[학위논문]아침식사식습관이 건강유지와 직무만족도 및 업무효율화에 미치는 영향 : 서울소재 특급호텔 종사자를 중심으로 A study on the breakfast habits and the maintenance of health affecting the job satisfaction : Workers in Seoul, focused on luxury hotels원문보기
현대사회는 산업화의 급격한 변화와 경제성장, 소득수준의 향상, 식생활의 서구화 및 바쁜 생활과 여성의 사회 참여 등으로 사람들의 생활양식과 전통적으로 중요하게 여겨져 왔던 아침식사 습관에 많은 변화를 가져오고 있다. 이에 따라 영양 상태와 질병 패턴에도 많은 변화가 예상되고 있다. 사람들의 식생활 행동은 개인이 처해 있는 물리적인 환경이나 사회. 경제, 인구학적인 외적요인과 평소 개인이 지니고 있는 가치관, 태도, 견해 등 내적요인의 복합적인 상호작용에 의해 영향을 받는다. 심신의 건강을 유지하고 능률적인 생활을 영위하기 위해서는 균형 된 섭취가 필수 불가결한 요소이며, 이러한 영양섭취를 위한 합리적인 식생활은 정상적인 매일의 식사로 이루어져야 한다. 그러나 요즘 직장인들 중 목적달성을 위한 과도한 경쟁에서 초래되는 심한 스트레스, 피로, 다이어트 등의 이유로 규칙적인 식사를 하지 않는 사람이 많이 늘었다. 아침식사는 아침시간의 활동을 향상시키고 영양소를 적절하게 취 할수 있도록 하며 건강을 최적의 상태로 증진 시킨다. 또 하루 식사중 아침식사를 거르거나 식사를 불충분하게 하고 일과를 시작할 경우 직장인들은 전날 저녁식사에서 얻은 영양분만으로 뇌가 활동하기 때문에 오전에 집중력이 떨어지는등 뇌가 제대로 움직이지 못하고 싑게 피로해진다. 이와 같은 관점에서 본 연구는 아침식사 식습관과 관련한 환경적 요인을 파악하고, 아침식사 식습관에 따라 영양문제 뿐 아니라 비만, 피로, 건강유지, 직무만족 및 업무효율화 등에 영향을 미칠 것이라는 연구목적을 설정하였다. 이론적 연구에 대한 문헌적 연구방법으로는 직장인 아침식사 식습관, 건강유지, 직무만족도, 업무효율화에 관한 이론을 중심으로 국내․외의 전문서적과 학위 및 학술지 논문, 각종 연구자료 등을 참고로 하여 연구의 이론적 배경을 위한 실증적인 연구 자료의 근거로 삼고. 연구모형과 가설을 설정하여 분석의 근거로 삼았다. 본 조사 설문지는 2010년 9월 20일부터 10일간 서울소재 특급호텔 종사자를 조사 대상자로 선정하여 총 270부의 설문지를 배부하여 250부가 회수 되었으며 그 중 내용기재가 부실한 8부를 제외한 242부를 본 연구의 최종 분석 자료로 사용 하였다. 수집된 자료의 통계처리는 Windows ...
