본 연구에서는 마늘가루1%, 2% 및 3%와 설탕 첨가수준을 10%, 20%, 및 30%로 달리한 마늘 젤리를 제조하여 이화학적, 관능적 품질 특성을 연구 하였다. 마늘젤리의 당도는 설탕 30% 첨가 시료군중 S30G3 시료군이 32.90%로 유의적으로 가장 높게 평가되었고(p<0.05), S10G1 시료군이 18.00%로 유의적으로 가장 낮게 평가되었다. 설탕 첨가량이 같은 시료군내에서는 마늘가루 3% 첨가시료군의 당도가 마늘 1% 첨가시료군 보다 유의적으로 높게 평가 되었다. 젤리의 명도를 나타내는 L값은 S10G1 시료군이 91.99%의 수치를 보이며 유의적으로 가장 밝게 평가되었으나 S30G3의 91.42%와도 유의차를 보이지 않으며, 모든 시료군에서 89.2% 이상의 밝은 명도를 보였다. 적색도 또는 녹색도를 나타내는 모든 시료군의 a값은 유의차 없이 음의 값을 나타내어 약간의 녹색을 띄는 것으로 평가되었다. Texture의 ...
본 연구에서는 마늘가루1%, 2% 및 3%와 설탕 첨가수준을 10%, 20%, 및 30%로 달리한 마늘 젤리를 제조하여 이화학적, 관능적 품질 특성을 연구 하였다. 마늘젤리의 당도는 설탕 30% 첨가 시료군중 S30G3 시료군이 32.90%로 유의적으로 가장 높게 평가되었고(p<0.05), S10G1 시료군이 18.00%로 유의적으로 가장 낮게 평가되었다. 설탕 첨가량이 같은 시료군내에서는 마늘가루 3% 첨가시료군의 당도가 마늘 1% 첨가시료군 보다 유의적으로 높게 평가 되었다. 젤리의 명도를 나타내는 L값은 S10G1 시료군이 91.99%의 수치를 보이며 유의적으로 가장 밝게 평가되었으나 S30G3의 91.42%와도 유의차를 보이지 않으며, 모든 시료군에서 89.2% 이상의 밝은 명도를 보였다. 적색도 또는 녹색도를 나타내는 모든 시료군의 a값은 유의차 없이 음의 값을 나타내어 약간의 녹색을 띄는 것으로 평가되었다. Texture의 경도(Hardness)는 S30G2가 168.07로 유의적으로 가장 높았으며(p<0.05), S10G3 시료군이 97.00로 유의적으로 가장 낮은 경도를 보였다(p<0.05). 부착성(Adhesiveness)과 탄력성(Springiness)및 검성(Gumminess)은 모든 시료군에서 유의적 차이를 보이지 않았다. 씹힘성(Chewiness)은 S30G2가 543.88로 유의적으로 가장 높았고 S30G3의 씹힘성은 539.38로 유의차를 보이지 않았다. 응집성(Cohesiveness)은 모든 시료군에서 1%이하의 낮은 응집성을 보였다. 분석적 관능검사의 마늘 색(Color)은 S30G3이 10.33의 값으로 유의적으로 가장 강하게 나타냈으며, S20G3과 S10G3은 S30G3와 유의차를 보이지 않았다. 같은 설탕첨가시료군 내에서는 마늘량이 증가 할수록 시료의 색은 유의적으로 진하게 평가되었다. 냄새(Aroma)는 S10G3 시료군이 유의적으로 가장 강하였고, S20G3은 S10G3과 유의차를 보이지 않았다. 설탕 첨가량이 같은 시료군내에서 마늘가루의 첨가량이 증가할수록 유의적인 증가를 하였다. 그러나 마늘가루가 3% 첨가된 경우 설탕함량이 가장 많은 S30G3은 S10G3에 비해 유의적으로 적은 냄새 값을 보여 많은 설탕의 양이 마늘 냄새를 유의적으로 낮추는 것으로 사료된다. 설탕 첨가량이 동일한 경우 마늘가루 첨가량이 많을수록 경도가 증가하였고, 마늘가루첨가량이 동일한 경우 설탕량이 많을수록 경도는 유의적 증가를 하였다. 단 향미(Sweet flavor)는 S30G3 시료군이 가장 높게 평가되었고, 모든 시료군에서 설탕 첨가량이 증가할수록 단 향미는 유의적 증가를 보였다. 