한국 전통주인 막걸리에 존재하는 미생물의 다양성을 분석하였다. 시판 막걸리 9종으로부터 증폭시킨 16S rDNA amplicon을 PCR-DGGE로 분석한 결과 lactic acid bacteria가 우점균으로 동정되었다. 막걸리의 18S rDNA amplicon을 분석한 결과 Saccharomyces cereviaise 만이 동정되었는데, 발효과정에서 생성된 알코올에 의해 다른 종류의 yeast나 fungi가 성장이 저해되어 그 수가 감소되었을 것이라 사료된다. 모든 막걸리 제품에서 항고혈압 활성인 ACE I 저해능이 있음을 확인 되었고, 그 중 T4가 50.96%로 가장 효율적인 활성을 보였다. 누룩의 미생물 다양성을 PCR-DGGE와 rDNA library를 이용하여 비교하였다. 누룩 6종의 16S rDNA amplicondms DGGE에서 소량의 lactic acid bacteria와 다양한 미생물이 동정되었다. 그 중 N1, N2를 ribosomal DNA library와 DGGE 분석결과를 비교하였다. N1의 16S rRNA amplicon는 ...
한국 전통주인 막걸리에 존재하는 미생물의 다양성을 분석하였다. 시판 막걸리 9종으로부터 증폭시킨 16S rDNA amplicon을 PCR-DGGE로 분석한 결과 lactic acid bacteria가 우점균으로 동정되었다. 막걸리의 18S rDNA amplicon을 분석한 결과 Saccharomyces cereviaise 만이 동정되었는데, 발효과정에서 생성된 알코올에 의해 다른 종류의 yeast나 fungi가 성장이 저해되어 그 수가 감소되었을 것이라 사료된다. 모든 막걸리 제품에서 항고혈압 활성인 ACE I 저해능이 있음을 확인 되었고, 그 중 T4가 50.96%로 가장 효율적인 활성을 보였다. 누룩의 미생물 다양성을 PCR-DGGE와 rDNA library를 이용하여 비교하였다. 누룩 6종의 16S rDNA amplicondms DGGE에서 소량의 lactic acid bacteria와 다양한 미생물이 동정되었다. 그 중 N1, N2를 ribosomal DNA library와 DGGE 분석결과를 비교하였다. N1의 16S rRNA amplicon는 Staphylococcus sp.가 DGGE 분석과 rDNA library에서 모두 동정되었지만 그 외의 rDNA library에서 동정된 lactic acid bacteria들은 DGGE 분석결과에서는 찾아볼 수 없었다. N2도 Weissella sp.와 Pediococcus sp.이 DGGE 분석과 library에서 모두 동정되었지만 Acetobacter orleanensis, Lactobacillus plantarum, L. brevis 등과 같은 미생물들은 DGGE에서 동정되지 않았다. 누룩으로부터 증폭시킨 18S rDNA amplicon으로부터 Wallemia sebi, Aspergillus oryzae가 DGGE와 library에서 모두 확인되었지만 Absidia corymbifera, Penicillium herquei 등과 같은 미생물은 library에서만 확인되었고 DGGE에서는 검출되지 않았다. N2는 모든 결과에서 동일하게 Sacchromyces sp.이 동정되었다.
한국 전통주인 막걸리에 존재하는 미생물의 다양성을 분석하였다. 시판 막걸리 9종으로부터 증폭시킨 16S rDNA amplicon을 PCR-DGGE로 분석한 결과 lactic acid bacteria가 우점균으로 동정되었다. 막걸리의 18S rDNA amplicon을 분석한 결과 Saccharomyces cereviaise 만이 동정되었는데, 발효과정에서 생성된 알코올에 의해 다른 종류의 yeast나 fungi가 성장이 저해되어 그 수가 감소되었을 것이라 사료된다. 모든 막걸리 제품에서 항고혈압 활성인 ACE I 저해능이 있음을 확인 되었고, 그 중 T4가 50.96%로 가장 효율적인 활성을 보였다. 누룩의 미생물 다양성을 PCR-DGGE와 rDNA library를 이용하여 비교하였다. 누룩 6종의 16S rDNA amplicondms DGGE에서 소량의 lactic acid bacteria와 다양한 미생물이 동정되었다. 그 중 N1, N2를 ribosomal DNA library와 DGGE 분석결과를 비교하였다. N1의 16S rRNA amplicon는 Staphylococcus sp.가 DGGE 분석과 rDNA library에서 모두 동정되었지만 그 외의 rDNA library에서 동정된 lactic acid bacteria들은 DGGE 분석결과에서는 찾아볼 수 없었다. N2도 Weissella sp.와 Pediococcus sp.이 DGGE 분석과 library에서 모두 동정되었지만 Acetobacter orleanensis, Lactobacillus plantarum, L. brevis 등과 같은 미생물들은 DGGE에서 동정되지 않았다. 누룩으로부터 증폭시킨 18S rDNA amplicon으로부터 Wallemia sebi, Aspergillus oryzae가 DGGE와 library에서 모두 확인되었지만 Absidia corymbifera, Penicillium herquei 등과 같은 미생물은 library에서만 확인되었고 DGGE에서는 검출되지 않았다. N2는 모든 결과에서 동일하게 Sacchromyces sp.이 동정되었다.
