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논문 상세정보

초록

산소정련으로 기준 정련방법이 대체될 수 있다. 마르세일비누(25% o.w.f)로 1.5시간 동안 자등하는 기존 방법으로 정련하는 경우 연감율이 24% 내외인데 비해 효소(10% o.w.f)로 5$0^{\circ}C$에서 1시간 정련하면 22%의 연감율을 얻었다. 산소정련은 기존 방법에 비해 처리온도를 현저히 낮출 수 있고 처리시간을 단축할 수 있으며 이러한 방법으로 실크의 광택과 부드러운 촉감을 얻을 수 있었다. 산소의 처리량을 절감하기 위한 Pad-store 방법이 규명되었는데 이 방법에서 효소처리 농도를 0.5%로 낮추고 5$0^{\circ}C$에 5~6시간 정련하면 연감율이 22%로 되었다. Pad-store 방법은 위의 용액처리 방법에 비하여 효소처리량을 20배 절감할 수 있었지만 처리견의 강력이 감소되므로서 5$0^{\circ}C$에서 7~8시간 처리로 정련견의 취화가 일어난것으로 보인다. Pad-store 방법에서 견의 강력이 감소된 것은 정련과정중 효소가 작용하는 부위에서 교반작용이 없기 때문이며 실크의 취화는 시간보다 온도의 영향이 큰 것으로 생각된다.

Abstract

Degumming with enzyme Degummase can be a viable alternative to the existing methods of degumming. Degumming, carried out with the conventional method of Marseille's soap 25%(owf) for 1.5h at boil gives a weight loss of about 24%. On Comparison, degumming with 10 enzyme at 5$0^{\circ}C$ for 60 min gives a weight loss of about 22%. Treatment with enzyme requires a much lower temperature and also the treatment time is shorter than the conventional process. Processing of silk at these conditions is likely to retain the lustre and softness of silk. To economise on the quantity of enzyme, conditions were optimised for a pad-store process. An enzyme concentration of 0.5% at 5$0^{\circ}C$ for a time period of 5~6h resulted in a weight loss of 22%. Though the concentration of the enzyme used was 20 times less than that used for long liquor method there was some strength loss. At 5$0^{\circ}C$ treatments carried out for 7~8 h resulted in some degradation. Strength loss occurs because enzyme in the absence of any stirring keeps acting at the place where it is deposited. Effect of temperature was more pronounced than time in degrading silk.

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