홍삼의 주요 생리활성 성분인 ginsenoside계(Rg3, Rh1 및 Rh2)의 최대 수율을 위한 증숙, 건조 및 추출 공정과 같은 인삼 가공 공정의 표준화를 이루고자 하였다. 증숙 공정은 autoclave를 이용하였고 건조는 열풍건조기, 추출 공정은 열수추출기를 사용하였으며 추출된 각 성분 들은 HPLC를 통해 분석하였다. Ginsenoside 성분 중 Rg3, Rh1 및 Rh2는 100℃, 6시간의 증숙 조건을 가질 때 가장 높은 수율을 보였으며 일정 온도에서 증숙 시간이 길어질수록 그 값들이 급격히 증가함을 나타내었다. 건조 공정에서는 ginsenoside 함량의 향상과 홍삼의 품질 변화가 적은 범위의 최적 온도와 시간으로 70℃, 24시간이 선정되었고 위와 같은 최적의 증숙, 건조 공정 조건을 가질 때 가장 높은 조사포닌 추출 수율을 가지는 조건은 70℃의 온도와 ...
홍삼의 주요 생리활성 성분인 ginsenoside계(Rg3, Rh1 및 Rh2)의 최대 수율을 위한 증숙, 건조 및 추출 공정과 같은 인삼 가공 공정의 표준화를 이루고자 하였다. 증숙 공정은 autoclave를 이용하였고 건조는 열풍건조기, 추출 공정은 열수추출기를 사용하였으며 추출된 각 성분 들은 HPLC를 통해 분석하였다. Ginsenoside 성분 중 Rg3, Rh1 및 Rh2는 100℃, 6시간의 증숙 조건을 가질 때 가장 높은 수율을 보였으며 일정 온도에서 증숙 시간이 길어질수록 그 값들이 급격히 증가함을 나타내었다. 건조 공정에서는 ginsenoside 함량의 향상과 홍삼의 품질 변화가 적은 범위의 최적 온도와 시간으로 70℃, 24시간이 선정되었고 위와 같은 최적의 증숙, 건조 공정 조건을 가질 때 가장 높은 조사포닌 추출 수율을 가지는 조건은 70℃의 온도와 에탄올 70%의 비율로 나타났다.
홍삼의 주요 생리활성 성분인 ginsenoside계(Rg3, Rh1 및 Rh2)의 최대 수율을 위한 증숙, 건조 및 추출 공정과 같은 인삼 가공 공정의 표준화를 이루고자 하였다. 증숙 공정은 autoclave를 이용하였고 건조는 열풍건조기, 추출 공정은 열수추출기를 사용하였으며 추출된 각 성분 들은 HPLC를 통해 분석하였다. Ginsenoside 성분 중 Rg3, Rh1 및 Rh2는 100℃, 6시간의 증숙 조건을 가질 때 가장 높은 수율을 보였으며 일정 온도에서 증숙 시간이 길어질수록 그 값들이 급격히 증가함을 나타내었다. 건조 공정에서는 ginsenoside 함량의 향상과 홍삼의 품질 변화가 적은 범위의 최적 온도와 시간으로 70℃, 24시간이 선정되었고 위와 같은 최적의 증숙, 건조 공정 조건을 가질 때 가장 높은 조사포닌 추출 수율을 가지는 조건은 70℃의 온도와 에탄올 70%의 비율로 나타났다.
This study was conducted to find optimal process conditions, such as steaming, drying and extracting processing, for obtaining maximum content of prosapogenin(Rg3, Rg2, Rh1 and Rh2) in red ginseng, which having anti-tumor and anti-cancer activity. The steaming process was performed in autoclave, the...
This study was conducted to find optimal process conditions, such as steaming, drying and extracting processing, for obtaining maximum content of prosapogenin(Rg3, Rg2, Rh1 and Rh2) in red ginseng, which having anti-tumor and anti-cancer activity. The steaming process was performed in autoclave, the dryer in drying machine, and the extracting process in heat extractor, and each ingredient was analyzed by HPLC. In steaming process, the prosapgenin values were tended to increase sharply as steaming period became longer at 100℃, and maximum value was obtained at 100℃ for 6 hours steaming process, without any significant difference between local areas. Drying at 70℃ for 24 hours showed the optimal drying condition to enhance the ginsenoside contents without quality change in red ginseng. Maximal crude saponin and prosapogenin contents were obtained with 70% ethanol solvent at 70℃ in extracting process.
This study was conducted to find optimal process conditions, such as steaming, drying and extracting processing, for obtaining maximum content of prosapogenin(Rg3, Rg2, Rh1 and Rh2) in red ginseng, which having anti-tumor and anti-cancer activity. The steaming process was performed in autoclave, the dryer in drying machine, and the extracting process in heat extractor, and each ingredient was analyzed by HPLC. In steaming process, the prosapgenin values were tended to increase sharply as steaming period became longer at 100℃, and maximum value was obtained at 100℃ for 6 hours steaming process, without any significant difference between local areas. Drying at 70℃ for 24 hours showed the optimal drying condition to enhance the ginsenoside contents without quality change in red ginseng. Maximal crude saponin and prosapogenin contents were obtained with 70% ethanol solvent at 70℃ in extracting process.
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