초록
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연구 목적: 본 연구에서는 구강질환을 유발할 수 있는 구강 미생물에 대한 매실추출물의 항균성을 파악하고 매실 및 매실과 수종의 천연물을 배합한 구강 스프레이를 제조하여 사용하였을 때 억제될 수 있는 휘발성황화합물을 측정하여 구취억제효과를 연구하고자 하였다.
실험 방법: 매실을 Pectinex Ultra SP-L 분해효소로 추출하였으며 디스크 확산법(disc diffusion method)을 이용하여 항균성을 검사하였다. 매실, 산초, 녹차, 박하, 솔잎, 혼합 군의 구강 스프레이를 배합 제조하여 이들을 군별로 사용한 후 휘발...
연구 목적: 본 연구에서는 구강질환을 유발할 수 있는 구강 미생물에 대한 매실추출물의 항균성을 파악하고 매실 및 매실과 수종의 천연물을 배합한 구강 스프레이를 제조하여 사용하였을 때 억제될 수 있는 휘발성황화합물을 측정하여 구취억제효과를 연구하고자 하였다.
실험 방법: 매실을 Pectinex Ultra SP-L 분해효소로 추출하였으며 디스크 확산법(disc diffusion method)을 이용하여 항균성을 검사하였다. 매실, 산초, 녹차, 박하, 솔잎, 혼합 군의 구강 스프레이를 배합 제조하여 이들을 군별로 사용한 후 휘발성황화합물 분석을 하기 위하여 Sensor Gas Chromatograph ODSA-P2 (FIS Inc., Hyogo, Japan)로 H2S, CH3SH, (CH3)2S를 각각 분석하였다.
실험 결과: 총 휘발성황화합물 억제율은 매실+녹차 (91.92%)> 매실+박하 (75.83%)> 매실+산초(72.17%)> 매실(59.68%)> 매실+혼합(54.81%)> 매실+솔잎(34.16%) 으로 분석되었음을 확인하였다.
결론: 매실 및 천연물 유래 성분에서 휘발성황화합물의 농도를 감소시키는 효과가 있음이 확인되어 천연물이 함유된 구강 스프레이가 구강환경개선, 항균작용, 구취제거 등에 효과적으로 작용하였음을 확인하였다. 이를 바탕으로 본 실험에서 사용된 천연물이 구강환경개선과 구취조절을 위하여 적용될 수 있을 것으로 사료된다.
Abstract
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Objective: This research was conducted to identify the anti-bacterial activity of prunus mume extract against oral microorganisms that may cause oral diseases, and to study halitosis suppressing effect by measuring volatile sulfur compounds which can be suppressed when prunus mume extract and some n...
Objective: This research was conducted to identify the anti-bacterial activity of prunus mume extract against oral microorganisms that may cause oral diseases, and to study halitosis suppressing effect by measuring volatile sulfur compounds which can be suppressed when prunus mume extract and some naturals mixed oral spray is formulated and applied.
Method: Prunus mume was extracted with Pectinex Ultra SP-L enzyme and anti-bacterial activity was examined using disc diffusion method. Prunus mume, Zanthoxylum schinifolium, green tea, mint oil, pine needle, and mix group oral sprays were prepared and each group was applied. H2S, CH3SH, (CH3)2S were analyzed using Sensor Gas Chromatograph ODSA-P2 (FIS Inc., Hyogo, Japan) to analyze volatile sulfur compounds.
Results: The volatile sulfur compounds suppression rates were confirmed to be Prunus mume + green tea (91.92%) > Prunus mume + mint oil (75.83%) > Prunus mume + Zanthoxylum schinifolium (72.17%) > Prunus mume (59.68%) > Prunus mume + mix (54.81%) > Prunus mume + pine needle (34.16%) by analysis.
Conclusion: Components derived from Prunus mume and natural products had the effect of reducing volatile sulfur compounds concentration which indicates that oral sprays with natural products act effectively in improving oral environment, anti-bacterial activity, and eliminating halitosis. Based on this finding, natural products used in this study are expected to be able to apply in improving oral environment and controlling halitosis.
주제어
#Prunus mume Halitosis volatile sulfur compounds natural product;