현대인의 생활문화가 급변함에 따라 식생활문화에도 큰 변화를 가져왔다. 그 중 가장 큰 변화가 편의점의 식사대용식품 이용의 급증이라 볼 수 있겠다. 그러나 식사대용 편의식품의 지나친 이용은 영양불균형과 전통 음식문화의 쇠퇴와 같은 부정적인 영향을 가져올 수 있는 바, 본 연구를 통하여 청소년의 편의점식사대용식품에 대한 올바른 이해와 사용을 돕고자 한다. 본 연구에서는 서울지역의 중학교, 고등학교의 학생을 대상으로 편의점을 이용하는 실태와 편의점 내의 식사대용식품의 인지도 및 섭취실태를 조사하여 편의점 식사대용식품이 청소년의 식생활에...
현대인의 생활문화가 급변함에 따라 식생활문화에도 큰 변화를 가져왔다. 그 중 가장 큰 변화가 편의점의 식사대용식품 이용의 급증이라 볼 수 있겠다. 그러나 식사대용 편의식품의 지나친 이용은 영양불균형과 전통 음식문화의 쇠퇴와 같은 부정적인 영향을 가져올 수 있는 바, 본 연구를 통하여 청소년의 편의점식사대용식품에 대한 올바른 이해와 사용을 돕고자 한다. 본 연구에서는 서울지역의 중학교, 고등학교의 학생을 대상으로 편의점을 이용하는 실태와 편의점 내의 식사대용식품의 인지도 및 섭취실태를 조사하여 편의점 식사대용식품이 청소년의 식생활에 미치는 영향을 파악하고자 한다. 연구결과에 따르면 학생들은 편의점 식사대용식품 이용이 간편하기 때문에 이용한다가 높았고 앞으로도 지금과 같이 이용할 것이라는 응답이 높았으며, 식사대용식품을 좋아하는 것이 높게 나타났으나 위생에 대한 만족도가 낮을수록 편의점 식사대용 편의식품에 대한 만족도가 낮게 나타났다. 또한 용돈을 받는 정도와 간식비사용 정도가 유의적 차이가 있었고 간식비와 편의점 이용과도 유의적 차이를 보였다. 편의점 식사대용식품 구입 시 고려사항이 학년 군에 따른 유의적 차이가 나타났다. 중학생군은 편의점 식사대용식품 구입 시 고려사항 중 ‘영양표시: 칼로리,지방함량 등’이 76.6%가 가장 높게 나타났고 고등학생 군은 ‘성분표시: 원재료 및 첨가물 성분’이 50.0%로 가장 높게 나타났다. 편의점 식사대용식품 섭취빈도 조사결과 삼각 김밥 88.5%,컵라면 86.5%,햄버거 61.5%로 가장 빈도가 높게 나타났다. 이러한 연구의 결과를 바탕으로 편의점 식사대용식품의 만족도를 높이기 위한 방향과 식사대용식품의 영양과 품질을 높이고 위생관리 필요성에 관한 요인 및 개선방법이 필요할 것으로 사료된다. 또한 청소년들을 대상으로 바람직한 식생활을 할수 있는 교육이 선행되어야 할 것으로 사료된다.
현대인의 생활문화가 급변함에 따라 식생활문화에도 큰 변화를 가져왔다. 그 중 가장 큰 변화가 편의점의 식사대용식품 이용의 급증이라 볼 수 있겠다. 그러나 식사대용 편의식품의 지나친 이용은 영양불균형과 전통 음식문화의 쇠퇴와 같은 부정적인 영향을 가져올 수 있는 바, 본 연구를 통하여 청소년의 편의점식사대용식품에 대한 올바른 이해와 사용을 돕고자 한다. 본 연구에서는 서울지역의 중학교, 고등학교의 학생을 대상으로 편의점을 이용하는 실태와 편의점 내의 식사대용식품의 인지도 및 섭취실태를 조사하여 편의점 식사대용식품이 청소년의 식생활에 미치는 영향을 파악하고자 한다. 연구결과에 따르면 학생들은 편의점 식사대용식품 이용이 간편하기 때문에 이용한다가 높았고 앞으로도 지금과 같이 이용할 것이라는 응답이 높았으며, 식사대용식품을 좋아하는 것이 높게 나타났으나 위생에 대한 만족도가 낮을수록 편의점 식사대용 편의식품에 대한 만족도가 낮게 나타났다. 또한 용돈을 받는 정도와 간식비사용 정도가 유의적 차이가 있었고 간식비와 편의점 이용과도 유의적 차이를 보였다. 편의점 식사대용식품 구입 시 고려사항이 학년 군에 따른 유의적 차이가 나타났다. 중학생군은 편의점 식사대용식품 구입 시 고려사항 중 ‘영양표시: 칼로리,지방함량 등’이 76.6%가 가장 높게 나타났고 고등학생 군은 ‘성분표시: 원재료 및 첨가물 성분’이 50.0%로 가장 높게 나타났다. 편의점 식사대용식품 섭취빈도 조사결과 삼각 김밥 88.5%,컵라면 86.5%,햄버거 61.5%로 가장 빈도가 높게 나타났다. 이러한 연구의 결과를 바탕으로 편의점 식사대용식품의 만족도를 높이기 위한 방향과 식사대용식품의 영양과 품질을 높이고 위생관리 필요성에 관한 요인 및 개선방법이 필요할 것으로 사료된다. 또한 청소년들을 대상으로 바람직한 식생활을 할수 있는 교육이 선행되어야 할 것으로 사료된다.