현대사회는 산업화의 급격한 변화와 경제성장, 소득수준의 향상, 식생활의 서구화 및 바쁜 생활과 여성의 사회 참여 등으로 사람들의 생활양식과 전통적으로 중요하게 여겨져 왔던 아침식사 습관에 많은 변화를 가져오고 있다. 이에 따라 영양 상태와 질병 패턴에도 많은 변화가 예상되고 있다. 사람들의 식생활 행동은 개인이 처해 있는 물리적인 환경이나 사회. 경제, 인구학적인 외적요인과 평소 개인이 지니고 있는 가치관, 태도, 견해 등 내적요인의 복합적인 상호작용에 의해 영향을 받는다. 심신의 건강을 유지하고 능률적인 생활을 영위하기 위해서는 균형 된 섭취가 필수 불가결한 요소이며, 이러한 영양섭취를 위한 합리적인 식생활은 정상적인 매일의 식사로 이루어져야 한다. 그러나 요즘 직장인들 중 목적달성을 위한 과도한 경쟁에서 초래되는 심한 스트레스, 피로, 다이어트 등의 이유로 규칙적인 식사를 하지 않는 사람이 많이 늘었다. 아침식사는 아침시간의 활동을 향상시키고 영양소를 적절하게 취 할수 있도록 하며 건강을 최적의 상태로 증진 시킨다. 또 하루 식사중 아침식사를 거르거나 식사를 불충분하게 하고 일과를 시작할 경우 직장인들은 전날 저녁식사에서 얻은 영양분만으로 뇌가 활동하기 때문에 오전에 집중력이 떨어지는등 뇌가 제대로 움직이지 못하고 싑게 피로해진다. 이와 같은 관점에서 본 연구는 아침식사 식습관과 관련한 환경적 요인을 파악하고, 아침식사 식습관에 따라 영양문제 뿐 아니라 비만, 피로, 건강유지, 직무만족 및 업무효율화 등에 영향을 미칠 것이라는 연구목적을 설정하였다. 이론적 연구에 대한 문헌적 연구방법으로는 직장인 아침식사 식습관, 건강유지, 직무만족도, 업무효율화에 관한 이론을 중심으로 국내․외의 전문서적과 학위 및 학술지 논문, 각종 연구자료 등을 참고로 하여 연구의 이론적 배경을 위한 실증적인 연구 자료의 근거로 삼고. 연구모형과 가설을 설정하여 분석의 근거로 삼았다. 본 조사 설문지는 2010년 9월 20일부터 10일간 서울소재 특급호텔 종사자를 조사 대상자로 선정하여 총 270부의 설문지를 배부하여 250부가 회수 되었으며 그 중 내용기재가 부실한 8부를 제외한 242부를 본 연구의 최종 분석 자료로 사용 하였다. 수집된 자료의 통계처리는 Windows SPSS 10.0을 활용하여 분석하였으며, 사용된 분석방법으로써는 신뢰도 분석을 위하여 크론바하 알파(Cronbach‘s α)의 신뢰도 계수 측정 방법을 사용하였고, 변수의 내용 타당성 검정을 위해서는 요인분석 방법을 사용하였다. 직장인의 아침식사 유형, 인구통계학적 일반문항을 제외한 나머지 문항들에 대한 변수정의 점수는 리커트 5점 척도에 의하여 조사하였다. 사회인구학적 모든 변수들에 대하여는 빈도분석을, 그리고 설문지의 모든 문항들에 대해서는 기술통계분석을 실시하였다. 명목변수간(성별, 학력, 연령, 가족형태, 맞벌이, 하루식사횟수, 혼인여부, 조식형태, 식사결식)의 차이를 살펴보기 위해서 교차분석을 실시하여 2값에 의한 유의성을 검정하였으며, 집단간의 평균을 이용한 차이검정을 위하여 t-검정(t-test) 등을 실시하여 다음과 같은 연구 결과를 얻었다. 첫째, 아침식사 식습관은 건강유지에 의미 있는 영향을 미치며 아침식사 식습관으로 슬로우푸드 습관, 패스트푸드 습관은 건강유지에 의미 있는 영향을 미치는 변수임이 밝혀졌다. 둘째, 건강유지는 직무만족도에 의미 있는 영향을 미치는 것으로 나타났으며 .건강관리 및 유지, 아침식사중요도, 건강불균형은 직무만족도에 의미 있는 영향 을 미치는 변수임이 밝혀졌다. 셋째, 건강유지는 업무효율화에 의미 있는 영향을 미칠 것으로 보았으며. 건강 관리 및 유지, 아침식사중요도, 건강불균형은 업무효율화에 의미 있는 영향을 미치는 변수임이 밝혀졌다. 넷째, 직무만족도는 업무효율화에 의미 있는 영향을 미치는 것으로 나타났다. 본 연구결과 직장인의 아침식사가 하루에 활력을 주며 이는 직무만족과 업무효율화에 긍정적인 작용을 하므로 본 연구자는 바쁜 직장인의 아침결식을 방지하고 균형 잡힌 영양의 제공 등을 통한 기업의 궁극적 목표인 업무효율화의 기초적 노력으로 직장 내 급식소 설치를 하여 아침에 시간이 없거나 부족해서, 경제적 이유, 입맛이 없어서 등의 여러 가지 이유로 아침을 소홀히 하기 쉬운 직장인들을 위한 사내 급식 운영은 꼭 필요하다고 보고 이를 통하여 아침식사에 대한 중요성과 바람직한 식습관이 형성되어 건강증진을 도모하고자 한다
현대사회는 산업화의 급격한 변화와 경제성장, 소득수준의 향상, 식생활의 서구화 및 바쁜 생활과 여성의 사회 참여 등으로 사람들의 생활양식과 전통적으로 중요하게 여겨져 왔던 아침식사 습관에 많은 변화를 가져오고 있다. 이에 따라 영양 상태와 질병 패턴에도 많은 변화가 예상되고 있다. 사람들의 식생활 행동은 개인이 처해 있는 물리적인 환경이나 사회. 경제, 인구학적인 외적요인과 평소 개인이 지니고 있는 가치관, 태도, 견해 등 내적요인의 복합적인 상호작용에 의해 영향을 받는다. 심신의 건강을 유지하고 능률적인 생활을 영위하기 위해서는 균형 된 섭취가 필수 불가결한 요소이며, 이러한 영양섭취를 위한 합리적인 식생활은 정상적인 매일의 식사로 이루어져야 한다. 그러나 요즘 직장인들 중 목적달성을 위한 과도한 경쟁에서 초래되는 심한 스트레스, 피로, 다이어트 등의 이유로 규칙적인 식사를 하지 않는 사람이 많이 늘었다. 아침식사는 아침시간의 활동을 향상시키고 영양소를 적절하게 취 할수 있도록 하며 건강을 최적의 상태로 증진 시킨다. 또 하루 식사중 아침식사를 거르거나 식사를 불충분하게 하고 일과를 시작할 경우 직장인들은 전날 저녁식사에서 얻은 영양분만으로 뇌가 활동하기 때문에 오전에 집중력이 떨어지는등 뇌가 제대로 움직이지 못하고 싑게 피로해진다. 이와 같은 관점에서 본 연구는 아침식사 식습관과 관련한 환경적 요인을 파악하고, 아침식사 식습관에 따라 영양문제 뿐 아니라 비만, 피로, 건강유지, 직무만족 및 업무효율화 등에 영향을 미칠 것이라는 연구목적을 설정하였다. 이론적 연구에 대한 문헌적 연구방법으로는 직장인 아침식사 식습관, 건강유지, 직무만족도, 업무효율화에 관한 이론을 중심으로 국내․외의 전문서적과 학위 및 학술지 논문, 각종 연구자료 등을 참고로 하여 연구의 이론적 배경을 위한 실증적인 연구 자료의 근거로 삼고. 연구모형과 가설을 설정하여 분석의 근거로 삼았다. 