유아주도와 교사주도의 요리활동 전개방법이 유아의 과학적 개념에 미치는 영향 The effect of a method of child-initiated and teacher-initiated cooking activity on the children's scientific concepts원문보기
본 연구의 목적은 유아주도와 교사주도의 요리활동 전개방법이 유아의 과학적 개념에 있어 미치는 영향은 어떠한지를 밝히는데 목적이 있다. 이에 따른 구체적인 연구문제는 다음과 같다. 연구문제 1. 유아주도와 교사주도의 요리활동 전개방법이 유아의 과학 적 개념에 있어 미치는 영향은 어떠한가? 본 연구의 대상은 천안시에 소재한 S유치원 유아 60명(유아주도 집단 30명, 교사주도 집단 30명)을 대상으로 요리활동을 실시하였다. 과학적 개념에 대한 질문목록표를 통한 사전검사 결과, 유아주도 집단과 교사주도 집단 사이에는 과학적 개념에 있어서 통계적으로 유의한 차이를 보이지 않아 두 집단간 서로 동질집단임을 알 수 있다. 유아의 과학적 개념 검사 도구는 Kilmer와 Hofman의 과학적 구성요소와 안경숙(2003)이 개발한 과학적 개념에 관한 검사도구를 수정 보완하여 사용하였다. 본 연구에서는 교사주도 집단과 유아주도 집단의 과학적 개념의 차이를 알아보기 위하여 독립 t-test를 실시하였다. 본 연구를 통해서 얻은 결과를 살펴보면 다음과 같다. 유아주도의 요리활동을 실시한 집단과 교사주도의 요리활동을 실시한 집단을 살펴보면 사전검사에서는 유아주도 집단이 교사주도 집단에 비해 과학적 개념의 ...
본 연구의 목적은 유아주도와 교사주도의 요리활동 전개방법이 유아의 과학적 개념에 있어 미치는 영향은 어떠한지를 밝히는데 목적이 있다. 이에 따른 구체적인 연구문제는 다음과 같다. 연구문제 1. 유아주도와 교사주도의 요리활동 전개방법이 유아의 과학 적 개념에 있어 미치는 영향은 어떠한가? 본 연구의 대상은 천안시에 소재한 S유치원 유아 60명(유아주도 집단 30명, 교사주도 집단 30명)을 대상으로 요리활동을 실시하였다. 과학적 개념에 대한 질문목록표를 통한 사전검사 결과, 유아주도 집단과 교사주도 집단 사이에는 과학적 개념에 있어서 통계적으로 유의한 차이를 보이지 않아 두 집단간 서로 동질집단임을 알 수 있다. 유아의 과학적 개념 검사 도구는 Kilmer와 Hofman의 과학적 구성요소와 안경숙(2003)이 개발한 과학적 개념에 관한 검사도구를 수정 보완하여 사용하였다. 본 연구에서는 교사주도 집단과 유아주도 집단의 과학적 개념의 차이를 알아보기 위하여 독립 t-test를 실시하였다. 본 연구를 통해서 얻은 결과를 살펴보면 다음과 같다. 유아주도의 요리활동을 실시한 집단과 교사주도의 요리활동을 실시한 집단을 살펴보면 사전검사에서는 유아주도 집단이 교사주도 집단에 비해 과학적 개념의 하위변인 중 측정에 있어서 통계적으로 높게 나타났다. 사후검사에서도 교사주도 집단의 평균에 비해 유아주도 집단의 평균이 통계적으로 유의미하게 높게 나타났다. 과학적 개념의 하위요소인 측정에 있어서 사전, 사후 실험집단의 점수가 높게 나타났다. 그러나 인과관계, 변화, 측정에 있어서는 사전검사에서 두 집단 모두 유의미한 차이는 없었으며, 사후검사에서는 교사주도 요리활동에 참여한 집단에 비해 유아주도 요리활동에 참여한 집단이 과학적 개념이 모두 높게 나타났다. 즉 교사주도 요리활동에 참여한 집단에 비해 유아주도 요리활동에 참여한 집단이 요리활동에 있어서 과학적 개념 점수가 높은 차이를 보여 과학적 개념에 미치는 영향은 매우 높았음을 알 수 있다. 그러므로 본 연구에서는 요리활동 전개방법이 유아의 과학적 개념에 미치는 영향에 있어서 교사주도 요리활동에 참여한 집단에 비해 유아주도 요리활동에 참여한 집단이 과학적 개념 형성에 매우 긍정적인 효과를 미쳤음을 알 수 있다. 이에 후속연구에 제언을 하면 다음과 같다. 첫째, 본 연구대상은 천안시 성정동에 위치한 유치원의 만 5세 유아 60명에 한정되어 있다. 그러므로 다양한 지역의 유치원을 포함한 연구가 이루어져야 하겠다. 둘째, 본 연구는 4가지 활동만으로 진행하였으므로 다양한 주제를 가지고 화학활동으로 과학적 개념 효과를 볼 수 있는 연구가 이루어져야 할 것이며 또한 단시간에 이루어질 것이 아니라 장기간에 걸쳐 다양한 종류의 활동이 요구 된다. 셋째, 요리활동은 유아와 유아간 상호작용뿐만이 아니라 교사와의 상호작용이 중요한 역할을 하므로 유아교육현장에서 유아주도하에 요리활동을 진행할 수 있도록 교사의 환경적인 제공과 반성적 사고가 필요하다.