마늘의 향미(Garlic flavor )는 마늘가루가 3% 첨가된 경우 설탕함량이 가장 많은 S30G3이 설탕량이 적은 S10G3에 비해 유의적으로 낮은 마늘향미 값을 보여 많은 설탕의 양이 마늘향미를 유의적으로 낮추는 것으로 사료된다. 부착성(Adhesiveness) 및 응집성은(Cohesiveness)은 S30G3 시료가 유의적으로 가장 강하게 평가되었으며, S10G1시료가 가장 약하게 평가되었다(p<0.05). 설탕첨가량이 동일한 경우 마늘가루 첨가량이 증가할수록 부착성 및 응집성은 유의적 증가를 하였다. 소비자 기호도의 색은 모든 시료군에서 5.9이상의 수치를 보이며, 유의차가 없이 전반적으로 좋은 색으로 평가되었다. 향에서는 1% 시료군과 2% 시료군이 3% 시료군보다 유의적으로 높은 기호점수를 보였으며, 기호도의 향미에서는 마늘첨가량이 2%까지 5점 이상의 높은 기호도를 보였다. 조직감에서는 1% 시료군과 2%시료군이 유의차 없이 5.9이상으로 높은 기호도 점수를 나타냈며, 2%와 3% 시료군 사이에서도 유의차를 나타내지 않았다. 마늘젤리는 초등학생에게 익숙하지 않은 식품임에도 대부분의 기호도 값에서 5점 이상의 값으로 높은 기호점수를 나타냈다. 관능검사 와 이화학적 특성간의 상관관계에서 관능검사의 색은 탄력성 및 씹힘성과 높은 양의 상관관계를 보였다(p<0.01). 관능검사의 경도는 탄수화물과 양의 상관관계를 나타냈고(p<0.05), 응집성과는 높은 음의 상관관계를 보였으며, 탄력성과는 음의 상관관계를 나타냈다(p<0.05). 관능검사의 단향미는 pH와 높은 양의 상관관계였고(p<0.01), 마늘향미는 수분, 탄수화물 및 pH와 높은 양의 상관관계를 나타냈다(p<0.01). 소비자 기호도 와 이화학적 특성간의 상관관계에서 소비자 기호도의 색은 탄수화물과 높은 양의 상관관계를 나타냈고(P<0.01), 수분 및 pH와는 양의 상관관계를 나타냈다. 소비자 기호도의 냄새와 맛은 수분 및 pH 와 높은 양의 상관관계를 나타냈고(P<0.01), 소비자 기호도의 조직감은 경도 및 pH와는 양의 상관관계이었다.
본 연구에서는 마늘가루1%, 2% 및 3%와 설탕 첨가수준을 10%, 20%, 및 30%로 달리한 마늘 젤리를 제조하여 이화학적, 관능적 품질 특성을 연구 하였다. 마늘젤리의 당도는 설탕 30% 첨가 시료군중 S30G3 시료군이 32.90%로 유의적으로 가장 높게 평가되었고(p<0.05), S10G1 시료군이 18.00%로 유의적으로 가장 낮게 평가되었다. 설탕 첨가량이 같은 시료군내에서는 마늘가루 3% 첨가시료군의 당도가 마늘 1% 첨가시료군 보다 유의적으로 높게 평가 되었다. 젤리의 명도를 나타내는 L값은 S10G1 시료군이 91.99%의 수치를 보이며 유의적으로 가장 밝게 평가되었으나 S30G3의 91.42%와도 유의차를 보이지 않으며, 모든 시료군에서 89.2% 이상의 밝은 명도를 보였다. 적색도 또는 녹색도를 나타내는 모든 시료군의 a값은 유의차 없이 음의 값을 나타내어 약간의 녹색을 띄는 것으로 평가되었다. Texture의 경도(Hardness)는 S30G2가 168.07로 유의적으로 가장 높았으며(p<0.05), S10G3 시료군이 97.00로 유의적으로 가장 낮은 경도를 보였다(p<0.05). 부착성(Adhesiveness)과 탄력성(Springiness)및 검성(Gumminess)은 모든 시료군에서 유의적 차이를 보이지 않았다. 씹힘성(Chewiness)은 S30G2가 543.88로 유의적으로 가장 높았고 S30G3의 씹힘성은 539.38로 유의차를 보이지 않았다. 응집성(Cohesiveness)은 모든 시료군에서 1%이하의 낮은 응집성을 보였다. 분석적 관능검사의 마늘 색(Color)은 S30G3이 10.33의 값으로 유의적으로 가장 강하게 나타냈으며, S20G3과 S10G3은 S30G3와 유의차를 보이지 않았다. 