본 연구는 기능성이 뛰어난 흑생강의 최적 가공조건을 구명하고 흑생강의 활용도를 높이기 위한 건조방법을 선정하였다. 또한 체내 지질개선에 효과적인 흑생강 제품을 개발하기 위해 흑생강과 4종의 식물을 혼합한 복합물을 제조하였다. 이를 고지방·고콜레스테롤 식이를 급이한 실험돌물에 급이하여 흑생강 복합물이 지질개선에 미치는 영향을 밝히고져 하였다. 흑생강의 숙성 중 수분함량은 5단계(65℃)까지 감소되었으며, 갈변도와 색도는 숙성이 진행됨에 따라 증가하였다. ...
본 연구는 기능성이 뛰어난 흑생강의 최적 가공조건을 구명하고 흑생강의 활용도를 높이기 위한 건조방법을 선정하였다. 또한 체내 지질개선에 효과적인 흑생강 제품을 개발하기 위해 흑생강과 4종의 식물을 혼합한 복합물을 제조하였다. 이를 고지방·고콜레스테롤 식이를 급이한 실험돌물에 급이하여 흑생강 복합물이 지질개선에 미치는 영향을 밝히고져 하였다. 흑생강의 숙성 중 수분함량은 5단계(65℃)까지 감소되었으며, 갈변도와 색도는 숙성이 진행됨에 따라 증가하였다. 유리당, 총당 및 환원당 함량은 숙성 중 증감이 불규칙하였고, 유기산은 감소하는 경향이었다. Gingerol은 숙성이 끝나는 시점까지 감소한 반면에 shogaol은 증가하다가 감소하는 경향이었다. 총 페놀함량은 흑생강이 원료생강보다 높았고, 플라보노이드 함량은 숙성 후기에 다소 감소하는 경향이었다. 항산화 활성은 흑생강이 원료생강보다 높았다. 흑생강의 활용도와 저장성 증대를 위하여 건조방법 및 혼합 비율을 달리하여 비교한 결과, 수율, 수분흡수지수 및 용해지수는 동결건조가 높았으나 갈변도는 열풍건조가 높았다. 색도는 유의차가 없었고, 총당 및 환원당은 동결건조의 비율이 높을수록 많았다. Gingerol, shogaol, 총 페놀 및 플라보노이드 함량은 열풍건조분말의 비율이 많은 시료가 높았으며, 콜레스테롤 흡착활성은 시료간에 대차가 없었다. 체내 지질개선 효과가 뛰어난 흑생강 복합물을 제조하기 위한 부원료로는 항산화 활성, 콜레스테롤 흡착활성, 수율, 맛 및 향을 종합적으로 고려한 결과 산수유, 복분자, 오가피 및 뽕잎을 선정하였다. 복합물은 기능성이 좋고,맛과 선호도가 높은 복분자와 산수유의 비율이 높은 “NF”혼합물(1.5:1.5:0.5:0.5)을 선정하였다. 흑생강 복합물이 고지방·고콜레스테롤 식이를 급이한 렛의 지질대사에 미치는 영향을 시험한 결과, 체중 증가량 식이효율은 대조군이 낮았으며, 장기중량은 대조군과 시료급이군 간에 유의차가 없었다. 혈청 중 지질의 농도는 시료 급이군이 대조군에 비해 유의적으로 낮았다. HDL-콜레스테롤은 대조군과 시료급이군 간에 유의차가 없었다. LDL-콜레스테롤은 시료 급이군이 유의적으로 낮았다. CRF, AI, AST 및 ALT는 대조군에 비해 시료 급이군이 낮았으며, 간 조직에서의 지질성분 또한 시료 급이군이 낮은 수준이었다. 혈청에서의 항산화 활성은 대조군에 비해 시료급이군이 높았고, 간조직에서는 유의차가 없었다. 간 조직의 지질과산화물 함량은 시료급이군이 낮은 함량이었으며, SOD , GSH-Px 및 Catalase 활성은 시료급이군이 유의적으로 높았다. 이상의 결과에서 흑생강 복합물을 실험동물에 급이한 결과 흑생강을 급이군에 비해 지질개선에 효과적이었다. 따라서 흑생강 복합물은 인체 내에서 항산화 및 지질대사의 개선에 도움이 될 것으로 사료된다.
