최근 식품산업의 발달로 건강에 관한 관심이 높아지면서 가공식품보다는 신선한 식품에 대한 수요가 증가하고 있다. 이로 인해 일반 농축 주스보다 과일과 채소의 신선함을 느낄 수 있는 신선편의식품 착즙주스의 수요 또한 증가하고 있으며, 착즙주스의 미생물 오염도와 관련된 국내외 연구 자료는 상대적으로 부족한 실정이다. 이에 본 연구는 국내에 유통되고 있는 신선편의식품 착즙주스에 대한 정보 분석(계절, 재료, 공정, 구매장소)과 위생지표세균 및 식중독 미생물 오염도를 분석하여 착즙주스 안전관리에 대한 저감화 방법을 제안하고자 하였다. 착즙주스 100건의 총균수는 4.2±1.1 log CFU/mL, coliform은 3.2±1.1 log CFU/mL, 효모·곰팡이는 3.5±1.1 log CFU/mL의 오염도를 나타냈다. 요인별 위생지표세균 오염도를 살펴보면 가을에 ...
최근 식품산업의 발달로 건강에 관한 관심이 높아지면서 가공식품보다는 신선한 식품에 대한 수요가 증가하고 있다. 이로 인해 일반 농축 주스보다 과일과 채소의 신선함을 느낄 수 있는 신선편의식품 착즙주스의 수요 또한 증가하고 있으며, 착즙주스의 미생물 오염도와 관련된 국내외 연구 자료는 상대적으로 부족한 실정이다. 이에 본 연구는 국내에 유통되고 있는 신선편의식품 착즙주스에 대한 정보 분석(계절, 재료, 공정, 구매장소)과 위생지표세균 및 식중독 미생물 오염도를 분석하여 착즙주스 안전관리에 대한 저감화 방법을 제안하고자 하였다. 착즙주스 100건의 총균수는 4.2±1.1 log CFU/mL, coliform은 3.2±1.1 log CFU/mL, 효모·곰팡이는 3.5±1.1 log CFU/mL의 오염도를 나타냈다. 요인별 위생지표세균 오염도를 살펴보면 가을에 검출률이 가장 높았으며(총균수:100.0%, coliform:80.0%, 효모·곰팡이:88.0%) 재료별 위생지표세균 오염도는 혼합 과일 착즙주스의 검출률이 총균수는 80.0%, coliform 검출률이 60.0%, 혼합 과일-채소 착즙주스의 효모·곰팡이 검출률이 79.6%로 가장 높게 나타났다. 공정별 위생지표세균 오염도는 비살균, HACCP 시스템을 적용하지 않은 착즙주스에서 검출률이 가장 높았으며(총균수: 93.9%, coliform: 75.8%, 효모·곰팡이: 93.3%) 구매장소별 위생지표세균 오염도는 오프라인 가게에서 구매한 착즙주스에서 검출률이 가장 높은 것으로 나타났다(총균수: 82.61%, coliform:63.0%, 효모·곰팡이: 82.6%). 식중독균(L. monocytogenes, Salmonella spp., E. coli O157:H7) 및 E. coli는 착즙주스 100개의 제품에서 모두 검출되지 않았으며 B. cereus 와 S. aureus는 각각 12개와 1개가 검출되었다. 이에 따라 재료별, 공정별, 구매장소별로 영향을 미치는 것으로 나타났으며 원료 또는 공정과정, 제조원의 위생관리 등에서 문제점을 확인할 필요가 있을 것으로 사료된다. 현재 지속해서 수요가 증가하고 있는 착즙주스에 대한 안전성 평가와 판매되고 있는 시중 제품들의 미생물 오염도 평가를 통해 요인별 위생관리방안 연구 및 병원성 미생물의 식중독을 예방하기 위한 연구의 유용한 기초자료로써 활용될 수 있으리라 생각된다.
최근 식품산업의 발달로 건강에 관한 관심이 높아지면서 가공식품보다는 신선한 식품에 대한 수요가 증가하고 있다. 이로 인해 일반 농축 주스보다 과일과 채소의 신선함을 느낄 수 있는 신선편의식품 착즙주스의 수요 또한 증가하고 있으며, 착즙주스의 미생물 오염도와 관련된 국내외 연구 자료는 상대적으로 부족한 실정이다. 이에 본 연구는 국내에 유통되고 있는 신선편의식품 착즙주스에 대한 정보 분석(계절, 재료, 공정, 구매장소)과 위생지표세균 및 식중독 미생물 오염도를 분석하여 착즙주스 안전관리에 대한 저감화 방법을 제안하고자 하였다. 착즙주스 100건의 총균수는 4.2±1.1 log CFU/mL, coliform은 3.2±1.1 log CFU/mL, 효모·곰팡이는 3.5±1.1 log CFU/mL의 오염도를 나타냈다. 요인별 위생지표세균 오염도를 살펴보면 가을에 검출률이 가장 높았으며(총균수:100.0%, coliform:80.0%, 효모·곰팡이:88.0%) 재료별 위생지표세균 오염도는 혼합 과일 착즙주스의 검출률이 총균수는 80.0%, coliform 검출률이 60.0%, 혼합 과일-채소 착즙주스의 효모·곰팡이 검출률이 79.6%로 가장 높게 나타났다. 공정별 위생지표세균 오염도는 비살균, HACCP 시스템을 적용하지 않은 착즙주스에서 검출률이 가장 높았으며(총균수: 93.9%, coliform: 75.8%, 효모·곰팡이: 93.3%) 구매장소별 위생지표세균 오염도는 오프라인 가게에서 구매한 착즙주스에서 검출률이 가장 높은 것으로 나타났다(총균수: 82.61%, coliform:63.0%, 효모·곰팡이: 82.6%). 식중독균(L. monocytogenes, Salmonella spp., E. coli O157:H7) 및 E. coli는 착즙주스 100개의 제품에서 모두 검출되지 않았으며 B. cereus 와 S. aureus는 각각 12개와 1개가 검출되었다. 이에 따라 재료별, 공정별, 구매장소별로 영향을 미치는 것으로 나타났으며 원료 또는 공정과정, 제조원의 위생관리 등에서 문제점을 확인할 필요가 있을 것으로 사료된다. 현재 지속해서 수요가 증가하고 있는 착즙주스에 대한 안전성 평가와 판매되고 있는 시중 제품들의 미생물 오염도 평가를 통해 요인별 위생관리방안 연구 및 병원성 미생물의 식중독을 예방하기 위한 연구의 유용한 기초자료로써 활용될 수 있으리라 생각된다.
