양파내에 함유된 주요 생리활성물질로는 유기황화합물과 플라보노이드화합물을 들 수 있으며, 특히 양파에는 항산화 작용을 나타내는 퀘르세틴이 다른 야채나 과일에 비해 매우 높게 함유되어 있다. 양파껍질에는 퀘르세틴을 포함한 플라보노이드화합물이 양파 보다 약 10~100배 높게 함유되어 있다. 양파껍질 ...
양파내에 함유된 주요 생리활성물질로는 유기황화합물과 플라보노이드화합물을 들 수 있으며, 특히 양파에는 항산화 작용을 나타내는 퀘르세틴이 다른 야채나 과일에 비해 매우 높게 함유되어 있다. 양파껍질에는 퀘르세틴을 포함한 플라보노이드화합물이 양파 보다 약 10~100배 높게 함유되어 있다. 양파껍질 에탄올 추출물의 혈중지질 개선, 혈당 강하, 항비만, 혈행 개선, 항산화, 항균효과가 있다고 보고되어 있으나 열수추출물에 대한 연구는 미비한 상황이다. 열수추출물은 경제적인 부담이 적고 안전하다는 장점이 있다. 생리활성물질이 다량 함유된 양파껍질 열수 추출물의 혈중지질 개선, 혈당 조절, 항산화 활성, 운동수행능력 향상, 면역 활성과 같은 효능을 입증하고자 본 연구가 진행되었다. 양파껍질 열수 추출물은 100 ℃, pH 6에 20 mg/ml 농도로 조절하여 30분간 열수추출 후 65 ℃에서 20시간 감압농축하여 동결 건조된 무게를 측정한 결과 추출수율은 14.9 %이었다. 준비된 추출물의 성분함량을 분석한 결과 에탄올추출물은 퀘르세틴 함량 16.56 mg/g, 총 폴리페놀 함량 30.15 mg/g, 항산화물질 함량 13.09 mg/g인 것으로 나타났다. 반면 열수추출물은 퀘르세틴 함량 13.5 mg/g, 총 폴리페놀 함량 34.74 mg/g, 항산화물질 함량은 63.33 mg/g으로 에탄올추출물에 비해 폴리페놀 함량 1.2배, 항산화물질 함량 5배 가량 높은 것으로 나타났다. 양파껍질 열수 추출물의 혈중지질 조절 효과를 알아보고자 ICR 마우스에 고지방식이를 7주간 섭취시켜 유도된 고지혈증 모델을 사용하였다. 12주령, 18마리의 수컷 마우스는 6마리씩 3군으로 정상군, 고지방 식이 대조군, 고지방 식이와 양파껍질 열수 추출물군(20 mg/kg)으로 나누어져 7주간 진행되었다. 시험종료시 총 콜레스테롤, 중성지방, LDL 콜레스테롤, HDL 콜레스테롤, 동맥경화지수, 심장위험지수, 혈당 및 간손상 정도를 나타내는 GOT?GPT를 측정하였다. 양파껍질 열수 추출물의 지질 개선, 혈당 조절, 항산화 활성 효과를 알아보고자 SD 랫드를 사용하였다. 5주령, 30마리의 수컷 랫드는 6마리씩 5군으로 정상군, 퀘르세틴군(20 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 저농도군(4 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 중농도군(20 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 고농도군(100 mg/kg)으로 나누어져 4주간 진행되었다. 시험종료시 총 콜레스테롤, 중성지방, LDL 콜레스테롤, HDL 콜레스테롤, 동맥경화지수, 심장위험지수, 혈당, SOD를 측정하였다. 양파껍질 열수 추출물의 운동수행능력 향상 효과를 알아보고자 SD 랫드에 수영을 실시한 모델을 사용하였다. 5주령, 36마리의 수컷 랫드는 6마리씩 6군으로 정상군, 수영 대조군, 퀘르세틴 수영군(20 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 저농도 수영군(4 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 중농도 수영군(20 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 고농도 수영군(100 mg/kg)으로 나누어져 4주간 진행되었다. 시험종료시 수영시간 및 피로물질로 알려진 LDH를 측정하여 운동수행능력에 미치는 영향을 알아보았다. 양파껍질 열수 추출물의 면역 활성 효과를 알아보고자 SD 랫드에 강제수영부하시험으로 유도된 면역 저하 모델을 사용하였다. 