본 연구는 20대, 30대 직장인을 197명을 대상으로 2021년 2월 20일부터 3월 20일까지 아침식사와 삶의 만족도에 관하여 알아보기 위해 아침식사 실태, 아침식사의 중요성 인식 정도, 업무 강도, 건강, 워라밸, 삶의 만족도 등을 조사하여 분석하였다.
본 연구는 온라인 설문조사 플랫폼을 통하여 조사 하였고, 설문지를 통하여 개인의 주관적인 생각에 의한 응답이 이루어졌다. 객관적 근거에 입각한 것이 아니므로 연구결과를 일반화하는 데는 어려움이 있다. 하지만 연구의 유의한 결과들을 통해 젊은 직장인들의 아침 식사를 장...
본 연구는 20대, 30대 직장인을 197명을 대상으로 2021년 2월 20일부터 3월 20일까지 아침식사와 삶의 만족도에 관하여 알아보기 위해 아침식사 실태, 아침식사의 중요성 인식 정도, 업무 강도, 건강, 워라밸, 삶의 만족도 등을 조사하여 분석하였다.
본 연구는 온라인 설문조사 플랫폼을 통하여 조사 하였고, 설문지를 통하여 개인의 주관적인 생각에 의한 응답이 이루어졌다. 객관적 근거에 입각한 것이 아니므로 연구결과를 일반화하는 데는 어려움이 있다. 하지만 연구의 유의한 결과들을 통해 젊은 직장인들의 아침 식사를 장려하고 바른 식습관을 삶의 만족도 향상에 도움을 줄 수 있는 영양교육의 기초자료를 제공하고자 한다.
1. 아침식사의 결식률은 64.5%로 아침식사를 하는 사람보다 그렇지 않은 사람이 더 많았다. 이는 독립, 회사 기숙사 등의 주거환경의 변화와 재택근무,출근소요시간 등의 영향을 받은 것으로 사료된다. 식사를 먹지 않는 요인 중 시간부족과 식사준비의 어려움이 제일 많은 장애요인으로 뽑혔던 것으로 보아 간편하게 아침식사를 먹을 수 잇는 환경을 제공해 주는 것이 중요할 것으로 생각된다.
2. 아침식사의 중요성에 대한 인식은 아침식사를 하는 사람일수록 아침식사가 더 중요하다고 생각한다는 결과가 나왔다. 그러나 본 조사에서 아침결식 시 느끼는 유증상의 비율이 69.4%로 나타났고, 아침식사는 많은 선행연구에서 중요성이 제시되었으며 아침식사는 규칙적인 식사를 돕고, 폭식〮과식의 섭취를 예방하고 만성질환의 위험을 줄이는 등 건강에 긍정적 영향을 주므로 젊은 성인을 대상으로 한 영양교육과 활동이 필요하다.
3. 출근 시간에 소요되는 시간에 따른 결과가 아침식사와의 긍정적 유의성이 있었고, 연장근무 횟수와 시간에 대해서는 통계적 유의성이 없었지만 연장근무 횟수가 짧은 쪽이 아침식사에 있어 높은 비율을 보였다. 또한, 아침식사를 주로 하는 군의 수면시간이 더 길다는 유의한 결과를 통해 아침식사는 수면으로 충분한 피로 회복과 식사를 통한 에너지 보충을 해주므로 업무생산성 향상에 도움을 줄 수 있다. 이를 위해 회사에서 먼 거리에 거주 하는 직원들을 위한 기숙사나 교통이 확보 등의 환경조성이 필요할 것으로 사료된다.
4. 주관적 건강상태와 질환에 있어서 아침식사와의 상관관계는 유의성을 나타내지 않았지만, 연구대상자 전체의 22.8%가 유질환을 가지고 있어 20대, 30대의 건강관리가 필요하다 인식 되었고, 식사를 잘 하지 않는 군에서만 고혈압, 당뇨 유질환자가 3.9%를 차지하여 식습관 교육이 필요하다고 사료된다. 주관적 삶의 만족도에 있어서 종합적인 점수로는 유의성이 없었으나, 개별항목 전체에서 식사를 주로 하는 군에서 더 높은 만족도 점수를 보였으며 행복만족도와 여가생활만족도에서는 아침식사와의 유의성이 나타났다. 또한, 워라밸에 있어서도 아침식사와의 긍정적 유의성이 있었으므로 아침식사와 삶의 만족도에 있어서 전혀 유의성이 없다고 할 수는 없다.
따라서 20대, 30대 직장인들의 건강한 삶의 유지, 워라밸 및 삶의 만족도 향상을 위해, 아침식사의 결식률을 줄일 수 있도록 아침식사를 할 수 있는 환경조성 및 급식프로그램 개발이 필요하며, 아침식사 인식에 대한 변화를 통한 건강관리를 위하여 성인에 맞는 다양한 영양교육과 활동의 개발과 활동의 활성화가 필요하다. 이를 위해선 아동, 청소년, 노인에 비해 적은 연구가 이루어진 젊은 성인의 아침식사에 대한 연구가 많이 선행되어야 하겠다.
