녹차의 미생물 저감화를 위한 연속식 자외선 액상살균기를 개발하였다. 내부에 총 출력 1,535 W의 13개의 자외선 램프를 장착하고 120가닥의 미세관(내부직경 1mm, 길이 1500mm)을 사용하여 액상식품을 이동시키도록 고안한 스텐인리스 재질의 상자형 살균기를 제작하였다. 램프와 미세관의 간격은 5 cm로 조절하였다. 살균기 내부의 녹차의 내부 충진 용량은 141.3 mL였다. 자외선 조사량 9.1 kJ/cm2과 유속 0.5 L/min의 가동조건에서 대장균과 바실러스 세레우스균은 각각 약 4~6 log cycle살균이 가능하였고 HTST살균, LTLT살균이 4~5 log cycle감소한 것에 비하여 같거나 더 효과적인 살균이 가능하였다. 자외선의 살균효과는 유속이 느릴수록 자외선 조사량이 많을수록 증가하였다. 비가열 UV살균장치 내부의 반사경의 설치방법을 Not installed, Divided type, ...
녹차의 미생물 저감화를 위한 연속식 자외선 액상살균기를 개발하였다. 내부에 총 출력 1,535 W의 13개의 자외선 램프를 장착하고 120가닥의 미세관(내부직경 1mm, 길이 1500mm)을 사용하여 액상식품을 이동시키도록 고안한 스텐인리스 재질의 상자형 살균기를 제작하였다. 램프와 미세관의 간격은 5 cm로 조절하였다. 살균기 내부의 녹차의 내부 충진 용량은 141.3 mL였다. 자외선 조사량 9.1 kJ/cm2과 유속 0.5 L/min의 가동조건에서 대장균과 바실러스 세레우스균은 각각 약 4~6 log cycle살균이 가능하였고 HTST살균, LTLT살균이 4~5 log cycle감소한 것에 비하여 같거나 더 효과적인 살균이 가능하였다. 자외선의 살균효과는 유속이 느릴수록 자외선 조사량이 많을수록 증가하였다. 비가열 UV살균장치 내부의 반사경의 설치방법을 Not installed, Divided type, Integrated type으로 달리하여 살균한 결과 Divided type이 Escherchia coli와 Bacillus. cereus의 세균 모두 6 log cycle살균되어 가장 효과적인 살균능력을 보여주었으나 각 설치방법간의 살균능력은 큰 차이를 보이지 않았다. 물과 혼합한 녹차(30%, 50%, 100%)를 살균한 결과 녹차의 농도에 따른 살균능력에는 큰 차이가 없었다. UV조사량에 따른 녹차의 pH, 총폴리페놀 함량, 항산화능에 미치는 영향은 크지 않았다. 비가열 UV살균기를 가동하여 시료를 채취한 후 30℃에서 8일간 저장하면서 품질평가를 수행한 결과 녹차의 pH, 총폴리페놀 함량, 항산화능은 저장기간 동안 유의적인 변화가 없었으며 살균방법에 관계없이 비슷하였다. 색도의 경우 명도(“L")는 저장 2일째까지 값이 떨어진 후 저장 기간 동안 일정한 값을 나타내었으며, 적색도("a")는 저장기간 동안 현저히 증가하였다. 황색도(”b")는 저장 2일째 까지 증가하였고 3일째부터 그 값이 일정하게 유지되었다
녹차의 미생물 저감화를 위한 연속식 자외선 액상살균기를 개발하였다. 내부에 총 출력 1,535 W의 13개의 자외선 램프를 장착하고 120가닥의 미세관(내부직경 1mm, 길이 1500mm)을 사용하여 액상식품을 이동시키도록 고안한 스텐인리스 재질의 상자형 살균기를 제작하였다. 램프와 미세관의 간격은 5 cm로 조절하였다. 살균기 내부의 녹차의 내부 충진 용량은 141.3 mL였다. 자외선 조사량 9.1 kJ/cm2과 유속 0.5 L/min의 가동조건에서 대장균과 바실러스 세레우스균은 각각 약 4~6 log cycle살균이 가능하였고 HTST살균, LTLT살균이 4~5 log cycle감소한 것에 비하여 같거나 더 효과적인 살균이 가능하였다. 자외선의 살균효과는 유속이 느릴수록 자외선 조사량이 많을수록 증가하였다. 비가열 UV살균장치 내부의 반사경의 설치방법을 Not installed, Divided type, Integrated type으로 달리하여 살균한 결과 Divided type이 Escherchia coli와 Bacillus. cereus의 세균 모두 6 log cycle살균되어 가장 효과적인 살균능력을 보여주었으나 각 설치방법간의 살균능력은 큰 차이를 보이지 않았다. 물과 혼합한 녹차(30%, 50%, 100%)를 살균한 결과 녹차의 농도에 따른 살균능력에는 큰 차이가 없었다. UV조사량에 따른 녹차의 pH, 총폴리페놀 함량, 항산화능에 미치는 영향은 크지 않았다. 비가열 UV살균기를 가동하여 시료를 채취한 후 30℃에서 8일간 저장하면서 품질평가를 수행한 결과 녹차의 pH, 총폴리페놀 함량, 항산화능은 저장기간 동안 유의적인 변화가 없었으며 살균방법에 관계없이 비슷하였다. 색도의 경우 명도(“L")는 저장 2일째까지 값이 떨어진 후 저장 기간 동안 일정한 값을 나타내었으며, 적색도("a")는 저장기간 동안 현저히 증가하였다. 황색도(”b")는 저장 2일째 까지 증가하였고 3일째부터 그 값이 일정하게 유지되었다
Abstract Lee, Jong-In (Supervisor Kang, Sung Tae) Dep. of Food Science and Technology Graduate School of Industry and Engineering Seoul National University of Technology A continuous tubular type UV pasteurization system was developed for decreasing microorganisms in green tea. thirteen UV lamps (to...
