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논문 상세정보

녹차추출물에 의한 쥐표피의 효소에 대한 항산화 효과

Antioxidant Effect of Green Tea Extracts on Enzymatic Activities of Hairless Mice Skin Induced by Ultraviolet B Light

초록

털없는 쥐표피를 적출하여 ultraviolet B로서 조사한 후 녹차의 열수 추출물이 표피의 효소의 활성에 대한 항산화 효과를 조사하였다. 녹차의 열수추출물을 5, 25, 50 및 $100\;{\mu}g$으로 쥐표피에 첨가한 후 ultraviolet B을 $1.0\;joule/cm^{2}$로 조사한 후 효소활성을 조사한 결과 catalase와 glutathione reductase는 녹차의 열수 추출물의 첨가용량이 증가할수록 영향을 미치는 것으로 나타났으나 glutathione peroxidase와 superoxide dismutase는 영향을 받지 않았다. 한편 lipoxygenase의 활성을 알아보기 위하여 arachidonic acid에 $50\;{\mu}g$ 녹차의 열수 추출물을 첨가하여 대사를 검토한 결과 대사산물 12 또는 15-hydroxyeicosa- tetraenoic acid보다 5-HETE 및 8-HETE가 억제되었다. 녹차의 열수 추출물을 5, 25, 50 및 $100\;{\mu}g$ 첨가하였을 때 5-HETE는 각각 32, 52, 62 및 80% 억 제되었고 8-HETE는 각각 36, 47, 70 및 84%로 억제됨을 알 수 있었다.

Abstract

This study was carried out to investigate the acute cutaneous enzymatic antioxidant activity of green tea extracts (GTE) on hairless mice skin after a signal exposure to ultraviolet B radiation. GTE has been in corporated at concentration of 5, 25, 50 and $100\;{\mu}g$ into hairless mice skin. Under exposure conditions of $1.0\;joule/cm^{2}$, impairment of cutaneous enzymatic activity was observed. Catalase and glutathione reductase were significantly influenced in dose-dependent manner by GTE, however glutathione peroxidase and superoxide dismutase were not affected. To measure inhibition effect of the GTE on lipoxygenase. $50\;{\mu}g$ GTE extract was added in vitro to arachidonis acid. GTE showed higher inhibition effect on 5-hydroxyeicosatetraenoic acid (HETE) and 8-HETE than metalolic products of 12- or 15-HETE. The addition of 5, 25, 50 and $100\;{\mu}g$ GTE inhibited the metabolite formation of 5-HETE by 32, 52, 62 and 80%, respectively, and the metabolite formation of 8-HETE by 36, 47, 70 and 84%, respectively.

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참고문헌 (0)

  1. 이 논문의 참고문헌 없음

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  1. Kim, Young-In ; Park, Jeong-Yoon ; Choi, Soo-Jung ; Kim, Jae-Kyeom ; Jeong, Chang-Ho ; Choi, Sung-Gil ; Lee, Seung-Cheol ; Cho, Sung-Hwan ; Heo, Ho-Jin 2008. "Protective Effect of Green Tea Extract on Amyloid $\beta$ peptide-induced Neurotoxicity" 한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, 15(5): 743~748 
  2. Choi, Young-Min ; Lee, Seon-Mi ; Hwang, In-Guk ; Jeong, Heon-Sang ; Lee, Jun-Soo 2011. "Changes in Antioxidant Activity of Duck Egg after Pressurized Soaking in Green Tea Extract" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 40(9): 1328~1332 
  3. Lee, Soo-Jung ; Shin, Jung-Hye ; Kang, Jae-Ran ; Hwang, Cho-Rong ; Sung, Nak-Ju 2012. "In vitro Evaluation of Biological Activities of Wa-song (Orostachys japonicus A. Berger) and Korean Traditional Plants Mixture" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 41(3): 295~301 

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