$\require{mediawiki-texvc}$
  • 검색어에 아래의 연산자를 사용하시면 더 정확한 검색결과를 얻을 수 있습니다.
  • 검색연산자
검색연산자 기능 검색시 예
() 우선순위가 가장 높은 연산자 예1) (나노 (기계 | machine))
공백 두 개의 검색어(식)을 모두 포함하고 있는 문서 검색 예1) (나노 기계)
예2) 나노 장영실
| 두 개의 검색어(식) 중 하나 이상 포함하고 있는 문서 검색 예1) (줄기세포 | 면역)
예2) 줄기세포 | 장영실
! NOT 이후에 있는 검색어가 포함된 문서는 제외 예1) (황금 !백금)
예2) !image
* 검색어의 *란에 0개 이상의 임의의 문자가 포함된 문서 검색 예) semi*
"" 따옴표 내의 구문과 완전히 일치하는 문서만 검색 예) "Transform and Quantization"
쳇봇 이모티콘
안녕하세요!
ScienceON 챗봇입니다.
궁금한 것은 저에게 물어봐주세요.

논문 상세정보

노화에 따른 한국성인의 혈구막 지방산과 칼슘대사 변화에 식이지방산이 미치는 영향

Effects of Dietary Fatty Acid Status of Korean Adult on RBC Membrane Fatty Acid and Calcium Metabolism with Age

Abstract

Recently it is reported that RBC membrane fluidity decreases and RBC calcium levels increase with age. The aim of this study was to analyze changes in lipid and calcium metabolism with age, and to seek relationship of diet and metabolism. With clinically normal Korean adults(male 60, female 63), this study was carried out in three phases : 1) to analyze fatty acid percentage of RBC membrane, 2) to analyze calcium levels of RBC with age, and 3) to compare the effects of dietary fatty acid intake on blood fatty acid profiles. The results are as follows : The P/S ratio of RBC membrane fatty acid decreased with age. The RBC calcium content increased according to age, with women having a higher level than men. The higher intake groups of linolenic acid(C18:3) has statistically higher serum linolenic acid levels. But dietary effects of membrane fatty acid were not found. Therefore, the further research to seek the possible relationship of diet and membrane fatty acid should be continued.

참고문헌 (0)

  1. 이 논문의 참고문헌 없음

이 논문을 인용한 문헌 (0)

  1. 이 논문을 인용한 문헌 없음

원문보기

원문 PDF 다운로드

  • ScienceON :

원문 URL 링크

원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다. (원문복사서비스 안내 바로 가기)

상세조회 0건 원문조회 0건

DOI 인용 스타일