Abstract Lee, Jong-In (Supervisor Kang, Sung Tae) Dep. of Food Science and Technology Graduate School of Industry and Engineering Seoul National University of Technology A continuous tubular type UV pasteurization system was developed for decreasing microorganisms in green tea. thirteen UV lamps (total power 1,535 W), were equipped in a stainless cabinet and the gab between outer surface of lamp and inner surface of tube was 5 cm (maximum power density: 12.1 kJ/cm2). UV pasteurizer was designed to have 120 strips of micro tubes (PFA fluoroplastic, 1 mm I.D. and 1500 mm length). Therefore passing green tea was effectively exposed to UV ray without loss. Total volume of green tea in UV pasteurization system was 141.3 mL. About a 6 log cycle in viable cell numbers of E. coli was achieved after UV application at power density of 9.1 kJ/cm2 at a flow rate of 0.5 L/min. About a 4 log cycle reduction of the viable cell numbers of B. cereus was observed at the same condition. The pasteurizing effects of UV increased with decreasing flow rates and increasing UV irradiation. Green tea was pasteurized by three different type of reflector installation : divided type, integrated type and non-installed type. However, products pasteurized by three different types showed the similar microbial quality based on the E. coli count and B. cereus count. UV irradiation to 50% (v/v) and 30% (v/v) green tea, and non diluted control also showed no significant difference in microbial reduction between them. There were no remarkable quality changes of products in pH, total polyphenol content, and antioxidant activity after sterilization of green teas at various UV dosages at a flow rate of 1.0 L/min. Quality stability of UV sterilized green tea was evaluated by storing products at 30℃ for 8 days. No remarkable quality changes of green tea was found during storage in pH, total polyphenol content, and antioxidant activity. During storage, "a" value showed a markedly increase. However, the "L" value was decreased and "b" values were increased for first two days. And there were no changes in "L" value and "b" values the reafter.
Abstract Lee, Jong-In (Supervisor Kang, Sung Tae) Dep. of Food Science and Technology Graduate School of Industry and Engineering Seoul National University of Technology A continuous tubular type UV pasteurization system was developed for decreasing microorganisms in green tea. thirteen UV lamps (total power 1,535 W), were equipped in a stainless cabinet and the gab between outer surface of lamp and inner surface of tube was 5 cm (maximum power density: 12.1 kJ/cm2). UV pasteurizer was designed to have 120 strips of micro tubes (PFA fluoroplastic, 1 mm I.D. and 1500 mm length). Therefore passing green tea was effectively exposed to UV ray without loss. Total volume of green tea in UV pasteurization system was 141.3 mL. About a 6 log cycle in viable cell numbers of E. coli was achieved after UV application at power density of 9.1 kJ/cm2 at a flow rate of 0.5 L/min. About a 4 log cycle reduction of the viable cell numbers of B. cereus was observed at the same condition. The pasteurizing effects of UV increased with decreasing flow rates and increasing UV irradiation. Green tea was pasteurized by three different type of reflector installation : divided type, integrated type and non-installed type. However, products pasteurized by three different types showed the similar microbial quality based on the E. coli count and B. cereus count. UV irradiation to 50% (v/v) and 30% (v/v) green tea, and non diluted control also showed no significant difference in microbial reduction between them. There were no remarkable quality changes of products in pH, total polyphenol content, and antioxidant activity after sterilization of green teas at various UV dosages at a flow rate of 1.0 L/min. Quality stability of UV sterilized green tea was evaluated by storing products at 30℃ for 8 days. No remarkable quality changes of green tea was found during storage in pH, total polyphenol content, and antioxidant activity. During storage, "a" value showed a markedly increase. However, the "L" value was decreased and "b" values were increased for first two days. And there were no changes in "L" value and "b" values the reafter.
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