국문초록 노루궁뎅이 버섯 균사체로부터 베타글루칸의 추출 및 특성 박 지 영 (지도교수 : 김 묘 정) 인제대학교 일반대학원 식의약생명공학과 노루궁뎅이 버섯은 오래 전부터 식용 및 약용버섯으로 이용되어 왔으며, 항산화, 항암, 혈중지질수치의 조절, 혈중포도당농도의 저하 등 다양한 생리활성을 보여준다. 버섯으로부터 분리한 βDglucan의 생리학적 기능은 항암, 항염증 그리고 면역증강으로 잘 알려져 있다. 본 연구에서는 PDB 액상배지와 PYG 고체배지에서 노루궁뎅이 버섯 균사체를 배양 한 후 βDglucan을 추출하여 그 특성을 알아보았다. 실험에 사용한 시료로 ...
국문초록 노루궁뎅이 버섯 균사체로부터 베타글루칸의 추출 및 특성 박 지 영 (지도교수 : 김 묘 정) 인제대학교 일반대학원 식의약생명공학과 노루궁뎅이 버섯은 오래 전부터 식용 및 약용버섯으로 이용되어 왔으며, 항산화, 항암, 혈중지질수치의 조절, 혈중포도당농도의 저하 등 다양한 생리활성을 보여준다. 버섯으로부터 분리한 βDglucan의 생리학적 기능은 항암, 항염증 그리고 면역증강으로 잘 알려져 있다. 본 연구에서는 PDB 액상배지와 PYG 고체배지에서 노루궁뎅이 버섯 균사체를 배양 한 후 βDglucan을 추출하여 그 특성을 알아보았다. 실험에 사용한 시료로 액체배양을 통해 얻은 배양액의 에탄올 침전물인 HMLC-SEp와 이의 수용성 분획인 HMLC-SEpS, 액체배양 및 고체배양을 통하여 얻은 균사체의 열수 및 0.5N NaOH 추출물의 에탄올 침전물인HMLC-PWEp, HMLC-PSHEp 와 HM-WEp, HM-SHEp를 얻었다. 위의 각 시료들에 대해 총 당량, 단백질 함량, βDglucan의 할량을 측정하였고, 각각의 βDglucan에 대하여 당 조성 분석 및 결합구조의 특성을 알아본 결과 액체배양 유래 분획 중 βDglucan 함량은 HMLC-PWEp가 37.45 ± 0.30 %로 가장 높았고, 그 수율은 초기 배양액 대비 0.01% 이였으며 당 조성은 Gal : Glu : Man = 9 : 80 : 11이었다. 고체배양 유래 시료 중에는 HM-SHEp가 26.7 ± 0.08 %로 βDglucan 함량이 많았고, 0.02% 수율, 당 조성은 Gal : Glu : Man = 19 : 66 : 15였다. 그리고 균사체 추출 분획 모두 β1, 6분지β1, 3glucan의 결합구조를 가지고 있음을 확인 하였다. 중심단어 노루궁뎅이 버섯, 버섯균사체배양, 베타글루칸
국문초록 노루궁뎅이 버섯 균사체로부터 베타글루칸의 추출 및 특성 박 지 영 (지도교수 : 김 묘 정) 인제대학교 일반대학원 식의약생명공학과 노루궁뎅이 버섯은 오래 전부터 식용 및 약용버섯으로 이용되어 왔으며, 항산화, 항암, 혈중지질수치의 조절, 혈중포도당농도의 저하 등 다양한 생리활성을 보여준다. 버섯으로부터 분리한 βDglucan의 생리학적 기능은 항암, 항염증 그리고 면역증강으로 잘 알려져 있다. 본 연구에서는 PDB 액상배지와 PYG 고체배지에서 노루궁뎅이 버섯 균사체를 배양 한 후 βDglucan을 추출하여 그 특성을 알아보았다. 실험에 사용한 시료로 액체배양을 통해 얻은 배양액의 에탄올 침전물인 HMLC-SEp와 이의 수용성 분획인 HMLC-SEpS, 액체배양 및 고체배양을 통하여 얻은 균사체의 열수 및 0.5N NaOH 추출물의 에탄올 침전물인HMLC-PWEp, HMLC-PSHEp 와 HM-WEp, HM-SHEp를 얻었다. 위의 각 시료들에 대해 총 당량, 단백질 함량, βDglucan의 할량을 측정하였고, 각각의 βDglucan에 대하여 당 조성 분석 및 결합구조의 특성을 알아본 결과 액체배양 유래 분획 중 βDglucan 함량은 HMLC-PWEp가 37.45 ± 0.30 %로 가장 높았고, 그 수율은 초기 배양액 대비 0.01% 이였으며 당 조성은 Gal : Glu : Man = 9 : 80 : 11이었다. 고체배양 유래 시료 중에는 HM-SHEp가 26.7 ± 0.08 %로 βDglucan 함량이 많았고, 0.02% 수율, 당 조성은 Gal : Glu : Man = 19 : 66 : 15였다. 그리고 균사체 추출 분획 모두 β1, 6분지β1, 3glucan의 결합구조를 가지고 있음을 확인 하였다. 중심단어 노루궁뎅이 버섯, 버섯균사체배양, 베타글루칸
ABSTRACT Extraction and Characterization of β-D-glucan from Hericium erinaceus mycelia Ji-Young Park (Adviser : Prof. Myo-Jeong Kim, Ph. D.) Department of Food and Drugs Biotechnology, Graduate School, Inje University Hericium erinaceus (Lion’s mane mushroom) has been used in traditional medicine an...