본 연구는 20대, 30대 직장인을 197명을 대상으로 2021년 2월 20일부터 3월 20일까지 아침식사와 삶의 만족도에 관하여 알아보기 위해 아침식사 실태, 아침식사의 중요성 인식 정도, 업무 강도, 건강, 워라밸, 삶의 만족도 등을 조사하여 분석하였다.
본 연구는 온라인 설문조사 플랫폼을 통하여 조사 하였고, 설문지를 통하여 개인의 주관적인 생각에 의한 응답이 이루어졌다. 객관적 근거에 입각한 것이 아니므로 연구결과를 일반화하는 데는 어려움이 있다. 하지만 연구의 유의한 결과들을 통해 젊은 직장인들의 아침 식사를 장려하고 바른 식습관을 삶의 만족도 향상에 도움을 줄 수 있는 영양교육의 기초자료를 제공하고자 한다.
1. 아침식사의 결식률은 64.5%로 아침식사를 하는 사람보다 그렇지 않은 사람이 더 많았다. 이는 독립, 회사 기숙사 등의 주거환경의 변화와 재택근무,출근소요시간 등의 영향을 받은 것으로 사료된다. 식사를 먹지 않는 요인 중 시간부족과 식사준비의 어려움이 제일 많은 장애요인으로 뽑혔던 것으로 보아 간편하게 아침식사를 먹을 수 잇는 환경을 제공해 주는 것이 중요할 것으로 생각된다.
2. 아침식사의 중요성에 대한 인식은 아침식사를 하는 사람일수록 아침식사가 더 중요하다고 생각한다는 결과가 나왔다. 그러나 본 조사에서 아침결식 시 느끼는 유증상의 비율이 69.4%로 나타났고, 아침식사는 많은 선행연구에서 중요성이 제시되었으며 아침식사는 규칙적인 식사를 돕고, 폭식〮과식의 섭취를 예방하고 만성질환의 위험을 줄이는 등 건강에 긍정적 영향을 주므로 젊은 성인을 대상으로 한 영양교육과 활동이 필요하다.
3. 출근 시간에 소요되는 시간에 따른 결과가 아침식사와의 긍정적 유의성이 있었고, 연장근무 횟수와 시간에 대해서는 통계적 유의성이 없었지만 연장근무 횟수가 짧은 쪽이 아침식사에 있어 높은 비율을 보였다. 또한, 아침식사를 주로 하는 군의 수면시간이 더 길다는 유의한 결과를 통해 아침식사는 수면으로 충분한 피로 회복과 식사를 통한 에너지 보충을 해주므로 업무생산성 향상에 도움을 줄 수 있다. 이를 위해 회사에서 먼 거리에 거주 하는 직원들을 위한 기숙사나 교통이 확보 등의 환경조성이 필요할 것으로 사료된다.
4. 주관적 건강상태와 질환에 있어서 아침식사와의 상관관계는 유의성을 나타내지 않았지만, 연구대상자 전체의 22.8%가 유질환을 가지고 있어 20대, 30대의 건강관리가 필요하다 인식 되었고, 식사를 잘 하지 않는 군에서만 고혈압, 당뇨 유질환자가 3.9%를 차지하여 식습관 교육이 필요하다고 사료된다. 주관적 삶의 만족도에 있어서 종합적인 점수로는 유의성이 없었으나, 개별항목 전체에서 식사를 주로 하는 군에서 더 높은 만족도 점수를 보였으며 행복만족도와 여가생활만족도에서는 아침식사와의 유의성이 나타났다. 또한, 워라밸에 있어서도 아침식사와의 긍정적 유의성이 있었으므로 아침식사와 삶의 만족도에 있어서 전혀 유의성이 없다고 할 수는 없다.
따라서 20대, 30대 직장인들의 건강한 삶의 유지, 워라밸 및 삶의 만족도 향상을 위해, 아침식사의 결식률을 줄일 수 있도록 아침식사를 할 수 있는 환경조성 및 급식프로그램 개발이 필요하며, 아침식사 인식에 대한 변화를 통한 건강관리를 위하여 성인에 맞는 다양한 영양교육과 활동의 개발과 활동의 활성화가 필요하다. 이를 위해선 아동, 청소년, 노인에 비해 적은 연구가 이루어진 젊은 성인의 아침식사에 대한 연구가 많이 선행되어야 하겠다.
This study investigated and analyzed 197 workers in their 20s and 30s, including breakfast status, breakfast recognition level, work intensity, health, Work-life balance, and life satisfaction, to learn about breakfast and life satisfaction from February 20 to March 20, 2021.
This study was inv...