같은 설탕첨가시료군 내에서는 마늘량이 증가 할수록 시료의 색은 유의적으로 진하게 평가되었다. 냄새(Aroma)는 S10G3 시료군이 유의적으로 가장 강하였고, S20G3은 S10G3과 유의차를 보이지 않았다. 설탕 첨가량이 같은 시료군내에서 마늘가루의 첨가량이 증가할수록 유의적인 증가를 하였다. 그러나 마늘가루가 3% 첨가된 경우 설탕함량이 가장 많은 S30G3은 S10G3에 비해 유의적으로 적은 냄새 값을 보여 많은 설탕의 양이 마늘 냄새를 유의적으로 낮추는 것으로 사료된다. 설탕 첨가량이 동일한 경우 마늘가루 첨가량이 많을수록 경도가 증가하였고, 마늘가루첨가량이 동일한 경우 설탕량이 많을수록 경도는 유의적 증가를 하였다. 단 향미(Sweet flavor)는 S30G3 시료군이 가장 높게 평가되었고, 모든 시료군에서 설탕 첨가량이 증가할수록 단 향미는 유의적 증가를 보였다. 마늘의 향미(Garlic flavor )는 마늘가루가 3% 첨가된 경우 설탕함량이 가장 많은 S30G3이 설탕량이 적은 S10G3에 비해 유의적으로 낮은 마늘향미 값을 보여 많은 설탕의 양이 마늘향미를 유의적으로 낮추는 것으로 사료된다. 부착성(Adhesiveness) 및 응집성은(Cohesiveness)은 S30G3 시료가 유의적으로 가장 강하게 평가되었으며, S10G1시료가 가장 약하게 평가되었다(p<0.05). 설탕첨가량이 동일한 경우 마늘가루 첨가량이 증가할수록 부착성 및 응집성은 유의적 증가를 하였다. 소비자 기호도의 색은 모든 시료군에서 5.9이상의 수치를 보이며, 유의차가 없이 전반적으로 좋은 색으로 평가되었다. 향에서는 1% 시료군과 2% 시료군이 3% 시료군보다 유의적으로 높은 기호점수를 보였으며, 기호도의 향미에서는 마늘첨가량이 2%까지 5점 이상의 높은 기호도를 보였다. 조직감에서는 1% 시료군과 2%시료군이 유의차 없이 5.9이상으로 높은 기호도 점수를 나타냈며, 2%와 3% 시료군 사이에서도 유의차를 나타내지 않았다. 마늘젤리는 초등학생에게 익숙하지 않은 식품임에도 대부분의 기호도 값에서 5점 이상의 값으로 높은 기호점수를 나타냈다. 관능검사 와 이화학적 특성간의 상관관계에서 관능검사의 색은 탄력성 및 씹힘성과 높은 양의 상관관계를 보였다(p<0.01). 관능검사의 경도는 탄수화물과 양의 상관관계를 나타냈고(p<0.05), 응집성과는 높은 음의 상관관계를 보였으며, 탄력성과는 음의 상관관계를 나타냈다(p<0.05). 관능검사의 단향미는 pH와 높은 양의 상관관계였고(p<0.01), 마늘향미는 수분, 탄수화물 및 pH와 높은 양의 상관관계를 나타냈다(p<0.01). 소비자 기호도 와 이화학적 특성간의 상관관계에서 소비자 기호도의 색은 탄수화물과 높은 양의 상관관계를 나타냈고(P<0.01), 수분 및 pH와는 양의 상관관계를 나타냈다. 소비자 기호도의 냄새와 맛은 수분 및 pH 와 높은 양의 상관관계를 나타냈고(P<0.01), 소비자 기호도의 조직감은 경도 및 pH와는 양의 상관관계이었다.
In this study, garlic powder 1%, 2% and 3% and added sugar levels of 10%, 20% and 30% in the manufacturing followed biological differed garlic jelly, sensual quality characteristics of the study. The sweetness of the garlic, jelly, sugar is added 30% to 32.90% of the samples were aware of the crowd....