본 연구의 목적은 유아주도와 교사주도의 요리활동 전개방법이 유아의 과학적 개념에 있어 미치는 영향은 어떠한지를 밝히는데 목적이 있다. 이에 따른 구체적인 연구문제는 다음과 같다. 연구문제 1. 유아주도와 교사주도의 요리활동 전개방법이 유아의 과학 적 개념에 있어 미치는 영향은 어떠한가? 본 연구의 대상은 천안시에 소재한 S유치원 유아 60명(유아주도 집단 30명, 교사주도 집단 30명)을 대상으로 요리활동을 실시하였다. 과학적 개념에 대한 질문목록표를 통한 사전검사 결과, 유아주도 집단과 교사주도 집단 사이에는 과학적 개념에 있어서 통계적으로 유의한 차이를 보이지 않아 두 집단간 서로 동질집단임을 알 수 있다. 유아의 과학적 개념 검사 도구는 Kilmer와 Hofman의 과학적 구성요소와 안경숙(2003)이 개발한 과학적 개념에 관한 검사도구를 수정 보완하여 사용하였다. 본 연구에서는 교사주도 집단과 유아주도 집단의 과학적 개념의 차이를 알아보기 위하여 독립 t-test를 실시하였다. 본 연구를 통해서 얻은 결과를 살펴보면 다음과 같다. 유아주도의 요리활동을 실시한 집단과 교사주도의 요리활동을 실시한 집단을 살펴보면 사전검사에서는 유아주도 집단이 교사주도 집단에 비해 과학적 개념의 하위변인 중 측정에 있어서 통계적으로 높게 나타났다. 사후검사에서도 교사주도 집단의 평균에 비해 유아주도 집단의 평균이 통계적으로 유의미하게 높게 나타났다. 과학적 개념의 하위요소인 측정에 있어서 사전, 사후 실험집단의 점수가 높게 나타났다. 그러나 인과관계, 변화, 측정에 있어서는 사전검사에서 두 집단 모두 유의미한 차이는 없었으며, 사후검사에서는 교사주도 요리활동에 참여한 집단에 비해 유아주도 요리활동에 참여한 집단이 과학적 개념이 모두 높게 나타났다. 즉 교사주도 요리활동에 참여한 집단에 비해 유아주도 요리활동에 참여한 집단이 요리활동에 있어서 과학적 개념 점수가 높은 차이를 보여 과학적 개념에 미치는 영향은 매우 높았음을 알 수 있다. 그러므로 본 연구에서는 요리활동 전개방법이 유아의 과학적 개념에 미치는 영향에 있어서 교사주도 요리활동에 참여한 집단에 비해 유아주도 요리활동에 참여한 집단이 과학적 개념 형성에 매우 긍정적인 효과를 미쳤음을 알 수 있다. 이에 후속연구에 제언을 하면 다음과 같다. 첫째, 본 연구대상은 천안시 성정동에 위치한 유치원의 만 5세 유아 60명에 한정되어 있다. 그러므로 다양한 지역의 유치원을 포함한 연구가 이루어져야 하겠다. 둘째, 본 연구는 4가지 활동만으로 진행하였으므로 다양한 주제를 가지고 화학활동으로 과학적 개념 효과를 볼 수 있는 연구가 이루어져야 할 것이며 또한 단시간에 이루어질 것이 아니라 장기간에 걸쳐 다양한 종류의 활동이 요구 된다. 셋째, 요리활동은 유아와 유아간 상호작용뿐만이 아니라 교사와의 상호작용이 중요한 역할을 하므로 유아교육현장에서 유아주도하에 요리활동을 진행할 수 있도록 교사의 환경적인 제공과 반성적 사고가 필요하다.
Detailed subjects for inquiry are as follows. Subject inquire 1. What is the effect of a method of child-initiated and teacher-initiated cooking activity on the children's scientific concepts? Targets of this study were 60 children's in K kindergarten located in Cheonan-si(30 children's for and chil...