This study investigated and analyzed 197 workers in their 20s and 30s, including breakfast status, breakfast recognition level, work intensity, health, Work-life balance, and life satisfaction, to learn about breakfast and life satisfaction from February 20 to March 20, 2021.
This study was investigated through an online survey platform, and the individual's subjective thoughts were answered through the questionnaire. It is not based on objective evidence, so there is difficulty in generalizing the research results. However, through the significant findings of the study, we will provide basic data on nutrition education that can encourage young office workers to eat breakfast and help them improve their satisfaction with proper eating habits.
1. skipping breakfast group had rate of 64.5%, more people who did not eat breakfast than those who did. This is expected to be affected by changes in the residential environment, such as independence and company dormitories, telecommuting, and time required to get to work. Given that lack of time and difficulty in preparing meals were the most common factors among the factors that did not eat meals, it is important to provide an environment where you can eat breakfast easily.
2. Recognition of the importance of breakfast was found to be more important to breakfast people. However, the survey showed 69.4% of the symptoms felt skipping breakfast group, and many prior studies showed importance, and breakfast had a positive effect on health, such as helping regular meals, preventing binge eating, and reducing the risk of chronic diseases.
3. The results of the time required during rush hour showed positive significance with breakfast, and there was no statistical significance for the number and time of extended work, but the short-time extended work showed a high proportion for breakfast. In addition, the significant result of longer sleeping hours in the county where breakfast is mainly served can help improve work productivity by providing sufficient fatigue recovery and energy supplementation through meals. To this end, it is believed that it will be necessary to create an environment such as securing dormitories or traffic for employees who live long distances from the company.
4. Although the correlation between subjective health conditions and diseases did not indicate significance, 22.8% of the subjects had a disease, so health care in their 20s and 30s was recognized, and high blood pressure and diabetes patients accounted for 3.9%. Although the overall score was not significant in terms of subjective life satisfaction, it showed higher satisfaction scores in the group that mainly eats meals throughout individual items, and the significance of breakfast was shown in happiness satisfaction and leisure life satisfaction. In addition, there was a positive significance with breakfast in the work-life balance, so it is not without significant at all in terms of breakfast and life satisfaction.
Therefore, to maintain a healthy life, improve work-life balance and life satisfaction among workers in their 20s and 30s, it is necessary to create an environment for breakfast and to develop a variety of nutrition education and activities for adults. To this end, research on breakfast for young adults with less research than children, adolescents, and the elderly should be preceded.
This study investigated and analyzed 197 workers in their 20s and 30s, including breakfast status, breakfast recognition level, work intensity, health, Work-life balance, and life satisfaction, to learn about breakfast and life satisfaction from February 20 to March 20, 2021.
This study was investigated through an online survey platform, and the individual's subjective thoughts were answered through the questionnaire. It is not based on objective evidence, so there is difficulty in generalizing the research results. However, through the significant findings of the study, we will provide basic data on nutrition education that can encourage young office workers to eat breakfast and help them improve their satisfaction with proper eating habits.
1. skipping breakfast group had rate of 64.5%, more people who did not eat breakfast than those who did. This is expected to be affected by changes in the residential environment, such as independence and company dormitories, telecommuting, and time required to get to work. Given that lack of time and difficulty in preparing meals were the most common factors among the factors that did not eat meals, it is important to provide an environment where you can eat breakfast easily.
2. Recognition of the importance of breakfast was found to be more important to breakfast people. However, the survey showed 69.4% of the symptoms felt skipping breakfast group, and many prior studies showed importance, and breakfast had a positive effect on health, such as helping regular meals, preventing binge eating, and reducing the risk of chronic diseases.
3. The results of the time required during rush hour showed positive significance with breakfast, and there was no statistical significance for the number and time of extended work, but the short-time extended work showed a high proportion for breakfast. In addition, the significant result of longer sleeping hours in the county where breakfast is mainly served can help improve work productivity by providing sufficient fatigue recovery and energy supplementation through meals. To this end, it is believed that it will be necessary to create an environment such as securing dormitories or traffic for employees who live long distances from the company.
4. Although the correlation between subjective health conditions and diseases did not indicate significance, 22.8% of the subjects had a disease, so health care in their 20s and 30s was recognized, and high blood pressure and diabetes patients accounted for 3.9%. Although the overall score was not significant in terms of subjective life satisfaction, it showed higher satisfaction scores in the group that mainly eats meals throughout individual items, and the significance of breakfast was shown in happiness satisfaction and leisure life satisfaction. In addition, there was a positive significance with breakfast in the work-life balance, so it is not without significant at all in terms of breakfast and life satisfaction.
Therefore, to maintain a healthy life, improve work-life balance and life satisfaction among workers in their 20s and 30s, it is necessary to create an environment for breakfast and to develop a variety of nutrition education and activities for adults. To this end, research on breakfast for young adults with less research than children, adolescents, and the elderly should be preceded.
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