea. Tea has been made through thousands years of human experience. It is safe and healthy drink. Many excellent green teas have been made through the development of traditional pan-fixation by tea makers, and they have a elaborated shape and beautiful, they also show a color of green with gloss. Their smell and taste are fresh and smooth. They are the best green tea among many green teas. Many new excellent teas are being produced, and their production is becoming more mechanization. Korea, China and Japan are main producers of green tea. China mainly produce pan-fired green tea and Japan produces mainly steamed tea and Korea mainly produces steamed pan-fired green tea, but roasted green tea, which may be produced by completing the fixation and drying in the roasting pot, pan-fired & dryer-dried green tea, which may be produced by mixing the drying after roasted, heating and roasting method, steamed tea and parboiled & pan-fired green tea are being produced. Most Korean green teas have similar formations and taste. Thus the opening of Korean green tea market will bring a complication to both producers and customers. Thus the measure to overcome such competition and to improve its reliability shall be established to produce a high quality green tea, and organized the quality assessment for such green tea. 98 people from the age of 20s to 60s and having drunken green tea for 1 to 20 years participated in the assessment. In the past, people enjoyed the pleasant taste of chest nut but now they are better informed about the quality of green tea and have drunken better quality green tea. Thus they now prefer to drink green tea with pure, fresh and clear taste of green tea. Thus professionals and tea makers should examine such problems involved with Korean green tea and should establish quality standard for our situation to develop a variety of excellent tea. This may protect both producers and customers of green tea and this may improve the competitive development of Korean green tea.
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