본 연구는 기능성이 뛰어난 흑생강의 최적 가공조건을 구명하고 흑생강의 활용도를 높이기 위한 건조방법을 선정하였다. 또한 체내 지질개선에 효과적인 흑생강 제품을 개발하기 위해 흑생강과 4종의 식물을 혼합한 복합물을 제조하였다. 이를 고지방·고콜레스테롤 식이를 급이한 실험돌물에 급이하여 흑생강 복합물이 지질개선에 미치는 영향을 밝히고져 하였다. 흑생강의 숙성 중 수분함량은 5단계(65℃)까지 감소되었으며, 갈변도와 색도는 숙성이 진행됨에 따라 증가하였다. 유리당, 총당 및 환원당 함량은 숙성 중 증감이 불규칙하였고, 유기산은 감소하는 경향이었다. Gingerol은 숙성이 끝나는 시점까지 감소한 반면에 shogaol은 증가하다가 감소하는 경향이었다. 총 페놀함량은 흑생강이 원료생강보다 높았고, 플라보노이드 함량은 숙성 후기에 다소 감소하는 경향이었다. 항산화 활성은 흑생강이 원료생강보다 높았다. 흑생강의 활용도와 저장성 증대를 위하여 건조방법 및 혼합 비율을 달리하여 비교한 결과, 수율, 수분흡수지수 및 용해지수는 동결건조가 높았으나 갈변도는 열풍건조가 높았다. 색도는 유의차가 없었고, 총당 및 환원당은 동결건조의 비율이 높을수록 많았다. Gingerol, shogaol, 총 페놀 및 플라보노이드 함량은 열풍건조분말의 비율이 많은 시료가 높았으며, 콜레스테롤 흡착활성은 시료간에 대차가 없었다. 체내 지질개선 효과가 뛰어난 흑생강 복합물을 제조하기 위한 부원료로는 항산화 활성, 콜레스테롤 흡착활성, 수율, 맛 및 향을 종합적으로 고려한 결과 산수유, 복분자, 오가피 및 뽕잎을 선정하였다. 복합물은 기능성이 좋고,맛과 선호도가 높은 복분자와 산수유의 비율이 높은 “NF”혼합물(1.5:1.5:0.5:0.5)을 선정하였다. 흑생강 복합물이 고지방·고콜레스테롤 식이를 급이한 렛의 지질대사에 미치는 영향을 시험한 결과, 체중 증가량 식이효율은 대조군이 낮았으며, 장기중량은 대조군과 시료급이군 간에 유의차가 없었다. 혈청 중 지질의 농도는 시료 급이군이 대조군에 비해 유의적으로 낮았다. HDL-콜레스테롤은 대조군과 시료급이군 간에 유의차가 없었다. LDL-콜레스테롤은 시료 급이군이 유의적으로 낮았다. CRF, AI, AST 및 ALT는 대조군에 비해 시료 급이군이 낮았으며, 간 조직에서의 지질성분 또한 시료 급이군이 낮은 수준이었다. 혈청에서의 항산화 활성은 대조군에 비해 시료급이군이 높았고, 간조직에서는 유의차가 없었다. 간 조직의 지질과산화물 함량은 시료급이군이 낮은 함량이었으며, SOD , GSH-Px 및 Catalase 활성은 시료급이군이 유의적으로 높았다. 이상의 결과에서 흑생강 복합물을 실험동물에 급이한 결과 흑생강을 급이군에 비해 지질개선에 효과적이었다. 따라서 흑생강 복합물은 인체 내에서 항산화 및 지질대사의 개선에 도움이 될 것으로 사료된다.
In this experiment, optimum processing conditions of black ginger with high functionality were investigated and drying method was selected to increase the utilization of black ginger. In order to develop a black ginger product which is effective for the improvement of body lipid, a composite of blac...
