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논문 상세정보

밀감과피로부터 식이섬유와 Bioflavonoid 정제 중 Fenitrothion 잔류분의 제거

Elimination of Fenitrothion Residues during Dietary Fiber and Bioflavonoid Preparations from Mandarin Orange Peels

초록

밀감에 유기인계 농약인 fenitrothion 성분을 인위적으로 부착시킨 후, 밀감과피에서 식이섬유 및 bioflavonoid의 정제과정중 농약성분의 제거율을 실험하였다. 신선한 밀감과피로부터 정제된 총 식이섬유와 불용성 식이섬유 및 수용성 식이섬유의 수득율은 풍건물 기준으로 각각 17.4%, 13.1%, 1.7%로 나타났다. 밀감과피에 0.5 및 13 ppm의 fenitrothion 성분을 부착시킨 후, 과피의 마쇄, 효소처리, 에탄올 침전 및 여과, 아세톤 세척, 풍건 등을 거쳐 식이섬유를 정제하였을때, fenitrothion 성분의 제거율을 보면 각각 총식이섬유에서 98.4%, 91.9%, 불용성 식이섬유에서 99.7%, 97.1%, 그리고 수용성 식이섬유에서 100%, 99.6%로 나타났다. 밀감과피로 부터 마쇄, 열수추출, 에탄올 침전, hexane 및 butanol 추출 과정에 의한 bioflavonoid 정제 중 fenitrothion 잔류분의 제거율은 중간추출물에서 92.7%, 최종추출물에서는 100%로 나타났다. 결론적으로 밀감과피에 잔류하는 fenitrothion 성분은 식이섬유와 bioflavonoid의 정제 중에 그의 대부분이 제거되는 것으로 판단된다.

Abstract

This study was undertaken in order to elucidate the elimination of fenitrothion residues during the dietary fiber and bioflavonoid preparations from mandarin orange peels. Dietary fibers were prepared from contaminated mandarin orange peels through homogenization, enzyme treatment, ethanol precipitation, acetone washing and air drying, at the yields of 17.4% total dietary fiber, 13.1% insoluble dietary fiber and 1.7% soluble dietary fiber. The removal rate of fenitrothion residues at 13 and 0.5 ppm levels in orange peels was 98.4% and 91.9% in total dietary fiber, 99.7% and 97.1% in insoluble dietary fiber, 100% and 99.6% in soluble dietary fiber, respectively. When bioflavonoid was prepared from contaminated mandarin orange peels through homogenization, soaking, ethanol precipitation, hexane and butanol extractions, the removal rate of fenitrothion residues was 92.7% in intermediate extract and 100% in final extract.

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이 논문을 인용한 문헌 (4)

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