본 연구에서는 발효하지 않은 청미래 덩굴 잎 추출물과 5가지 미생물 Monascus pilosus, Saccharomyces cerevisiae, Bacillus species, Bifidobacterium bifidus, Aspergillus oryzae 로 발효한 청미래 덩굴 잎 추출물의 생리활성 물질 함량과 항산화 성능을 평가하여 가장 높은 항산화 효과를 보인 균주를 선정하고, 선정된 균주로 발효시킨 청미래 덩굴 잎 추출물의 ...
본 연구에서는 발효하지 않은 청미래 덩굴 잎 추출물과 5가지 미생물 Monascus pilosus, Saccharomyces cerevisiae, Bacillus species, Bifidobacterium bifidus, Aspergillus oryzae 로 발효한 청미래 덩굴 잎 추출물의 생리활성 물질 함량과 항산화 성능을 평가하여 가장 높은 항산화 효과를 보인 균주를 선정하고, 선정된 균주로 발효시킨 청미래 덩굴 잎 추출물의 항산화 활성 증가와 항비만 효과에 대해 실험하였다. 또한, 비만을 유도한 쥐에서 청미래 덩굴 잎 추출물과 Aspergillus oryzae로 발효시킨 청미래 덩굴 잎 추출물의 지방생성과 항산화 활성 및 항비만 효과에 대한 연구를 진행하였다. 청미래 덩굴 잎 추출물의 기본적인 생리활성 성분들은 발효과정을 거치며 감소되었지만, 발효 후에 2차 대사산물이 확인되었다. 청미래 덩굴 잎 추출물과 Aspergillus oryzae로 발효시킨 청미래 덩굴 잎 추출물을 고지방 식이에 첨가하였을 때, 고지방 식이만을 주었던 쥐에 비하여 몸무게와 부고환 지방 함량을 감소시켜 주었다. 간의 지방생성 유전자의 조절에 의해 Aspergillus oryzae로 발효시킨 청미래 덩굴 잎 추출물 첨가군에서 간의 Triglyceride와 Choresterol 함량이 발효하지 않은 청미래 덩굴 잎 추출물 첨가군 보다 더 낮은 수치를 보였다. 청미래 덩굴 잎 추출물 첨가와 Aspergillus oryzae로 발효시킨 청미래 덩굴 잎 추출물 첨가 모두 간 손상 정도를 평가할 수 있는 효소들의 활성을 낮춰 줌으로써, 간의 기능을 향상시켜 주었다. 또한, 항산화 효소들의 활성을 높여주어 간에서 세포 내 지방산화를 감소시켜 주었다. 결과적으로, Aspergillus oryzae로 발효시킨 청미래 덩굴 잎 추출물의 효과는 높은 항 산화, 항 비만 역할을 해주는 생리활성 물질을 생성시켜 비만의 예방과 간의 기능을 개선시켜 줄 것으로 사료된다. 본 연구의 동물 실험 결과 청미래 덩굴 잎 추출물 (SC)의 항 비만 효과는 제한적으로 나타났으며, Aspergillus oryzae로 발효시킨 청미래 덩굴 잎 추출물 (FSC)은 고지방식이로 비만을 유도시킨 쥐에서 간의 지방 생성을 감소시키는 효과의 결과를 얻어, 기능성 식품의 항 비만 생리활성 성분으로 사용될 수 있을 것으로 예상된다.