5주령, 36마리의 수컷 랫드는 6마리씩 6군으로 정상군, 강제수영 대조군, 퀘르세틴 강제수영군 (20 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 저농도 강제수영군(4 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 중농도 강제수영군(20 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 고농도 강제수영군(100 mg/kg)으로 나누어져 4주간 진행되었다. 시험종료시 면역에 관여하는 림프구, 사이토카인 (TNF, IL-12, IFN-γ) 및 림프구와 백혈구가 다량 존재하는 흉선의 피질, 비장의 림프구 생성장소인 백색수질을 측정하였다. 시험결과 고지혈증 마우스 모델을 이용한 혈중지질 조절 효과 실험에서 양파껍질 열수 추출물은 총 콜레스테롤, 중성지방, LDL 콜레스테롤, 동맥경화지수, 심장위험지수, 혈당, GOT?GPT는 감소시키고 HDL 콜레스테롤은 증가시키는 것을 알 수 있었다. 양파껍질 열수 추출물은 정상 랫드에서 총 콜레스테롤, 중성지방, LDL 콜레스테롤, 동맥경화지수, 심장위험지수, 혈당은 감소시키고 HDL 콜레스테롤, SOD는 증가시키는 것을 알 수 있었다. 수영을 실시한 랫드 모델을 이용한 운동수행능력 향상 효과 실험에서 양파껍질 열수 추출물은 실험동물의 수영시간을 증가시키고 LDH 농도는 감소시키는 것을 알 수 있었다. 면역 저하 랫드 모델을 이용한 면역 활성 효과 실험에서 양파껍질 열수 추출물은 림프구, 사이토카인의 활성, 피질크기, 백색수질 크기를 증가시키는 것을 알 수 있었다. 이상의 연구결과들을 통하여 양파껍질 열수 추출물의 혈중지질 조절, 혈당 강하, 항산화력, 운동수행능력 향상, 면역 활성 효과를 확인 할 수 있었다. 양파껍질 열수 추출물은 본 연구결과, 에탄올 추출물 이상의 생리활성 물질을 함유하고 있으며 동물실험을 통한 생체 실험에서도 다양한 생리활성을 유도하였다. 이러한 결과로, 양파껍질 열수 추출물을 기능성 차 또는 건강기능식품의 유용한 소재로 사용될 수 있을 것으로 기대된다.
양파내에 함유된 주요 생리활성물질로는 유기황화합물과 플라보노이드화합물을 들 수 있으며, 특히 양파에는 항산화 작용을 나타내는 퀘르세틴이 다른 야채나 과일에 비해 매우 높게 함유되어 있다. 양파껍질에는 퀘르세틴을 포함한 플라보노이드화합물이 양파 보다 약 10~100배 높게 함유되어 있다. 양파껍질 에탄올 추출물의 혈중지질 개선, 혈당 강하, 항비만, 혈행 개선, 항산화, 항균효과가 있다고 보고되어 있으나 열수추출물에 대한 연구는 미비한 상황이다. 열수추출물은 경제적인 부담이 적고 안전하다는 장점이 있다. 생리활성물질이 다량 함유된 양파껍질 열수 추출물의 혈중지질 개선, 혈당 조절, 항산화 활성, 운동수행능력 향상, 면역 활성과 같은 효능을 입증하고자 본 연구가 진행되었다. 양파껍질 열수 추출물은 100 ℃, pH 6에 20 mg/ml 농도로 조절하여 30분간 열수추출 후 65 ℃에서 20시간 감압농축하여 동결 건조된 무게를 측정한 결과 추출수율은 14.9 %이었다. 준비된 추출물의 성분함량을 분석한 결과 에탄올추출물은 퀘르세틴 함량 16.56 mg/g, 총 폴리페놀 함량 30.15 mg/g, 항산화물질 함량 13.09 mg/g인 것으로 나타났다. 반면 열수추출물은 퀘르세틴 함량 13.5 mg/g, 총 폴리페놀 함량 34.74 mg/g, 항산화물질 함량은 63.33 mg/g으로 에탄올추출물에 비해 폴리페놀 함량 1.2배, 항산화물질 함량 5배 가량 높은 것으로 나타났다. 양파껍질 열수 추출물의 혈중지질 조절 효과를 알아보고자 ICR 마우스에 고지방식이를 7주간 섭취시켜 유도된 고지혈증 모델을 사용하였다. 12주령, 18마리의 수컷 마우스는 6마리씩 3군으로 정상군, 고지방 식이 대조군, 고지방 식이와 양파껍질 열수 추출물군(20 mg/kg)으로 나누어져 7주간 진행되었다. 시험종료시 총 콜레스테롤, 중성지방, LDL 콜레스테롤, HDL 콜레스테롤, 동맥경화지수, 심장위험지수, 혈당 및 간손상 정도를 나타내는 GOT?GPT를 측정하였다. 양파껍질 열수 추출물의 지질 개선, 혈당 조절, 항산화 활성 효과를 알아보고자 SD 랫드를 사용하였다. 