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논문 상세정보

n-3 및 n-6계 다불포화 지방산의 함유비율이 다른 유지가 고지혈증 흰쥐의 혈청 지단백 지질성분 및 지방산 대사에 미치는 영향

Effects of the Feeding Mixed with Various Levels of n-3 and n-6 Polyunsaturated Fatty Acid on the Lipid Components and Fatty Acid Metabolism of Serum Lipoprotein in Hyperlipidemic Rats

한국영양식량학회지 v.22 no.5 , 1993년, pp.543 - 551  
초록

n-3계 EPA와 DHA의 함유비율이 높은 정어리유와 n-6계 linoleic acid의 함유비율이 높은 홍화유의 혼합급여가 고지질 식이 흰쥐의 지단백 지질성분 및 지방산 조성에 미치는 영향을 규명하기 위해 Sprague Dawley계 숫 흰주에 버터 식이를 대조군으로 하고 정어리유 및 홍화유의 혼합비율을 달리한 유지를 급여하여 4주간 실험 사육한 후 혈청 지단백의 지질성분 및 지방산 조성을 분석 검토한 결과, 혈청 지단백 성분중 총콜레스테롤 농도는 LDL에서 가장 높았으며 VLDL, HDL, chylomicron 순이었다. 한편 중성 지질 농도는 chylomicron>VLDL>LDL>HDL 순이었으며, 인지질 농도는 HDL>LDL>VLDL>chylomicron 순이었다. 혈청 자단백 성분중 총콜레스테롤, 중성지질 및 인지질 농도는 대조군에 비해 전 실험군에서 대체로 낮았으며, 특히 n-3계 PUFA의 함유 비율이 높은 정어려유와 n-6계 PUFA 함유 비율이 높은 홍화유를 동량 혼합 급여한 5군에서 더욱 낮게 나타난 바, 혈청 지단백의 지질개선 효과가 가장 높은 것으로 사료되며, 이는 시험유지의 P/S비 0.85, n-6/n-3P 비가 2.85로서 적정한 혼합비용로 인한 것이라 추정된다. 혈청 지단백 성분중 chylomicron의 지방산 조성에서 EPA 함유 비율은 여타 지단백성분의 지방산 조성에 비해 높게 나타났으며, chylomicron, VLDL, LDL 및 HDL의 지방산 조성은 시험유지의 지방산 조성이 반영된 것로 나타났다.

Abstract

This study was designed to observe the effects of the feeding mixed with the sardine oil containing n-3 EPA, DHA and the safflower oil in which rich n-6 linoleic acid on the improvement of the lipids and on the fatty acid matabolism of serum lipoprotein in the dietary hyperlipidemic rats. Experimental oils mixed with 16% butter(control group) and 8% butter+8% olive oil, 8% butter and various level of sardine and safflower oils were administered to the male rats of the Sprague Dawley for 4 weeks. Concentrations of total cholesterol in serum lipoproteins were highest in the LDL, followed by VLDL, HDL and chylomicron components. in the triglyceride concentrations, chylomicron were highest, and much VLDL, LDL, HDL components. There were highest in the HDL, followed by LDL, VLDL and chylomicron in phospholipid concentrations of serum lipoproteins. Concentrations of total cholesterol, triglyceride and phospholipid in serum lipoprotein were lower in the other groups than in the control groups, and particularly, lowest in the group 5(4% sardine oil+4% safflower oil). From this results, the feeding equal quantity mixed oil with n-3 PUFA rich sardine oil and n-6 PUFA rich safflower oil were effective on the improvement of the lipid composition in the serum lipoprotein. It might be due to the effects of appropriate rations of P/S, 0.85 and n-6/n-3P, 2.85 in the test lipids. In the fatty acid composition of serum lipoprotein, ratio of P/S and n-3/n-6P were influenced from the fatty acid compositions of the mixed test lipids. And EPA contents were higher in the chylomicron components.

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이 논문을 인용한 문헌 (2)

  1. 1993. "Effects of the Feeding Mixed Oils with Various Level of n-3 and n-6 Polyunsaturated Fatty Acid on the Fatty Acid Metabolism of Brain, Heart and Spleen in Dietary Hyperlipidemic Rats" 한국영양식량학회지, 22(6): 692~701 
  2. Kim, Han-Soo ; Seong, Jong-Hwan 2008. "Effects of Chitosan Oligosaccharide Supplementation on Blood Glucose, Lipid Components and Enzyme Activities in Hyperglycemic Rats" 한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, 21(3): 328~335 

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