With the recent development of food industry, people increasingly concern about their health and prefer fresh food to processed food. As a result, demand of fresh fruit and vegetable juices as a convenience food that give people the freshness of fruits and vegetables has increased more than that of ...
With the recent development of food industry, people increasingly concern about their health and prefer fresh food to processed food. As a result, demand of fresh fruit and vegetable juices as a convenience food that give people the freshness of fruits and vegetables has increased more than that of conventional concentrated juices. However, research data on the microbiological contamination of fresh squeezed juices home and abroad have been insufficient so far. In this regard, this study examined information on fresh fruit and vegetable juices as a convenience food which are currently distributed domestically, focusing on seasons, raw materials, processes, and selling places and then analyzed its contamination with health index bacteria and food poisoning microorganisms, thus proposing the reduction plan of microbiological contamination for the safe management of fresh fruit and vegetable juices. Study findings are as follows: Total aerobic count of 100 kinds of fresh squeezed juice was 4.2±1.1 log CFU/mL. Their coliform content was 3.2±1.1 log CFU/mL. And their content of yeast/mold was 3.5±1.1 log CFU/mL. Regarding seasons, the detection rate of health index bacteria was highest in autumn (TAC: 100.0%, coliform:80.0%, yeast/mold :88.0%). Regarding raw materials, contamination with health index bacteria for mixed fresh fruit juices was TAC: 80.0% and coliform: 60.0%. The detection rate of yeast/mold for mixed fresh fruit-vegetable juices was 79.6% (the highest). Regarding processes, contamination with health index bacteria was highest in fresh fruit and vegetable juices which are non-sterilized and not applied HACCP system (TAC: 93.9%, coliform: 75.8%, yeast/mold: 93.3%). Regarding selling places, highest contamination with health index bacteria came from offline stores (TAC: 82.6%, coliform:63.0%, yeast/mold: 82.6%). However, such food poisoning bacteria as L. monocytogenes, Salmonella spp., E. coli O157:H7 and E. coli were not detected in all the 100 kinds of fresh fruit and vegetable juice products. On the other hand, B. cereus was found in 12 products and S. aureus was found in 1 product. Result and implications of present study are expected to provide a basic data for researches on the evaluation of safety and contamination of fresh squeezed juices of which demand and sales are ever increasing currently.
With the recent development of food industry, people increasingly concern about their health and prefer fresh food to processed food. As a result, demand of fresh fruit and vegetable juices as a convenience food that give people the freshness of fruits and vegetables has increased more than that of conventional concentrated juices. However, research data on the microbiological contamination of fresh squeezed juices home and abroad have been insufficient so far. In this regard, this study examined information on fresh fruit and vegetable juices as a convenience food which are currently distributed domestically, focusing on seasons, raw materials, processes, and selling places and then analyzed its contamination with health index bacteria and food poisoning microorganisms, thus proposing the reduction plan of microbiological contamination for the safe management of fresh fruit and vegetable juices. Study findings are as follows: Total aerobic count of 100 kinds of fresh squeezed juice was 4.2±1.1 log CFU/mL. Their coliform content was 3.2±1.1 log CFU/mL. And their content of yeast/mold was 3.5±1.1 log CFU/mL. Regarding seasons, the detection rate of health index bacteria was highest in autumn (TAC: 100.0%, coliform:80.0%, yeast/mold :88.0%). Regarding raw materials, contamination with health index bacteria for mixed fresh fruit juices was TAC: 80.0% and coliform: 60.0%. The detection rate of yeast/mold for mixed fresh fruit-vegetable juices was 79.6% (the highest). Regarding processes, contamination with health index bacteria was highest in fresh fruit and vegetable juices which are non-sterilized and not applied HACCP system (TAC: 93.9%, coliform: 75.8%, yeast/mold: 93.3%). Regarding selling places, highest contamination with health index bacteria came from offline stores (TAC: 82.6%, coliform:63.0%, yeast/mold: 82.6%). However, such food poisoning bacteria as L. monocytogenes, Salmonella spp., E. coli O157:H7 and E. coli were not detected in all the 100 kinds of fresh fruit and vegetable juice products. On the other hand, B. cereus was found in 12 products and S. aureus was found in 1 product. Result and implications of present study are expected to provide a basic data for researches on the evaluation of safety and contamination of fresh squeezed juices of which demand and sales are ever increasing currently.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.