본 조사 설문지는 2010년 9월 20일부터 10일간 서울소재 특급호텔 종사자를 조사 대상자로 선정하여 총 270부의 설문지를 배부하여 250부가 회수 되었으며 그 중 내용기재가 부실한 8부를 제외한 242부를 본 연구의 최종 분석 자료로 사용 하였다. 수집된 자료의 통계처리는 Windows SPSS 10.0을 활용하여 분석하였으며, 사용된 분석방법으로써는 신뢰도 분석을 위하여 크론바하 알파(Cronbach‘s α)의 신뢰도 계수 측정 방법을 사용하였고, 변수의 내용 타당성 검정을 위해서는 요인분석 방법을 사용하였다. 직장인의 아침식사 유형, 인구통계학적 일반문항을 제외한 나머지 문항들에 대한 변수정의 점수는 리커트 5점 척도에 의하여 조사하였다. 사회인구학적 모든 변수들에 대하여는 빈도분석을, 그리고 설문지의 모든 문항들에 대해서는 기술통계분석을 실시하였다. 명목변수간(성별, 학력, 연령, 가족형태, 맞벌이, 하루식사횟수, 혼인여부, 조식형태, 식사결식)의 차이를 살펴보기 위해서 교차분석을 실시하여 2값에 의한 유의성을 검정하였으며, 집단간의 평균을 이용한 차이검정을 위하여 t-검정(t-test) 등을 실시하여 다음과 같은 연구 결과를 얻었다. 첫째, 아침식사 식습관은 건강유지에 의미 있는 영향을 미치며 아침식사 식습관으로 슬로우푸드 습관, 패스트푸드 습관은 건강유지에 의미 있는 영향을 미치는 변수임이 밝혀졌다. 둘째, 건강유지는 직무만족도에 의미 있는 영향을 미치는 것으로 나타났으며 .건강관리 및 유지, 아침식사중요도, 건강불균형은 직무만족도에 의미 있는 영향 을 미치는 변수임이 밝혀졌다. 셋째, 건강유지는 업무효율화에 의미 있는 영향을 미칠 것으로 보았으며. 건강 관리 및 유지, 아침식사중요도, 건강불균형은 업무효율화에 의미 있는 영향을 미치는 변수임이 밝혀졌다. 넷째, 직무만족도는 업무효율화에 의미 있는 영향을 미치는 것으로 나타났다. 본 연구결과 직장인의 아침식사가 하루에 활력을 주며 이는 직무만족과 업무효율화에 긍정적인 작용을 하므로 본 연구자는 바쁜 직장인의 아침결식을 방지하고 균형 잡힌 영양의 제공 등을 통한 기업의 궁극적 목표인 업무효율화의 기초적 노력으로 직장 내 급식소 설치를 하여 아침에 시간이 없거나 부족해서, 경제적 이유, 입맛이 없어서 등의 여러 가지 이유로 아침을 소홀히 하기 쉬운 직장인들을 위한 사내 급식 운영은 꼭 필요하다고 보고 이를 통하여 아침식사에 대한 중요성과 바람직한 식습관이 형성되어 건강증진을 도모하고자 한다
Rapid changes in modern society, industrialization and economic growth, improve income levels, westernization of diet and lifestyle and social participation of women due to a busy lifestyle of people and have been traditionally considered important in the morning eating habits has brought many chang...
Rapid changes in modern society, industrialization and economic growth, improve income levels, westernization of diet and lifestyle and social participation of women due to a busy lifestyle of people and have been traditionally considered important in the morning eating habits has brought many changes . As a result of changes in nutritional status and disease patterns are expected. Dietary behavior of people in the physical environment in which individuals or societies faced. Economic, demographic and external factors and the normal individuals have values, attitudes, opinions and internal factors by complex interactions of factors. Maintaining mental health and life for most efficient order is essential to a balanced diet, a reasonable diet for these nutritional intake of normal daily diet should be made. But now for the achievement of the objectives of workers resulting from excessive competition, extreme stress, fatigue, for reasons such as diet, regular meals gained a lot of people who do not. Breakfast in the morning hours of activities to improve the nutrient to be taken appropriately and promote optimal health. Another day georeugeona breakfast meal and eat poorly when you start work and before dinner are obtained from office workers nutrients alone, because the brain activity concentration in the morning does not move properly suibge tteoleojineundeung brain becomes tired. In this perspective, eating the breakfast of this study to identify environmental factors associated with, and eating breakfast, as well as the nutritional problems of obe as , fatigue, health, job satisfaction, and purchase expertise, etc. will affect