$\require{mediawiki-texvc}$
  • 검색어에 아래의 연산자를 사용하시면 더 정확한 검색결과를 얻을 수 있습니다.
  • 검색연산자
검색연산자 기능 검색시 예
() 우선순위가 가장 높은 연산자 예1) (나노 (기계 | machine))
공백 두 개의 검색어(식)을 모두 포함하고 있는 문서 검색 예1) (나노 기계)
예2) 나노 장영실
| 두 개의 검색어(식) 중 하나 이상 포함하고 있는 문서 검색 예1) (줄기세포 | 면역)
예2) 줄기세포 | 장영실
! NOT 이후에 있는 검색어가 포함된 문서는 제외 예1) (황금 !백금)
예2) !image
* 검색어의 *란에 0개 이상의 임의의 문자가 포함된 문서 검색 예) semi*
"" 따옴표 내의 구문과 완전히 일치하는 문서만 검색 예) "Transform and Quantization"
쳇봇 이모티콘
안녕하세요!
ScienceON 챗봇입니다.
궁금한 것은 저에게 물어봐주세요.

논문 상세정보

n-3 및 n-6계 다불포화 지방산의 함유비율이 다른 유지가 식이성 고지혈증 흰쥐의 간장, 뇌, 고환 및 신장의 지질 성분에 미치는 영향

Effects of the Feeding Mixed Oils with Various Level of n-3 and n-6 Polyunsaturated Fatty Acid on the Lipid Components of Liver, Brain, Testis and Kidney in Dietary Hyperlipidemic Rats

한국영양식량학회지 v.22 no.6 , 1993년, pp.685 - 691  
초록

n-3계 EPA와 DHA의 함유 비율이 높은 정어리유와 n-6계 linoleic acid의 함유 비율이 높은 홍화유의 혼합 급여가 고지질식이 흰주의 주요 장기 및 조직의 지질 개선 작용을 구명하기 위해 Sprague Dawley계 숫 흰쥐에게 버터 식이를 대조군으로 하고 정어리유 및 홍화유의 혼합 비율을 달리한 유지를 급여하여 4주간 실험 사육한 후 주요 장기 및 조직의 지질성분을 분석 검토한 결과, 간장의 총콜레스테롤, 중성지질 및 인지질 농도는 시험유지의 P/S비 0.85, n-6/n-3P비 2.85인 5군(4% 정어리유+4% 홍화유)에서 가장 낮았고 유리 콜레스테롤 농도는 4군(6% 정어리유+2% 홍화유), 5군에서 특히 낮았다. 뇌조직중의 총콜레스테롤 및 중성지질의 농도는 5군에서, 인지질 농도는 3군(8% 홍화유)에서 유의성 있게 낮았다. 고환의 총콜레스테롤, 중성지질, 인지질 및 유리 콜레스테롤 농도는 대조군에 비해 전실험군에서 낮았으며, 신장의 총콜레스테롤, 중성지질, 인지질 및 유리 콜레스테롤 농도는 3군, 7군에서 대조군에 비해 현저히 낮았다. 이상의 결과에서 주요 장기 및 조직의 각종 지질 성분의 농도 등으로 미루어 보아, n-3계 PUFA 함유 비율이 높은 정어리유와 n-6계 PUFA 함유비율이 높은 홍화유를 동량 혼합 급여하였을 때, 주요 장기 및 조직의 지질개선 효과가 더욱 높은 것으로 나타났는데, 이는 시험 유지의 P/S비 0.85, n-6/n-3P 비가 2.85로서 적정한 혼합유지의 비율로 인한 것이라 추정된다.

