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논문 상세정보

Chitinase를 생성하는 Serratia sp. JM의 분리 및 특성

Isolation and Characterization of Serratia sp. JM Producing Chitinase

초록

전남 법성포 해안의 갯벌 시료로부터 chitinase 생 생 균주를 분리하였으며, 분리된 균주 중에서 chiti­n nase 생성능이 우수한 JM을 선발 동정하여 Serranasetia sp. JM으로 명명하였다. Serratia sp. JM은 nu­trient 배지냐 MacConkey 배지에서 prodigiosin 색소를 생성하며, 정제 chitin이 포함된 한천 배지에서 는 chitinase 생성에 따른 clear zone 형성이 확인되 었다 Serratia sp. JM은 형태적, 생리.생화학적 특 성과 유기물 동화는 SUCCIniC, urea 및 pyruvic 산 을 제외하고는 공시 균주인 Serratia marcescens ATCC 27117과 유사하였으며, tetracyclin에 대해 서는 항생제에 대한 내성을 가지고 있었으나, kanamycin과 chloramphenicol에 대해서는 내성을 가지지 않았다. Serratia sp. JM의 chitinase 생성에 따른 최적온도와 pH는 $30^{\circ}C$ 와 7.5로 냐타났다. Serratia sp. JM은 120시간까지는 배양 시간이 증가 함에 따라 chiti-nase 생성과 pH는 점차 증가하였으 나, 배양 120시간 이후에는 chitin 분해에 따른 acetic acid의 축적에 따라 chitinase 생성과 pH는 감소 하였다.

Abstract

A chitinase-producing bacterium was isolated from seashore mud around Beobseongpo in Chunnam province by selective enrichment culture, and among it, one isolate which was the best in producing of chitinase was selected. Nutrient or MacConkey medium was confirmed with secreting of prodigiosin pigment by Serratia sp. JM, and it was performed by the production of clear zone on medium containing chitin. Serratia sp. JM was almost same compared with Serratia marcescens ATCC 27117 in respect of its morphological, physiological and biochemical characteristics except succinic, urea and pyruvic acid. Serratia sp. JM was resistant to tetracycline but was not resistant to kanamycin and chloramphenicol. The optimal temperature and pH for the production of chitinase from Serratia sp. JM were $30^{\circ}C$ and 7.5, respectively. Production of chitinase and pH in the medium increased until the cultivation of 120 hours, but after 120 hours, they were decreased due to the acetic acid accumulated from degradation of chitin by Serratia sp. JM.

참고문헌 (0)

  1. 이 논문의 참고문헌 없음

이 논문을 인용한 문헌 (1)

  1. 2002. "Chitinase Production and Isolation of Serratia plymuthica AL-1 Antagonistic to White Rot Fungi from Allium fistulosum Roots." 한국미생물·생명공학회지 = Korean journal of microbiology and biotechnology, 30(2): 135~141 

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