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논문 상세정보

사료의 단백질 함량이 옐로우$\\cdot$퍼치의 성장에 미치는 영향

Growth Response of the Yellow Perch, Perca flavescens Mitchill, to Different Levels of Protein in Formulated Diets

초록

인공사료의 단백질 함량이 옐로우$\cdot$퍼치(Percidae)의 성장에 미치는 영향을 조사하였다. 단백질 함량 50, 40 및 $27\%$의 정제된 사료를 20주간 투여한 결과 사육초기에는 $50\%$$40\%$ 단백질 사료 투여군이 $27\%$ 사료투여군 보다 성장이 빨랐으나 10주 이후부터는 성장이나 사료 전환효율이 거의 동일하였고 3개 실험군 간에 통계적으로 유의성이 있는 차이를 찾아 볼 수 없었다. 옐로우$\cdot$퍼치의 치어(체중 약 6g)는 사육개시후 약 10주 이후 혹은 체중이 약 12g에 달했을 때부터는 단백질 요구량이 철저하게 감소하는 경향을 나타내어 $27\%$ 단백질 사료로서 정상적인 성장을 보여 주었다. 이는 자연계에서 매우 강한 육식성으로 고단백 식성 어류인 퍼치를 일반상업용 사료($50-56\%$ 단백질)보다 약 $23\%$ 이상의 단백질이 절감된 $27\%$ 단백질 사료로 실내에서 사육할 수 있음을 의미한다.

Abstract

The growth response of the yellow perch, a highly proteinaceous food feeder in nature, to different protein levels (50, 40 and $27\%$) in formulated diets was determined over a 20-week period. Approximately $23\%$ of dietary protein could be spared by substituting less expensive carbohydrate and lipid materials without any noticeable ill-effects or reduction in weight gains. In turn, there was no statistically significant difference between total weight gains of fish fed at three different levels of protein diets, although fish on the 50 and $40\%$ protein diets grew better in the first few weeks. A shift in the protein requirements occur-red after about 10 weeks of rearing. Growth efficiencies(growth/food intake) became nearly the same at all levels of protein and decreased consistently throughout the remainder of the study period. The results indicate that young yellow perch(6g initial weight) can grow normally with the $27\%$ protein diet after about 10 weeks of initial feeding with higher protein diets(or regular commercial diets).

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