In this study, garlic powder 1%, 2% and 3% and added sugar levels of 10%, 20% and 30% in the manufacturing followed biological differed garlic jelly, sensual quality characteristics of the study. The sweetness of the garlic, jelly, sugar is added 30% to 32.90% of the samples were aware of the crowd. S30G3 sample the most highly rated and (p <0.05), S10G1 sample is 18.00 percent as a group was aware of the most underrated. addition quantity as sugar, garlic powder 3 percent of the sample added 1 percent sample group sweetness of the garlic, adding that the samples were more aware of the group has been highly evaluated. The value of the brightness of the jelly S10G1 L representing 91.99 percent of the sample group is aware that the figures appear brighter assessment of 91.42 percent, but the S30G3 consideration does not come, all in the military sample showed 89.2% more than the brightness of the light. Red or green, representing all do without consideration value of a sample of the group a little bit of green shows value to a negative assessment was a striking. Texture of hardness, note the S30G2 is the most high as 168.07, and (p <0.05), S10G3 sample group as the lowest note to the longitude of 97.00 percent (p <0.05). Adhesiveness and Springiness and Gumminess of all samples from the group consder not see the difference. Chewiness is the most aware of S30G2 is high as 543.88 to 539.38 consideration Chewiness S30G3 of the invisible. Cohesiveness less than 1 percent of all samples from the military last year's low cohesion. Analytical examination of sensual color, garlic (Color) S30G3 This is the most strongly aware of the value of 10.33 shows, S20G3 and the S10G3 consider S30G3 and did not show that. Within the military, such as sugar, garlic sample volume increases, adding that the color samples were aware of the heavy assessment. Aroma will be aware of S10G3 samples, this was the most descent, S20G3 is S10G3 consider and did not show that. addition quantity as sugar, garlic powder samples from the addition quantity increases, increases in the note. However, if the garlic powder is added 3 percent sugar levels are most aware of a lot less than S10G3 smell the S30G3 showed a lot of value to the amount of sugar, garlic, note that lowering the smell of animal feed. Sugar, garlic powder addition quantity if they have the same longitude, a large increase addition quantity adoption, if they have the same addition quantity sugar, garlic powder, a large amount of the increase in the hardness is consider. Sweet flavor is the most highly rated S30G3 sample group, and all the sugar in the sample. increases, the only flavor consider percent increase. The garlic flavor Garlic flavor of garlic powder is added 3 percent if the amount of sugar, sugar levels are the most S30G3 low compared to S10G3 note that many low-sugar, garlic flavor to show the value of the note by lowering the amount of garlic flavor as animal feed. Adhesiveness castle and Cohesiveness is the most strongly S30G3 note that the sample has been evaluated, S10G1 the most weakly samples were evaluated (p <0.05). addition quantity in the same case, sugar, garlic powder and cohesion adhesiveness increases, increase in consider castle. Consumers also a symbol of all the colors in the military sample of more than 5.9 shows figures, consideration the color without a good overall assessment. 1 percent and 2 percent of samples. flavor military sample than the 3 percent sample group, the note seemed to score high marks, symbols, the flavor of the garlic addition quantity more than 2 percent to 5 points higher sign seemed to do. 1 percent and 2 percent of the sample. texture samples without a group is consider high as more than 5.9 points for shows symbols, between 2% and 3% in the military sample did not represent consideration. Elementary school students who are unfamiliar foods, garlic jelly Though most of the symbols as the value of the high value the symbol more than five percent score. correlation between the prosecutor and biological characteristics sensual examination of the colors and give a positive correlation percent higher (p <0.01). And the amount of carbohydrates is a sensual examination of longitude shows correlation (p <0.05), high performance is a negative correlation seemed cohesion, and resiliency percent from a negative correlation (p <0.05). has a high pH and a sensual examination of sweet flavor was a positive correlation (p <0.01), the flavor of garlic, water, carbohydrates and high pH, and said positive correlation(p <0.01). Consumers symbols and biological characteristics correlation between the consumer and high amounts of carbohydrates, the color of symbols shows correlation (P <0.01), with a positive correlation between pH and water percent. Consumers also a symbol of flavor and taste and moisture and high pH shows positive correlation (P <0.01), consumers are symbols of texture longitude and positive correlation with pH.