The microbial diversity of Makgeolli, a traditional Koreanricewine, was analyzed with the aid of nested polymerase chain reaction (PCR) and denaturing gradient gel electrophoresis (DGGE). Nine different kinds of commercial Makgeolli products were analyzed for bacteria and fungi. Analysis of 16S rDNA...
The microbial diversity of Makgeolli, a traditional Koreanricewine, was analyzed with the aid of nested polymerase chain reaction (PCR) and denaturing gradient gel electrophoresis (DGGE). Nine different kinds of commercial Makgeolli products were analyzed for bacteria and fungi. Analysis of 16S rDNA amplicon revealed that lactic acid bacteria are predominant and that the variation of species depends on the sample. The most frequent lactic acid bacteria are Lactobacillus rhamnosus, L. fermentum, and L. brevis. The fact that the distribution of lactic acid bacteria differs in relation to the sample suggests that the quality and taste of Makgeolli may be affected by the microbial flora in Makgeolli. Analysis of 18S rDNA amplicon revealed that Saccharomyces cerevisiae was a major alcohol producer in every Makgeolli sample. In addition, antihypertensive activity was detected in every Makgeolli product; among them, T4, in which L. plantarum is the dominant species, was the most effective for the angiotensin I-converting enzyme (ACE) inhibitory activity. The microbial diversity of Nuruk (traditional Korean wine starter) was analyzed using PCR-DGGE and rDNA library. Six kinds of Nuruk samples were used for analysis in this study. Analysis of 16S rDNA amplicon showed that Nuruk contained lactic acid bacteria including Weissella sp. and Pediococcus sp. in addition to other bacteria such as Staphylococcus sp. Analysis of amplified 18S rDNA amplicon showed that Nuruk contained Saccharomyces sp. and fungi including Wallemia sebi, and Aspergillus oryzae.
The microbial diversity of Makgeolli, a traditional Koreanricewine, was analyzed with the aid of nested polymerase chain reaction (PCR) and denaturing gradient gel electrophoresis (DGGE). Nine different kinds of commercial Makgeolli products were analyzed for bacteria and fungi. Analysis of 16S rDNA amplicon revealed that lactic acid bacteria are predominant and that the variation of species depends on the sample. The most frequent lactic acid bacteria are Lactobacillus rhamnosus, L. fermentum, and L. brevis. The fact that the distribution of lactic acid bacteria differs in relation to the sample suggests that the quality and taste of Makgeolli may be affected by the microbial flora in Makgeolli. Analysis of 18S rDNA amplicon revealed that Saccharomyces cerevisiae was a major alcohol producer in every Makgeolli sample. In addition, antihypertensive activity was detected in every Makgeolli product; among them, T4, in which L. plantarum is the dominant species, was the most effective for the angiotensin I-converting enzyme (ACE) inhibitory activity. The microbial diversity of Nuruk (traditional Korean wine starter) was analyzed using PCR-DGGE and rDNA library. Six kinds of Nuruk samples were used for analysis in this study. Analysis of 16S rDNA amplicon showed that Nuruk contained lactic acid bacteria including Weissella sp. and Pediococcus sp. in addition to other bacteria such as Staphylococcus sp. Analysis of amplified 18S rDNA amplicon showed that Nuruk contained Saccharomyces sp. and fungi including Wallemia sebi, and Aspergillus oryzae.
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