Detailed subjects for inquiry are as follows. Subject inquire 1. What is the effect of a method of child-initiated and teacher-initiated cooking activity on the children's scientific concepts? Targets of this study were 60 children's in K kindergarten located in Cheonan-si(30 children's for and child-initiated group and 30 children's for a teacher-initiated group) and the cooking activity was conducted. As a result of preliminary examination through a list of behaviors about scientific concepts, there was no statistically significant difference in scientific concepts between the teacher-initiated group and the child-initiated group, showing that those two groups are groups of the same nature. As for examination tool for infants' scientific concepts, scientific components of Kilmer and Hofman, and an examination tool about scientific concept developed by Ahn GyoungSuk (2003) were revised, supplemented and used. This study conducted independent t-test in order to figure out the difference in scientific concepts between the teacher-initiated group and the child-initiated group. In order to examine what kinds of effect the child-initiated cooking activity has on the whole scientific concept of those children's, scores of preliminary examination was set as a covariate, and in order to verify the difference of post-test score by each group, t-test was conducted. The results of this study are as follow. In examining a group performing teacher-initiated cooking activity and a group performing child-initiated cooking activity, in the preliminary examination, the child-initiated group showed statistically high measurement among sub-factors of scientific concepts compared with the teacher-initiated group. In the post test, average of the child-initiated group was statistically significantly high than that of the teacher-initiated group. As for measurement, a sub-factor of scientific concepts, scores of the experimental groups before and after the matter were high. However, in a cause-and-effect relationship, changes and measurement, both two groups showed no significant difference in the preliminary examination, and in the post test, a group taking part in the child-initiated cooking activity showed higher scientific concepts than a group taking part in the teacher-initiated cooking activity. That is, the group taking part in the child-initiated cooking activity showed higher scores in scientific concepts in cooking activity than the group taking part in the teacher-initiated cooking activity, showing that its effect on scientific concepts was very high. Therefore, this study confirmed that the group taking part in the child-initiated cooking activity had a very positive influence on forming a scientific concept compared with the group taking part in the teacher-initiated cooking activity in an effect of a method of cooking activity on children's scientific concepts. So, suggested future studies are as follows. First, the targets of this study were limited to 60 of 5-year-old children's in the kindergarten located in Seongjeong-dong, Cheonan-si. Therefore, studies including many kindergarten in various areas should be conducted. Second, as this study was conducted only with 4 kinds of activity, studies which can examine scientific concept effects with various subjects and chemical activity should be conducted in the future. Also, various kinds of activities are needed in a long term. Third, as interaction with teachers plays an important role in cooking activities as well as interaction between children's, teachers should provide appropriate environment and be equipped with reflective thought in order to perform the cooking activity under the lead of children's in the field of children education.
Detailed subjects for inquiry are as follows. Subject inquire 1. What is the effect of a method of child-initiated and teacher-initiated cooking activity on the children's scientific concepts? Targets of this study were 60 children's in K kindergarten located in Cheonan-si(30 children's for and child-initiated group and 30 children's for a teacher-initiated group) and the cooking activity was conducted. As a result of preliminary examination through a list of behaviors about scientific concepts, there was no statistically significant difference in scientific concepts between the teacher-initiated group and the child-initiated group, showing that those two groups are groups of the same nature. As for examination tool for infants' scientific concepts, scientific components of Kilmer and Hofman, and an examination tool about scientific concept developed by Ahn GyoungSuk (2003) were revised, supplemented and used. This study conducted independent t-test in order to figure out the difference in scientific concepts between the teacher-initiated group and the child-initiated group. In order to examine what kinds of effect the child-initiated cooking activity has on the whole scientific concept of those children's, scores of preliminary examination was set as a covariate, and in order to verify the difference of post-test score by each group, t-test was conducted. The results of this study are as follow. In examining a group performing teacher-initiated cooking activity and a group performing child-initiated cooking activity, in the preliminary examination, the child-initiated group showed statistically high measurement among sub-factors of scientific concepts compared with the teacher-initiated group. In the post test, average of the child-initiated group was statistically significantly high than that of the teacher-initiated group. As for measurement, a sub-factor of scientific concepts, scores of the experimental groups before and after the matter were high. However, in a cause-and-effect relationship, changes and measurement, both two groups showed no significant difference in the preliminary examination, and in the post test, a group taking part in the child-initiated cooking activity showed higher scientific concepts than a group taking part in the teacher-initiated cooking activity. That is, the group taking part in the child-initiated cooking activity showed higher scores in scientific concepts in cooking activity than the group taking part in the teacher-initiated cooking activity, showing that its effect on scientific concepts was very high. Therefore, this study confirmed that the group taking part in the child-initiated cooking activity had a very positive influence on forming a scientific concept compared with the group taking part in the teacher-initiated cooking activity in an effect of a method of cooking activity on children's scientific concepts. So, suggested future studies are as follows. First, the targets of this study were limited to 60 of 5-year-old children's in the kindergarten located in Seongjeong-dong, Cheonan-si. Therefore, studies including many kindergarten in various areas should be conducted. Second, as this study was conducted only with 4 kinds of activity, studies which can examine scientific concept effects with various subjects and chemical activity should be conducted in the future. Also, various kinds of activities are needed in a long term. Third, as interaction with teachers plays an important role in cooking activities as well as interaction between children's, teachers should provide appropriate environment and be equipped with reflective thought in order to perform the cooking activity under the lead of children's in the field of children education.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.