5주령, 30마리의 수컷 랫드는 6마리씩 5군으로 정상군, 퀘르세틴군(20 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 저농도군(4 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 중농도군(20 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 고농도군(100 mg/kg)으로 나누어져 4주간 진행되었다. 시험종료시 총 콜레스테롤, 중성지방, LDL 콜레스테롤, HDL 콜레스테롤, 동맥경화지수, 심장위험지수, 혈당, SOD를 측정하였다. 양파껍질 열수 추출물의 운동수행능력 향상 효과를 알아보고자 SD 랫드에 수영을 실시한 모델을 사용하였다. 5주령, 36마리의 수컷 랫드는 6마리씩 6군으로 정상군, 수영 대조군, 퀘르세틴 수영군(20 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 저농도 수영군(4 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 중농도 수영군(20 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 고농도 수영군(100 mg/kg)으로 나누어져 4주간 진행되었다. 시험종료시 수영시간 및 피로물질로 알려진 LDH를 측정하여 운동수행능력에 미치는 영향을 알아보았다. 양파껍질 열수 추출물의 면역 활성 효과를 알아보고자 SD 랫드에 강제수영부하시험으로 유도된 면역 저하 모델을 사용하였다. 5주령, 36마리의 수컷 랫드는 6마리씩 6군으로 정상군, 강제수영 대조군, 퀘르세틴 강제수영군 (20 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 저농도 강제수영군(4 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 중농도 강제수영군(20 mg/kg), 양파껍질 열수 추출물 고농도 강제수영군(100 mg/kg)으로 나누어져 4주간 진행되었다. 시험종료시 면역에 관여하는 림프구, 사이토카인 (TNF, IL-12, IFN-γ) 및 림프구와 백혈구가 다량 존재하는 흉선의 피질, 비장의 림프구 생성장소인 백색수질을 측정하였다. 시험결과 고지혈증 마우스 모델을 이용한 혈중지질 조절 효과 실험에서 양파껍질 열수 추출물은 총 콜레스테롤, 중성지방, LDL 콜레스테롤, 동맥경화지수, 심장위험지수, 혈당, GOT?GPT는 감소시키고 HDL 콜레스테롤은 증가시키는 것을 알 수 있었다. 양파껍질 열수 추출물은 정상 랫드에서 총 콜레스테롤, 중성지방, LDL 콜레스테롤, 동맥경화지수, 심장위험지수, 혈당은 감소시키고 HDL 콜레스테롤, SOD는 증가시키는 것을 알 수 있었다. 수영을 실시한 랫드 모델을 이용한 운동수행능력 향상 효과 실험에서 양파껍질 열수 추출물은 실험동물의 수영시간을 증가시키고 LDH 농도는 감소시키는 것을 알 수 있었다. 면역 저하 랫드 모델을 이용한 면역 활성 효과 실험에서 양파껍질 열수 추출물은 림프구, 사이토카인의 활성, 피질크기, 백색수질 크기를 증가시키는 것을 알 수 있었다. 이상의 연구결과들을 통하여 양파껍질 열수 추출물의 혈중지질 조절, 혈당 강하, 항산화력, 운동수행능력 향상, 면역 활성 효과를 확인 할 수 있었다. 양파껍질 열수 추출물은 본 연구결과, 에탄올 추출물 이상의 생리활성 물질을 함유하고 있으며 동물실험을 통한 생체 실험에서도 다양한 생리활성을 유도하였다. 이러한 결과로, 양파껍질 열수 추출물을 기능성 차 또는 건강기능식품의 유용한 소재로 사용될 수 있을 것으로 기대된다.
Main bioactive substances included in onion are organosulphur compound and flavonoid compound, and especially onion has quercetin doing antioxidative application much more than other vegetables and fruits. Onion peel includes flavonoid compound containing quercetin about 10~100 times more than onion...