the study was the purposes set . Literary theory, research methods for research workers in the breakfast eating habits, health, job satisfaction, work focused on efficiency and domestic theories.'s Degree and other professional books and journal articles, and various research and reference materials for the study the theoretical background of empirical research as the basis for samgo. Research model and hypotheses and made the basis of the analysis. This questionnaire is 10 days from 20 September 2010 in Seoul selected as subjects for five-star hotel staff of 270 questionnaires were distributed and 250 were collected indicate that the poor content of 8 242 copies, except copies of the final study were used for data analysis. The collected data statistically analyzed using the Windows SPSS 10.0 was used as analytical methods for analysis and Cronbach alpha reliability (Cronbach's α) were used to measure the reliability coefficient, In order to test the content validity of the variable factor analysis methods were used. Employees of breakfast type, with the exception of demographic questions General questions about the variable definition scores were examined by a Likert five-point scale. Against all the demographic variables, frequency analysis, and questions about all of the questionnaires were analyzed and descriptive statistics. Bestiality nominal variables (gender, education, age, family structure, income, number of meals per day, marital status, breakfast type, skipping meals) in order to examine the difference between cross-analysis conducted by the two values was significant test between groups, Using the difference between the average for black t-test (t-test) conducted the following study results. First, to maintain a healthy breakfast eating habits affect significantly the slow food habits, eating breakfast, fast food habits, meaning that the impact on health was found to be variable. Second, to maintain health and job satisfaction showed a significant effect. Health Care and maintenance, breakfast importance, significant health disparities that impact on job satisfaction The factors that turned out to be. Third, maintaining the health of the business a meaningful impact on efficiency was seen as crazy. Health Care and maintenance, breakfast importance, significant health disparities that affect the work on efficiency was found to be variable. Fourth, work on efficiency, job satisfaction had a significant impact. This study of workers a day for breakfast, which gives a boost to job satisfaction and a positive effect on efficiency of work, so the authors of the busy professionals to avoid skipping breakfast and balanced nutrition for the provision of services through the company's ultimate goal Foodservice Fundamental hwaui efficiency in the workplace in an effort to install in the morning or the lack of time, for economic reasons, lack of appetite for several reasons, including easy to neglect this morning for workers and food service management company reported that it was necessary throughout the breakfast and the importance of good eating habits are formed to promote health.
