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논문 상세정보

잉어 Cyprinus carpio의 먹이 섭취량과 성장에 미치는 용존산소량의 영향

Influence of Oxygen Concentration on the Food Consumption and Growth of Common Carp, Cyprinus carpio L.

초록

식욕에 부합되는 적정양의 먹이 섭취는 잉어의 성장을 증가시키고, 동시에 먹이의 허비를 막으며, 그로 인해서 사육수질의 오염을 막는 부수적인 효과도 가지게 된다. 이 목적을 달성하기 위하여 식욕 유발과 그에 따른 빠른 성장의 중요한 요인으로서 용존산소에 관한 정밀한 연구가 필요하다. 수온 $25^{\circ}C$ 하에서 잉어(이스라엘계)의 미성어, 67g, 200g, 400g, 600g 및 800g 되는 실험군으로서, 용존산소를 2.0-6mg/$\iota$ 사이에서 사료를 체중의 $1\%$부터 먹을 수 있는 양까지에 걸쳐서 사육실험연구를 하였다. 어체가 작을수록 동일한 용존산소 조건에서는 보다 높은 식욕과 보다 많은 먹이 섭취량을 나타내었다. 어체가 클수록 낮은 용존산소양에서는 생활 능력이 약해지고, 먹이 섭취량이 증가하면 내성은 더욱 줄어졌다. 성장률(일간 성장률)은 낮은 용존산소에 의해서 영향을 받지 않는 한, 먹이의 섭취량이 많을수록 증가하였다. 최고성장률은 67 g 어에서는 D.O. 5.0 mg/$\iota$에서 1일 먹이 량이 체중의 $7\%$ 일때 일간성장률 $\5.05%$였고, 200g 어에서는 D.O. 5.5/$\iota$ 에서 먹이량 $6\%$일때 1일 성장률이 $3.75\%$였다. 400g 어에서는 D.O. 6.0 mg/$\iota$에서 먹이량이 $5\%$ 일때 1일 성장률 $3.37\%$ 였으며, 600g 어에서는 D.O. 5.5 mg/$\iota$에서 먹이량이 1일 $4\%$였을 때 1일 성장률 $2.82\%$였다. 800g 어에서는 D.O. 5.0mg/$\iota$에서 먹이량이 1일 $3\%$었을 때 1일 성장율이 $1.95\%$였다. 정상적인 생활 및 성장 기능발휘 가능 D.O. 농도로부터 최고 먹이 섭취가능양에 부합되는 D.O. 농도까지 사이에서 먹이 전환효율(사료가 어체로 바뀌는 효율)은 처음 D.O.가 증가함에 따라 높아지고, 최고치에 이른 뒤, D.O.가 더욱 더 높아짐 에 따라 먹이 전환효율은 다시 감소하기 시작한다. 이 최고 사료효율은 작은 어체에서는 큰 어체 보다 높은 먹이 섭취량에서 나타난다 (물론 먹이 섭취량에 부응하는 D.O.량이 갖춰졌을때). 즉 최고 먹이 전환효율은 67g 어에서 D.O. 3.0-4.0 mg/$\iota$에서 먹이 섭취량 $4\%$때 였으며, 200g 어에서는 D.O. 3.0-4.5mg/$\iota$에서 먹이 섭취량 $3\%$때였고, 400 g 어에서는 D.O. 4.0-4.5mg/$\iota$에서 먹이 섭취량 $2\%$때였다. 600g 및 800 g 어에서는 가장 낮은 D.O.에서 먹이 섭취량 $1\%$ 때였다. 적절하지 못한 낮은 D.O. 함량에서는 정상적인 조건하의 개체보다 먹이 섭취량이 감소하며, 또 먹이가 소화관을 빨리 통과하고, 똥의 양이 증가하는 것을 관찰할 수 있었다. 그리고, 견디지 못할 만큼 낮은 D.O.하에서는 먹이를 토하고, 체색이 옅은 황색으로 변하거나, 또는 회색의 얼국진 반점으로 변하기도 했다. 이 모든 현상들이 먹이 전환효율의 감소로 이어졌다. 반면에 아주 높은 D.O.하에서는 강한 활동을 하였으며, 어체 크기가 같고 먹이의 양도 같았지만 D.O.가 약간 낮은 상에 비교하여 먹이 전환효율이 떨어지는 경향이 나타났다. 모든 크기에서 먹이량을 체중의 $1\%$만 주었을 때는 D.O. 량이 2.0-2.5mg/$\iota$ 이면 적절하였다. 먹이량을 증가시키면 어체의 정상활동을 유지시키기 위하여 보다 높은 D.O.가 필요하였다. 67g 어에서는 D.O. 2.0-2.5mg/$\iota$이면 체중의 $2\%$이상 먹이량을 충분히 지탱할 수 있었으나, 먹이를 $5\%$