Rapid changes in the living culture of the modern day people have also brought great changes in the dietary life and culture. One of the changes in the modern dietary culture is the sharp increase of consuming meal substitution food sold at convenient stores. Excessive consumption of meal substituti...
Rapid changes in the living culture of the modern day people have also brought great changes in the dietary life and culture. One of the changes in the modern dietary culture is the sharp increase of consuming meal substitution food sold at convenient stores. Excessive consumption of meal substitution convenient food can bring adverse effects such as nutritional imbalance and decline of traditional dietary culture. Hence, this study was intended to help adolescents become informed users of convenient store meal substitution food. The purpose of this study is to investigate the effects of convenient store meal substitution food on the meal quality of adolescents. To this end, the current study investigated the actual condition of convenient store use among middle school and high school students in Seoul, and their awareness about meal substitution food in convenient stores and actual consumption of meal substitution food. According to the research results, many students responded that they consume convenient store meal substitution food out of conveniency and that they will continue to use them at the current level of use. It was found that a lot of students like meal substitution food, but the lower their satisfaction level on cleanliness of the store, the lower they were satisfied with convenient store meal substitution food. In addition, significant differences were found in adolescents' meal substitution food consumption depending on the amount of allowance they receive, the amount of money they spend on food, and the degree of using convenient stores. Matters for consideration when purchasing convenient store meal substitution food differed depending on students' grade. The majority of middle school students found 'Nutritional label: calorie, fat content, etc.'(76.6%) as the most important thing to consider when purchasing convenient store meal substitution food. High school students, on the other hard, viewed 'Ingredients label: components of raw material and additives,' (50.0%) as the most important thing to consider when purchasing meal substitution food. According to consumption frequency survey on convenient store meal substitution food, it was found that students most frequently consumed Samgak gimbab, with 88.5% of students' response. Cup ramyeon was the second in line at 86.5%, followed by hamburgers at 61.5%. Based on these findings, the current study proposes ways to raise students' satisfaction level of convenient store meal substitution food. In addition, food industry should improve the quality of meal substitution food at convenient store, including quality of nutrition and sanitation etc. Moreover, nutrition and diet eduction for adolescents must be emphasized to build a healthy food habit at school.
Rapid changes in the living culture of the modern day people have also brought great changes in the dietary life and culture. One of the changes in the modern dietary culture is the sharp increase of consuming meal substitution food sold at convenient stores. Excessive consumption of meal substitution convenient food can bring adverse effects such as nutritional imbalance and decline of traditional dietary culture. Hence, this study was intended to help adolescents become informed users of convenient store meal substitution food. The purpose of this study is to investigate the effects of convenient store meal substitution food on the meal quality of adolescents. To this end, the current study investigated the actual condition of convenient store use among middle school and high school students in Seoul, and their awareness about meal substitution food in convenient stores and actual consumption of meal substitution food. According to the research results, many students responded that they consume convenient store meal substitution food out of conveniency and that they will continue to use them at the current level of use. It was found that a lot of students like meal substitution food, but the lower their satisfaction level on cleanliness of the store, the lower they were satisfied with convenient store meal substitution food. In addition, significant differences were found in adolescents' meal substitution food consumption depending on the amount of allowance they receive, the amount of money they spend on food, and the degree of using convenient stores. Matters for consideration when purchasing convenient store meal substitution food differed depending on students' grade. The majority of middle school students found 'Nutritional label: calorie, fat content, etc.'(76.6%) as the most important thing to consider when purchasing convenient store meal substitution food. High school students, on the other hard, viewed 'Ingredients label: components of raw material and additives,' (50.0%) as the most important thing to consider when purchasing meal substitution food. According to consumption frequency survey on convenient store meal substitution food, it was found that students most frequently consumed Samgak gimbab, with 88.5% of students' response. Cup ramyeon was the second in line at 86.5%, followed by hamburgers at 61.5%. Based on these findings, the current study proposes ways to raise students' satisfaction level of convenient store meal substitution food. In addition, food industry should improve the quality of meal substitution food at convenient store, including quality of nutrition and sanitation etc. Moreover, nutrition and diet eduction for adolescents must be emphasized to build a healthy food habit at school.
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