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한국산 마늘로 부터 분리한 Alliin과 에탄올 추출물의 In Vitro계 생리 활성

Physiological Activity of Alliin and Ethanol Extract from Korean Garlic (Allium Sativum, L.)

한국식품과학회지 = Korean journal of food science and technology, v.29 no.2, 1997년, pp.348 - 354  

임승우 (고려대학교 식품공학과) ,  김태효 (한국과학기술연구원 생명공학연구소)

초록
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본 연구는 여러가지 유해세균과 인체장암세포에 대한 다양한 농도에서의 마늘 추출물의 효과를 고양하고자 계획하였다. 미생물에 대한 항균효과는 그 최소 발육저지농도가 alliin의 경우에는 $5,000{\sim}20,000\;ppm$, 그리고 ethanol extract의 경우에는 $1,250{\sim}10,000\;ppm$이었으며, 또한 이들 성분의 암세포증식억제는 첨가농도가 증가함에 따라 점차 강하게 억제시킴을 알 수 있었다. 그리고 HCT-15의 형태적 관찰에서도 위축됨을 알 수 있었으며, 위의 결과들로 부터 항균과 암세포증식억제에 있어서의 활성물질은 열에 안정하고 에탄올에 의해 추출되는 성분임을 알 수 있었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was designed to evaluate the effects of garlic extracts of various concentrations on the growth of various pathogens and human colon cancer cell lines in vitro. For antibacterial effects against microorganisms, minimal inhibition concentrations (MIC) of alliin were from 5,000 to 20,000 pp...

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