Abstract

This study was designed to examine effects of the various levels of sardine and safflower oil mix on lipid contents of serveral tissues in dietary hyperlipidemic rats. Experimental oils were 16% butter(control group), 8% butter +8% olive oil(group 2) 8% butter+8% sardine oil(group 3) 8% butter+6% sardine oil+2% safflower oil(group 4), 8% butter+4% sardine oil+4% safflower oil(group 5),8% butter+2% sardine oil+6% safflower oil(group 6) and 8% butter+8% safflower oil(group 7). The diet administered to the male rats of Sprague-Dawley were fed for 4 weeks. In livers, total cholesterol and triglyceride, phospholipid concentrations were lowest in the group 5 and free cholesterol concentrations were lower in the groups 4 and 5, particularly. Total cholesterol and triglyceride concentrations in brain were significantly lower in the group 5 and phospholipids were lowest in the group 3, while free cholesterol were group 7. In testes, total cholesterol and triglyceride, phospholipid, free cholesterol concentrations were lower in the all experimental groups than the control group, but those of kidney were lower in the groups 3, 7 than in the control group. Feeding mixed oil having equal quantity of sardine oil and safflower oil were effective on the reduction of the lipid contents in the principal tissues. It might be due to the effects of appropriate ratios of P/S, 0.85 and n-6/n3-p, 2.85 in the test lipids.

참고문헌 (22)

  1. Assmann,G. , Lipid metabolism and atherosclerosis / v.,pp.16, 1982
  2. Inhibition of low density lipoprotein synthesis by dietary ω-3 fatty acids in humans , Illingworth,D.R.;Harris,W.S.;Conner,W.E. , Atherosclerosis / v.4,pp.270, 1984
  3. Hyperlipidemia and coronary atherosclerosis : A review , Inkeles,S.;Eisenberg,D. , Medicine / v.60,pp.110, 1981
  4. Cholesterol in the prediction of atherosclerotic disease;New perspective based on the Framingham study , Kannel,B.W.;Castelli,W.P.;Gordon,T. , Ann. Int. Med. / v.90,pp.85, 1979
  5. The lipoproteins : Predictors, protectors and pathogens , Lewis,B. , Br. Med. J. / v.287,pp.1161, 1983
  6. The relationship of dietary cholesterol to serum cholesterol concentration and to atherosclerosis in man , McGill,H.C. , Am. J. Clin. Nutr. / v.32,pp.2664, 1979
  7. Diet, plasma cholesterol and coronaty heart disease , Rifkind,B.M. , J. Nutr. / v.116,pp.1578, 1986
  8. The effect of various intakes of ω-3 fatty acids on the blood lipid composition in healthy human subjects , Bronsgeest-Schoute,H.C.;Van Gent,C.M.;Luten,J.B.;Ruiter,A. , Am. J. Clin. Nutr. / v.34,pp.1752, 1981
  9. Enrichment of n-3 fatty acids in rat liver plasma membranes following ingestion of menhaden oil : Increased 5'nucleotidase activity , Flier,J.;Lokesh,B.R.;Kinsella,J.E. , Nutr. Res. / v.5,pp.277, 1985
  10. Reduction in thromboxane formation by n-3 fatty acids enriched fung microsomes from rat and guinea pig following the ingestion of dietary menhaden oil , Lokesh,B.R.;Bruckner,G.G.;Kinsella,J.E. , Prostaglandins Leukotrienes Med. / v.15,pp.337, 1984
  11. Independence of the effects of cholesterol and degree of saturation of the fat in the diet on serum cholesterol in man , Anderson,J.T.;Grande,R.;Keys,A. , Am. J. Clin. Nutr. / v.29,pp.1184, 1976
  12. Effect of dietary unsaturated oil on the biosynthesis of cholesterol and on biliary and fecal excretion of cholesterol and bileacid in rat , Ramesh,C.S.;Paul,R.;Garguly,J. , J. Nutr. / v.110,pp.2149, 1980
  13. 버터, 정어리유 및 홍화유의 혼합급이가 흰쥐의 혈청 지질 성분 및 간기능 효소활성에 미치는 영향 , 김한수;정승용 , 한국영양식량학회지 / v.21,pp.608, 1992
  14. n-3 및 n-6계 다불포화 지방산의 함유 비율이 다른 유지가 고지혈증 흰쥐의 혈청 지단백 지질성분 및 지방산 대사에 미치는 영향 , 김한수;김성희;정효숙;강정옥;정승용 , 한국영양식량학회지 / v.22,pp.543, 1993
  15. 버터, 정어리유 및 홍화유를 혼합 급이한 흰쥐의 혈청 및 간장의 지방산 대사에 미치는 영향 , 김한수;김성희;정승용 , 한국영양식량학회지 / v.21,pp.617, 1992
  16. Steel,R.G.D.;Torrie,J.H. , Principles and procedures of statistics / v.,pp.1, 1980
  17. David,W.M.Jr.;Mayes,P.A.;Rodwell,V.W.;Granner,D.K. , Haper's review of biochemistry / v.,pp.254, 1985
  18. Monounsaturated fatty acids, plasma cholesterol and coronaty heart disease , Grundy,S.M. , Am. J. Clin. Nutr. / v.45,pp.1168, 1987
  19. The role of dietary polyunsaturated fat in lowering blood cholesterol in man , Jackson,R.L.;Taunton,O.D.;Morrisett,J.D.;Gotto,A.M. , Cir. Res. / v.42,pp.447, 1978
  20. On the mechanism of hypocholesterolemic effects of polyunsaturated lipids , Paul,R.;Ramesha,C.S.;Ganguly,J. , Adv. Lipid Res. / v.17,pp.155, 1980
  21. Effects of dietary fats with different n-3 polyunsaturated fatty acid and n-6 polyunsaturated fatty acid on lipid metabolism in rats , Takita,T.;Nakamura,K.;Hayakawa,T.;Fukutomi,A.;Jnnami,S. , Jpn. J. Nutr. / v.47,pp.141, 1989
  22. The effects of dietary cholesterol on blood and liver polyunsaturated fatty acid on plasma cholesterol in rats fed various types of fatty acid diet , Huang,Y.S.;Manku,M.S.;Horrobin,D.E. , Lipids / v.19,pp.664, 1984