Main bioactive substances included in onion are organosulphur compound and flavonoid compound, and especially onion has quercetin doing antioxidative application much more than other vegetables and fruits. Onion peel includes flavonoid compound containing quercetin about 10~100 times more than onion. Advanced research reported there are blood lipid improvement of ethanol extract from onion peel, hypoglycemic effect, anti-obesity, blood circulatory improvement, antioxidative activity, and anti-bacterial effect, but the research about water extract is incomplete. water extract has a low economic burden and is safe. The research is to prove effects such as blood lipid improvement, regulation of blood glucose, antioxidative effect, improvement of exercise performance ability, and immunoreactivity of onion peel extract (OPE) including much bioactive substances. OPE was modulated as 100℃, pH 6, and 20 mg/ml of concentration so reducing concentration was done in 65 ℃ for 20 hours after hot water extraction during 30 minutes and then weight frozen up and dried was measured, extracted transference number was 14.9 %. As a result of analyzing chemical contents of prepared extract, ethanol extract was 16.56 mg/g of quercetin content, 30.15 mg/g of total polyphenol content, and 13.09 mg/g of antioxidant content, but water extract was 13.5 mg/g of quercetin content, 34.74 mg/g of total polyphenol content, and 63.33 mg/g of antioxidant content. water extract has about 1.2 times of polyphenol content and 5 times of antioxidant content higher than ethanol extract. To examine effect of blood lipid control of OPE, a high-fat diet has absorbed to ICR mice for 7 weeks, so it was used as model of induced hyperlipidemia. 18 ages of the week and 18 of male rats were divided into 3 groups, 6 rats at a group, such as normal control group, high fat diet group, high fat diet with OPE (20 mg/kg). On the end of test, GOT and GPT showing total cholesterol, triglyceride, LDL Cholesterol, HDL Cholesterol, atherogenic index, cardiac risk index, glucose and injury of liver were measured. To examine lipid improvement, regulation of glucose, and antioxidant activity effect of OPE, SD rat was used. 5 ages of the week and 30 of male rats were divided into 5 groups, 6 rats at a group, such as normal control group, quercetin group (20 mg/kg), OPE (4 mg/kg), OPE (20 mg/kg), and OPE (100 mg/kg). On the end of test, total cholesterol, triglyceride, LDL Cholesterol, HDL Cholesterol, atherogenic index, cardiac risk index, glucose, and SOD were measured. To examine improvement effect of exercise performance ability of OPE, model carrying out swimming to SD rat was used. 5 ages of the week and 36 of male rats were divided into 6 groups, 6 rats at a group, such as normal control group, swimming control group, quercetin swimming group (20 mg/kg), OPE (4 mg/kg), OPE (20 mg/kg), and OPE (100 mg/kg), so it had been progressed for 4 weeks. On the end of test, swimming time and LDH known as fatigue substance were measured so the effect on exercise performance ability was examined. To examine immunoreactivity effect of OPE, decline model of immunization induced from forced swimming load test in SD rat was used. 5 ages of the week and 36 of male rats were divided into 6 groups, 6 rats at a group, such as normal control group, forced swimming control group, quercetin forced swimming group (20 mg/kg), OPE forced swimming group (4 mg/kg), OPE forced swimming group (20 mg/kg), and OPE forced swimming group (100 mg/kg). On the end of test, a lymphocyte, cytokine (TNF, IL-12, IFN-γ), cortex of thymus having many lymphocytes and white blood cells, and white medulla, place of a lymphocyte creation in spleen engaging in immunity were measured. As a result of test, in blood lipid control effect test with hyperlipidemia mice model, OPE reduced total cholesterol, neutral fats, LDL Cholesterol, atherogenic index, cardiac risk index, glucose, and GOT/GPT, but increased HDL cholesterol. As a result of test, in test of lipid improvement, controlling glucose, and antioxidant activity in normal rat, OPE reduced total cholesterol, neutral fats, LDL Cholesterol, atherogenic index, cardiac risk index, and glucose, but increased HDL cholesterol and SOD. In test of exercise performance ability improvement with rat model having a swim, OPE increased swimming time of experimental animal, but reduced LDH concentration. In test of immunoreactivity effect with rat model declining immunization, OPE increased a lymphocyte, activity of cytokine, size of cortex, and size of white medulla. Through above research results, blood lipid control, drop in glucose level, antioxidative activity, improvement of exercise performance ability, and immunoreactivity effect of OPE can be confirmed. As a result of the study, OPE contained bioactive substance more than ethanol extract, and induced various bioactivities in a medical experiment on a living body through animal experiment. As such result, OPE can be used as useful material of functional tea or health functional food.