ABSTRACT Extraction and Characterization of β-D-glucan from Hericium erinaceus mycelia Ji-Young Park (Adviser : Prof. Myo-Jeong Kim, Ph. D.) Department of Food and Drugs Biotechnology, Graduate School, Inje University Hericium erinaceus (Lion’s mane mushroom) has been used in traditional medicine and shows various bioactivities such as antioxidant, regulating blood lipid levels, reducing blood glucose level, and anti-cancer. Biological functions of β-D-glucan from mushroom are well known for anti-cancer, anti-inflammatory and immuno-modulatory activities. In this study, Hericium erinaceus mycelia were cultured in a PDB liquid media or PYG solid media. Liquid culture supernatant was precipitated with ethanol to give HMLC-SEp of which soluble fraction was HMLC-SEpS. Mycelia from liquid and solid culture are extracted hot water and 0.5N NaOH, and then ethanol precipitated to give HMLC-PWEp, HMLC-PSHEp, HM-WEp, HM-SHEp, respectively. The contents of total sugar, protein, and β-D-glucan in the samples were measured and the sugar composition and structure of linkage of β-D-glucan were determined. The β-D-glucan content obtained from liquid-culture mycelia (HMLC-PWEp) was the highest (37.45 ± 0.30 %) and the yield was 0.01%. Sugar composition of HMLC-PWEp was Gal:Glu:Man = 9:80:11. The β-D-glucan content obtained from solid-culture mycelia (HM-SHEp) was (26.7 ± 0.08 %) and the yield was 0.02%. Sugar composition was Gal:Glu:Man = 19:66:15. All fraction extracted from mycelia of linkage structure was composed of β-1,3-glycosidic linkage mainly with a small amount of β-1,6 branched linkage. Key words Hericium erinaceus, mushroom mycelia culture, β-D-glucan
ABSTRACT Extraction and Characterization of β-D-glucan from Hericium erinaceus mycelia Ji-Young Park (Adviser : Prof. Myo-Jeong Kim, Ph. D.) Department of Food and Drugs Biotechnology, Graduate School, Inje University Hericium erinaceus (Lion’s mane mushroom) has been used in traditional medicine and shows various bioactivities such as antioxidant, regulating blood lipid levels, reducing blood glucose level, and anti-cancer. Biological functions of β-D-glucan from mushroom are well known for anti-cancer, anti-inflammatory and immuno-modulatory activities. In this study, Hericium erinaceus mycelia were cultured in a PDB liquid media or PYG solid media. Liquid culture supernatant was precipitated with ethanol to give HMLC-SEp of which soluble fraction was HMLC-SEpS. Mycelia from liquid and solid culture are extracted hot water and 0.5N NaOH, and then ethanol precipitated to give HMLC-PWEp, HMLC-PSHEp, HM-WEp, HM-SHEp, respectively. The contents of total sugar, protein, and β-D-glucan in the samples were measured and the sugar composition and structure of linkage of β-D-glucan were determined. The β-D-glucan content obtained from liquid-culture mycelia (HMLC-PWEp) was the highest (37.45 ± 0.30 %) and the yield was 0.01%. Sugar composition of HMLC-PWEp was Gal:Glu:Man = 9:80:11. The β-D-glucan content obtained from solid-culture mycelia (HM-SHEp) was (26.7 ± 0.08 %) and the yield was 0.02%. Sugar composition was Gal:Glu:Man = 19:66:15. All fraction extracted from mycelia of linkage structure was composed of β-1,3-glycosidic linkage mainly with a small amount of β-1,6 branched linkage. Key words Hericium erinaceus, mushroom mycelia culture, β-D-glucan
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