Abstract

Feeding proper level of ration matchable with the appetite of fish will enhance production and also prevent waste of food and its consequence, side effects such as pollution of culture medium. To pursue this goal, elaborate studies on dissolved oxygen concentrations- as the major force in inducing appetite and the growth outcome are necessary. The growth of common carp of 67, 200, 400, 600, and 800 gram size groups was studied at oxygen concentrations ranging from 2.0 to 6 mg/$\iota$ in relation to rations from 1 to as many percent of the initial body weight as could be consumed under constant temperature of $25^{\circ}C$. The results from the experiments are summarized as followings; 1. Appetite: The smaller fish exhibited higher degree of appetite than the bigger ones at the same oxygen concentrations. The bigger the fish the less tolerant it was to the lower oxygen thersholds, and the degree of tolerence decreased as ration level increased. 2. Growth : Growth rate (percent per day) increased - unless consumption was suppressed by low oxygen levels- as the ration was increased to maximum. In case of 67 g fish, it reached the highest point of $5.05\%$ / day at $7\%$ ration under 5.0 mg/$\iota$ of oxygen. In case of 200 g fish, the maximum growth rate of $3.75\%$/day appeared at the maximum ration of $6\%$ under 5.5 mg/$\iota$ of oxygen. In 400 g fish, the highest growth of $3.37\%$/day occurred at the maximum ration of $5\%$ and 6.0 mg/$\iota$ of oxygen. In 600 g fish, the highest growth rate of $2.82\%$ /day was at the maximum ration of $4\%$ under 5.5 mg/$\iota$ oxygen. In case of 800g fish, the highest growth rate of $1.95\%$/day was at maximum tested ration of $3\%$ under 5.0 mg/$\iota$ oxygen. 3. Food Conversion Efficiency: Food conversion efficiency ($\%$ dry feed converted into the fish tissue) first increased as the ration was increased, reached maximum at certain food level, then started decreasing with further increase in the ration. The maximum conversion efficiency stood at higher feeding rate for the smaller fish than the larger ones. In case of 67 g fish, the maximum food conversion efficiency was at $4\%$ ration within 3.0-4.0 mg/$\iota$ oxygen. In 200g fish, the maximum efficiency was at $3\%$ ration within 4.0-4.5 mg/$\iota$ oxygen. In 400g fish, the maximum efficiency was at $2\%$ ration within 4.0 - 4.5 mg/$\iota$ oxygen. In 600 and 800g fish, the maximum conversion efficiency shifted to the lowest ration ($1\%$) and lower oxygen ranges. 4. Behaviour: The fish within uncomfortably low oxygen levels exhibited suppressed appetite and movements and were observed to pass feces quicker and in larger quantity than the ones in normal condition; in untolerably low oxygen the fish were lethargic, vomited, and had their normal skin color changed into pale yellow or grey patches. All these processes contributed to reducing food conversion efficiency. On the other hand, the fish within relatively higher oxygen concentrations exhibited higher degree of movement and their food conversion tended to be depressed when compared with sister groups under corresponding size and ration within relatively low oxyen level. 5. Suitability of Oxygen Ranges to Rations: The oxygen level of 2.0- 2.5 mg/$\iota$ was adequate to sustain appetite at $1\%$ ration in all size groups. As the ration was increased higher oxygen was required to sustain the fish appetite and metabolic activity, particularly in larger fish. In 67g fish, the $2\%$ ration was well supported by 2.0-2.5 mg/$\iota$ range; as the ration increased to $5\%$, higher range of 3.0-4.0 mg/$\iota$ brought better appetite and growth; from 5 til

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