Main bioactive substances included in onion are organosulphur compound and flavonoid compound, and especially onion has quercetin doing antioxidative application much more than other vegetables and fruits. Onion peel includes flavonoid compound containing quercetin about 10~100 times more than onion. Advanced research reported there are blood lipid improvement of ethanol extract from onion peel, hypoglycemic effect, anti-obesity, blood circulatory improvement, antioxidative activity, and anti-bacterial effect, but the research about water extract is incomplete. water extract has a low economic burden and is safe. The research is to prove effects such as blood lipid improvement, regulation of blood glucose, antioxidative effect, improvement of exercise performance ability, and immunoreactivity of onion peel extract (OPE) including much bioactive substances. OPE was modulated as 100℃, pH 6, and 20 mg/ml of concentration so reducing concentration was done in 65 ℃ for 20 hours after hot water extraction during 30 minutes and then weight frozen up and dried was measured, extracted transference number was 14.9 %. As a result of analyzing chemical contents of prepared extract, ethanol extract was 16.56 mg/g of quercetin content, 30.15 mg/g of total polyphenol content, and 13.09 mg/g of antioxidant content, but water extract was 13.5 mg/g of quercetin content, 34.74 mg/g of total polyphenol content, and 63.33 mg/g of antioxidant content. water extract has about 1.2 times of polyphenol content and 5 times of antioxidant content higher than ethanol extract. To examine effect of blood lipid control of OPE, a high-fat diet has absorbed to ICR mice for 7 weeks, so it was used as model of induced hyperlipidemia. 18 ages of the week and 18 of male rats were divided into 3 groups, 6 rats at a group, such as normal control group, high fat diet group, high fat diet with OPE (20 mg/kg). On the end of test, GOT and GPT showing total cholesterol, triglyceride, LDL Cholesterol, HDL Cholesterol, atherogenic index, cardiac risk index, glucose and injury of liver were measured. To examine lipid improvement, regulation of glucose, and antioxidant activity effect of OPE, SD rat was used. 5 ages of the week and 30 of male rats were divided into 5 groups, 6 rats at a group, such as normal control group, quercetin group (20 mg/kg), OPE (4 mg/kg), OPE (20 mg/kg), and OPE (100 mg/kg). On the end of test, total cholesterol, triglyceride, LDL Cholesterol, HDL Cholesterol, atherogenic index, cardiac risk index, glucose, and SOD were measured. To examine improvement effect of exercise performance ability of OPE, model carrying out swimming to SD rat was used. 5 ages of the week and 36 of male rats were divided into 6 groups, 6 rats at a group, such as normal control group, swimming control group, quercetin swimming group (20 mg/kg), OPE (4 mg/kg), OPE (20 mg/kg), and OPE (100 mg/kg), so it had been progressed for 4 weeks. On the end of test, swimming time and LDH known as fatigue substance were measured so the effect on exercise performance ability was examined. To examine immunoreactivity effect of OPE, decline model of immunization induced from forced swimming load test in SD rat was used. 5 ages of the week and 36 of male rats were divided into 6 groups, 6 rats at a group, such as normal control group, forced swimming control group, quercetin forced swimming group (20 mg/kg), OPE forced swimming group (4 mg/kg), OPE forced swimming group (20 mg/kg), and OPE forced swimming group (100 mg/kg). On the end of test, a lymphocyte, cytokine (TNF, IL-12, IFN-γ), cortex of thymus having many lymphocytes and white blood cells, and white medulla, place of a lymphocyte creation in spleen engaging in immunity were measured. As a result of test, in blood lipid control effect test with hyperlipidemia mice model, OPE reduced total cholesterol, neutral fats, LDL Cholesterol, atherogenic index, cardiac risk index, glucose, and GOT/GPT, but increased HDL cholesterol. As a result of test, in test of lipid improvement, controlling glucose, and antioxidant activity in normal rat, OPE reduced total cholesterol, neutral fats, LDL Cholesterol, atherogenic index, cardiac risk index, and glucose, but increased HDL cholesterol and SOD. In test of exercise performance ability improvement with rat model having a swim, OPE increased swimming time of experimental animal, but reduced LDH concentration. In test of immunoreactivity effect with rat model declining immunization, OPE increased a lymphocyte, activity of cytokine, size of cortex, and size of white medulla. Through above research results, blood lipid control, drop in glucose level, antioxidative activity, improvement of exercise performance ability, and immunoreactivity effect of OPE can be confirmed. As a result of the study, OPE contained bioactive substance more than ethanol extract, and induced various bioactivities in a medical experiment on a living body through animal experiment. As such result, OPE can be used as useful material of functional tea or health functional food.
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