본 연구에서는 발효하지 않은 청미래 덩굴 잎 추출물과 5가지 미생물 Monascus pilosus, Saccharomyces cerevisiae, Bacillus species, Bifidobacterium bifidus, Aspergillus oryzae 로 발효한 청미래 덩굴 잎 추출물의 생리활성 물질 함량과 항산화 성능을 평가하여 가장 높은 항산화 효과를 보인 균주를 선정하고, 선정된 균주로 발효시킨 청미래 덩굴 잎 추출물의 항산화 활성 증가와 항비만 효과에 대해 실험하였다. 또한, 비만을 유도한 쥐에서 청미래 덩굴 잎 추출물과 Aspergillus oryzae로 발효시킨 청미래 덩굴 잎 추출물의 지방생성과 항산화 활성 및 항비만 효과에 대한 연구를 진행하였다. 청미래 덩굴 잎 추출물의 기본적인 생리활성 성분들은 발효과정을 거치며 감소되었지만, 발효 후에 2차 대사산물이 확인되었다. 청미래 덩굴 잎 추출물과 Aspergillus oryzae로 발효시킨 청미래 덩굴 잎 추출물을 고지방 식이에 첨가하였을 때, 고지방 식이만을 주었던 쥐에 비하여 몸무게와 부고환 지방 함량을 감소시켜 주었다. 간의 지방생성 유전자의 조절에 의해 Aspergillus oryzae로 발효시킨 청미래 덩굴 잎 추출물 첨가군에서 간의 Triglyceride와 Choresterol 함량이 발효하지 않은 청미래 덩굴 잎 추출물 첨가군 보다 더 낮은 수치를 보였다. 청미래 덩굴 잎 추출물 첨가와 Aspergillus oryzae로 발효시킨 청미래 덩굴 잎 추출물 첨가 모두 간 손상 정도를 평가할 수 있는 효소들의 활성을 낮춰 줌으로써, 간의 기능을 향상시켜 주었다. 또한, 항산화 효소들의 활성을 높여주어 간에서 세포 내 지방산화를 감소시켜 주었다. 결과적으로, Aspergillus oryzae로 발효시킨 청미래 덩굴 잎 추출물의 효과는 높은 항 산화, 항 비만 역할을 해주는 생리활성 물질을 생성시켜 비만의 예방과 간의 기능을 개선시켜 줄 것으로 사료된다. 본 연구의 동물 실험 결과 청미래 덩굴 잎 추출물 (SC)의 항 비만 효과는 제한적으로 나타났으며, Aspergillus oryzae로 발효시킨 청미래 덩굴 잎 추출물 (FSC)은 고지방식이로 비만을 유도시킨 쥐에서 간의 지방 생성을 감소시키는 효과의 결과를 얻어, 기능성 식품의 항 비만 생리활성 성분으로 사용될 수 있을 것으로 예상된다.
This study investigated the effects of non-fermented Smilax china L. (SC) and fermented Smilax china L. leaf extract by Aspergillus oryzae (FSC) on lipogenesis and antioxidant activities in diet induced-obese mice. While principal bioactive constituents in SC were decreased by fermentation, diverse ...
This study investigated the effects of non-fermented Smilax china L. (SC) and fermented Smilax china L. leaf extract by Aspergillus oryzae (FSC) on lipogenesis and antioxidant activities in diet induced-obese mice. While principal bioactive constituents in SC were decreased by fermentation, diverse secondary metabolites were identified. Both SC and FSC supplementation reduced body weight and epididymal fat mass in mice fed a high-fat diet. Hepatic triglyceride and cholesterol levels were lowered by SC treatment and the degree of lipid reduction was higher in FSC-treated group due to hepatic upregulation of lipogenic genes. SC and FSC improved hepatic function by lowering the activity of serum biomarker enzymes. In contrast, the activities of antioxidant enzymes were elevated and cellular lipid peroxide were decreased in liver. Taken together, FSC is more potent in preventing obesity and ameliorating hepatic function by fermentation-mediated production of bioactive constituents that have higher antioxidant and anti-obese efficacy. The studies revealing that specific mechanism regarding anti-obesity effect of consumption of SC leaf in animal models is limited. Extract of fermented SC by Aspergillus oryzae (FSC) could be used as a bioactive ingredient for functional food products that can have a health claim for reducing hepatic lipogenesis in the liver in high-fat diet induced-obese mice.
This study investigated the effects of non-fermented Smilax china L. (SC) and fermented Smilax china L. leaf extract by Aspergillus oryzae (FSC) on lipogenesis and antioxidant activities in diet induced-obese mice. While principal bioactive constituents in SC were decreased by fermentation, diverse secondary metabolites were identified. Both SC and FSC supplementation reduced body weight and epididymal fat mass in mice fed a high-fat diet. Hepatic triglyceride and cholesterol levels were lowered by SC treatment and the degree of lipid reduction was higher in FSC-treated group due to hepatic upregulation of lipogenic genes. SC and FSC improved hepatic function by lowering the activity of serum biomarker enzymes. In contrast, the activities of antioxidant enzymes were elevated and cellular lipid peroxide were decreased in liver. Taken together, FSC is more potent in preventing obesity and ameliorating hepatic function by fermentation-mediated production of bioactive constituents that have higher antioxidant and anti-obese efficacy. The studies revealing that specific mechanism regarding anti-obesity effect of consumption of SC leaf in animal models is limited. Extract of fermented SC by Aspergillus oryzae (FSC) could be used as a bioactive ingredient for functional food products that can have a health claim for reducing hepatic lipogenesis in the liver in high-fat diet induced-obese mice.
주제어
#항산화 항비만 Aspergillus oryzae 발효 지방대사 Smilax china L. leaf 청미래 덩굴
학위논문 정보
저자
김민정
학위수여기관
명지대학교 대학원
학위구분
국내박사
학과
바이오모듈레이션학학과간협동과정
발행연도
2018
총페이지
xi, 133 p.
키워드
항산화 항비만 Aspergillus oryzae 발효 지방대사 Smilax china L. leaf 청미래 덩굴
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