In this study, garlic powder 1%, 2% and 3% and added sugar levels of 10%, 20% and 30% in the manufacturing followed biological differed garlic jelly, sensual quality characteristics of the study. The sweetness of the garlic, jelly, sugar is added 30% to 32.90% of the samples were aware of the crowd. S30G3 sample the most highly rated and (p <0.05), S10G1 sample is 18.00 percent as a group was aware of the most underrated. addition quantity as sugar, garlic powder 3 percent of the sample added 1 percent sample group sweetness of the garlic, adding that the samples were more aware of the group has been highly evaluated. The value of the brightness of the jelly S10G1 L representing 91.99 percent of the sample group is aware that the figures appear brighter assessment of 91.42 percent, but the S30G3 consideration does not come, all in the military sample showed 89.2% more than the brightness of the light. Red or green, representing all do without consideration value of a sample of the group a little bit of green shows value to a negative assessment was a striking. Texture of hardness, note the S30G2 is the most high as 168.07, and (p <0.05), S10G3 sample group as the lowest note to the longitude of 97.00 percent (p <0.05). Adhesiveness and Springiness and Gumminess of all samples from the group consder not see the difference. Chewiness is the most aware of S30G2 is high as 543.88 to 539.38 consideration Chewiness S30G3 of the invisible. Cohesiveness less than 1 percent of all samples from the military last year's low cohesion. Analytical examination of sensual color, garlic (Color) S30G3 This is the most strongly aware of the value of 10.33 shows, S20G3 and the S10G3 consider S30G3 and did not show that. Within the military, such as sugar, garlic sample volume increases, adding that the color samples were aware of the heavy assessment. Aroma will be aware of S10G3 samples, this was the most descent, S20G3 is S10G3 consider and did not show that. addition quantity as sugar, garlic powder samples from the addition quantity increases, increases in the note. However, if the garlic powder is added 3 percent sugar levels are most aware of a lot less than S10G3 smell the S30G3 showed a lot of value to the amount of sugar, garlic, note that lowering the smell of animal feed. Sugar, garlic powder addition quantity if they have the same longitude, a large increase addition quantity adoption, if they have the same addition quantity sugar, garlic powder, a large amount of the increase in the hardness is consider. Sweet flavor is the most highly rated S30G3 sample group, and all the sugar in the sample. increases, the only flavor consider percent increase. The garlic flavor Garlic flavor of garlic powder is added 3 percent if the amount of sugar, sugar levels are the most S30G3 low compared to S10G3 note that many low-sugar, garlic flavor to show the value of the note by lowering the amount of garlic flavor as animal feed. Adhesiveness castle and Cohesiveness is the most strongly S30G3 note that the sample has been evaluated, S10G1 the most weakly samples were evaluated (p <0.05). addition quantity in the same case, sugar, garlic powder and cohesion adhesiveness increases, increase in consider castle. Consumers also a symbol of all the colors in the military sample of more than 5.9 shows figures, consideration the color without a good overall assessment. 1 percent and 2 percent of samples. flavor military sample than the 3 percent sample group, the note seemed to score high marks, symbols, the flavor of the garlic addition quantity more than 2 percent to 5 points higher sign seemed to do. 1 percent and 2 percent of the sample. texture samples without a group is consider high as more than 5.9 points for shows symbols, between 2% and 3% in the military sample did not represent consideration. Elementary school students who are unfamiliar foods, garlic jelly Though most of the symbols as the value of the high value the symbol more than five percent score. correlation between the prosecutor and biological characteristics sensual examination of the colors and give a positive correlation percent higher (p <0.01). And the amount of carbohydrates is a sensual examination of longitude shows correlation (p <0.05), high performance is a negative correlation seemed cohesion, and resiliency percent from a negative correlation (p <0.05). has a high pH and a sensual examination of sweet flavor was a positive correlation (p <0.01), the flavor of garlic, water, carbohydrates and high pH, and said positive correlation(p <0.01). Consumers symbols and biological characteristics correlation between the consumer and high amounts of carbohydrates, the color of symbols shows correlation (P <0.01), with a positive correlation between pH and water percent. Consumers also a symbol of flavor and taste and moisture and high pH shows positive correlation (P <0.01), consumers are symbols of texture longitude and positive correlation with pH.
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