Rapid changes in modern society, industrialization and economic growth, improve income levels, westernization of diet and lifestyle and social participation of women due to a busy lifestyle of people and have been traditionally considered important in the morning eating habits has brought many changes . As a result of changes in nutritional status and disease patterns are expected. Dietary behavior of people in the physical environment in which individuals or societies faced. Economic, demographic and external factors and the normal individuals have values, attitudes, opinions and internal factors by complex interactions of factors. Maintaining mental health and life for most efficient order is essential to a balanced diet, a reasonable diet for these nutritional intake of normal daily diet should be made. But now for the achievement of the objectives of workers resulting from excessive competition, extreme stress, fatigue, for reasons such as diet, regular meals gained a lot of people who do not. Breakfast in the morning hours of activities to improve the nutrient to be taken appropriately and promote optimal health. Another day georeugeona breakfast meal and eat poorly when you start work and before dinner are obtained from office workers nutrients alone, because the brain activity concentration in the morning does not move properly suibge tteoleojineundeung brain becomes tired. In this perspective, eating the breakfast of this study to identify environmental factors associated with, and eating breakfast, as well as the nutritional problems of obe as , fatigue, health, job satisfaction, and purchase expertise, etc. will affect the study was the purposes set . Literary theory, research methods for research workers in the breakfast eating habits, health, job satisfaction, work focused on efficiency and domestic theories.'s Degree and other professional books and journal articles, and various research and reference materials for the study the theoretical background of empirical research as the basis for samgo. Research model and hypotheses and made the basis of the analysis. This questionnaire is 10 days from 20 September 2010 in Seoul selected as subjects for five-star hotel staff of 270 questionnaires were distributed and 250 were collected indicate that the poor content of 8 242 copies, except copies of the final study were used for data analysis. The collected data statistically analyzed using the Windows SPSS 10.0 was used as analytical methods for analysis and Cronbach alpha reliability (Cronbach's α) were used to measure the reliability coefficient, In order to test the content validity of the variable factor analysis methods were used. Employees of breakfast type, with the exception of demographic questions General questions about the variable definition scores were examined by a Likert five-point scale. Against all the demographic variables, frequency analysis, and questions about all of the questionnaires were analyzed and descriptive statistics. Bestiality nominal variables (gender, education, age, family structure, income, number of meals per day, marital status, breakfast type, skipping meals) in order to examine the difference between cross-analysis conducted by the two values was significant test between groups, Using the difference between the average for black t-test (t-test) conducted the following study results. First, to maintain a healthy breakfast eating habits affect significantly the slow food habits, eating breakfast, fast food habits, meaning that the impact on health was found to be variable. Second, to maintain health and job satisfaction showed a significant effect. Health Care and maintenance, breakfast importance, significant health disparities that impact on job satisfaction The factors that turned out to be. Third, maintaining the health of the business a meaningful impact on efficiency was seen as crazy. Health Care and maintenance, breakfast importance, significant health disparities that affect the work on efficiency was found to be variable. Fourth, work on efficiency, job satisfaction had a significant impact. This study of workers a day for breakfast, which gives a boost to job satisfaction and a positive effect on efficiency of work, so the authors of the busy professionals to avoid skipping breakfast and balanced nutrition for the provision of services through the company's ultimate goal Foodservice Fundamental hwaui efficiency in the workplace in an effort to install in the morning or the lack of time, for economic reasons, lack of appetite for several reasons, including easy to neglect this morning for workers and food service management company reported that it was necessary throughout the breakfast and the importance of good eating habits are formed to promote health.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.