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논문 상세정보

김엽체에서의 원형질체분리와 정제

Isolation and Purification of Protoplasts from PorPhyra tenera Thalli

초록

김 (Porphyra tenera)의 생물공학적인 육종법개발을 위해 그의 엽체를 효소처리하여 원형질체를 분리하고 정제하였다. 원형질체의 수율은 효소의 농도와 효소액에 의한 조직의 처리시간에 비례하였다. $12\%$의 전복 내장 건조 분말로 조제된 효소액으로 $22^{\circ}C$에서 3시간동안 처리했을때 약 $2.5\times10^6$ 개의 원형질체가 분리되었다. 원형질체들의 크기는 $9\~25\mu$m로 다양했으며 평균 14.5$\mu$m였다.

Abstract

Protoplasts were isolated enzymatically from thalli of Porphyra tenera in relation to its utilization in breeding. As the concentration of the enzymes and incubation period increased, so did the yield of protoplasts. When a 250 mg fresh weight of the thalli was incubated in the $12\%$ abalone digestive enzyme mixture at $22^{\circ}C$ for 3 hours, about $2.5\times10^6$ protoplasts were released. The size of protoplasts ranged between 9$\mu$m and 25$\mu$m, with an average of 14.5$\mu$m.

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