In this experiment, optimum processing conditions of black ginger with high functionality were investigated and drying method was selected to increase the utilization of black ginger. In order to develop a black ginger product which is effective for the improvement of body lipid, a composite of black ginger and 4 kinds of natural plants was prepared. This study was conducted to investigate the effect of black ginger composite on lipid improvement by feeding to high fat and high cholesterol diets. As a result of measuring the change in characteristics of ginger during its aging, the moisture content was decreased in step 5(65℃), and the degree of browning and color intensity increased. Free sugars, total sugars and reducing sugar contents were fluctuated and organic acids were decreased during its aging. Gingerol content decreased until the end of aging, and shogaol content tended to increase and then decrease. Total phenolic content of black ginger was higher than that of fresh ginger, and flavonoid content was decreased slightly at the late stage of aging. Antioxidant activity of black ginger was higher than that of fresh ginger. The yield, water absorption and solubility index were higher in freeze - drying and higher in browning intensity than hot - air drying in order to improve the utilization and storage stability of black ginger. There was no significant difference in color intensity, and total sugar and reducing sugar showed a tendency to increase with higher freeze - dried powder. The contents of gingerol, shogaol, total phenol and flavonoid were high in the proportion of hot air dried powder, cholesterol adsorption activity was not found between the hot air and freeze dried powder. Sansuyu(Cornus officinalis), Bokbunja(Rubus coreanus), Ogapi(Acanthopanacis cortex) and Ppong-ip(Morus alba) were selected for the plants to produce black ginger complexes with excellent lipid - improving effects, considering yield, taste, flavor, antioxidant and cholesterol adsorption activity. The mixtures were selected as "NF" mixture (1.5: 1.5: 0.5: 0.5), which has high functionality and high ratio of Cornus fruit(Cornus officinalis) and Raspberry(Rubus coreanus) with high taste and preference. The effects of black ginger composite on the lipid metabolism of high fat and high cholesterol diets were investigated, Weight gain and dietary efficiency were lower in the control group and there was no significant difference in the organ weights between the control group and the sample-fed group. HDL-cholesterol was not found between the control and the sample-fed group, and LDL-cholesterol was low in the sample-fed group. The levels of CRF, AI, AST and ALT activities, sample-fed group was significantly lower than control group. As a result of lipid contents in liver tissues, sample-fed group was significantly lower than control group. The antioxidant activity in serum showed that sample-fed gruop was higher than control group but there was no significant difference in liver tissue. TBARS content of liver tissues showed that sample-fed group was significantly lower than control gruop, SOD, GSH-Px and Catalase activities were significantly higher in sample-fed gruop than in control group. From the above results, it was found that the black ginger composite was effective in improving the lipid content of the black ginger compared with the ginger. Therefore, it is considered that the black ginger composite will contribute to the improvement of antioxidant and lipid metabolism in the human body.
In this experiment, optimum processing conditions of black ginger with high functionality were investigated and drying method was selected to increase the utilization of black ginger. In order to develop a black ginger product which is effective for the improvement of body lipid, a composite of black ginger and 4 kinds of natural plants was prepared. This study was conducted to investigate the effect of black ginger composite on lipid improvement by feeding to high fat and high cholesterol diets. As a result of measuring the change in characteristics of ginger during its aging, the moisture content was decreased in step 5(65℃), and the degree of browning and color intensity increased. Free sugars, total sugars and reducing sugar contents were fluctuated and organic acids were decreased during its aging. Gingerol content decreased until the end of aging, and shogaol content tended to increase and then decrease. Total phenolic content of black ginger was higher than that of fresh ginger, and flavonoid content was decreased slightly at the late stage of aging. Antioxidant activity of black ginger was higher than that of fresh ginger. The yield, water absorption and solubility index were higher in freeze - drying and higher in browning intensity than hot - air drying in order to improve the utilization and storage stability of black ginger. There was no significant difference in color intensity, and total sugar and reducing sugar showed a tendency to increase with higher freeze - dried powder. The contents of gingerol, shogaol, total phenol and flavonoid were high in the proportion of hot air dried powder, cholesterol adsorption activity was not found between the hot air and freeze dried powder. Sansuyu(Cornus officinalis), Bokbunja(Rubus coreanus), Ogapi(Acanthopanacis cortex) and Ppong-ip(Morus alba) were selected for the plants to produce black ginger complexes with excellent lipid - improving effects, considering yield, taste, flavor, antioxidant and cholesterol adsorption activity. The mixtures were selected as "NF" mixture (1.5: 1.5: 0.5: 0.5), which has high functionality and high ratio of Cornus fruit(Cornus officinalis) and Raspberry(Rubus coreanus) with high taste and preference. The effects of black ginger composite on the lipid metabolism of high fat and high cholesterol diets were investigated, Weight gain and dietary efficiency were lower in the control group and there was no significant difference in the organ weights between the control group and the sample-fed group. HDL-cholesterol was not found between the control and the sample-fed group, and LDL-cholesterol was low in the sample-fed group. The levels of CRF, AI, AST and ALT activities, sample-fed group was significantly lower than control group. As a result of lipid contents in liver tissues, sample-fed group was significantly lower than control group. The antioxidant activity in serum showed that sample-fed gruop was higher than control group but there was no significant difference in liver tissue. TBARS content of liver tissues showed that sample-fed group was significantly lower than control gruop, SOD, GSH-Px and Catalase activities were significantly higher in sample-fed gruop than in control group. From the above results, it was found that the black ginger composite was effective in improving the lipid content of the black ginger compared with the ginger. Therefore, it is considered that the black ginger composite will contribute to the improvement of antioxidant and lipid metabolism in the human body.
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