이 논문을 인용한 문헌 (5)

  1. 1993. "Effects of the Feeding Mixed Oils with Various Level of n-3 and n-6 Polyunsaturated Fatty Acid on the Fatty Acid Metabolism of Brain, Heart and Spleen in Dietary Hyperlipidemic Rats" 한국영양식량학회지, 22(6): 692~701 
  2. 1998. "Effects of Houttuynia cordata Thunb Powder and Juice on Lipid Composition of Liver, Brain and Kidney in Dietary Hypercholesterolemic Rats" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 27(6): 1230~1235 
  3. Park, Chang-Ho ; Kim, Dae-Ik ; Shin, Eun-Ji ; Lee, Gee-Dong ; Kim, Jung-Ok ; Kim, Kil-Soo ; Hong, Joo-Heon 2008. "Effect of Bulnesia sarmienti Ethanol Extract on Plasma Levels of Glucose and Lipid in Streptozotocin Induced Diabetic Rats" 한국식품과학회지 = Korean journal of food science and technology, 40(4): 455~459 
  4. Park, Min-Hee ; Choi, Byoung-Gon ; Lim, Sang-Hyun ; Kim, Kyung-Hee ; Heo, Nam-Ki ; Yu, Seong-Hee ; Kim, Jong-Dai ; Lee, Kwang-Jae 2011. "Analysis of General Components, Mineral Contents, and Dietary Fiber Contents of Synurus deltoides" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 40(11): 1631~1634 
  5. Kim, Han-Soo ; Jang, Seong-Ho ; Yoon, Myung-Joo ; Kang, Jin-Soon ; Choi, Woo-Seok 2011. "Improvements Caused by Chitosan, Sericin and Collagen Peptide Extract Complexes on Lipid Metabolism in Dyslipidemia" 한국환경과학회지 = Journal of the environmental sciences, 20(8): 1021~1030 

DOI 인용 스타일