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효소 분해에 의해 HVP를 생산하는데 있어서 여러 가지 효소의 조합, 효소 첨가 순서, pH, 산세척 등이 가수분해에 미치는 효과를 검토하였다 Endoprotease으로서 Neutrase와 Alcalase를 혼합하여 사용하는 것이 Alcalase를 단독 사용하는 것 보다 가수분해도가 높았으며 exoprotease인 Flavourzyme을 이용하여 2차 가수분해함으로써 60%이상의 가수분해도를 얻을 수 있었다. 2차 가수분해 시 원심분리에 의해 미반응 불용 성분을 제거하는 것은 가수분해도에 큰 영향을 미치지 않았고, 1차 가수분해 후 2차 원심분리의 수세수를 원료 현탁에 재사용하였을 경우 가수분해도 및 단백질 회수율을 높일 수 있었다. Ca이온의 첨가에 의한 Neutrase의 안정화 효과는 가수분해도에 큰 영향을 미치지 않았다. 탄수화물 분해효소의 사용과 산세척의 반복에 의해 가수분해도와 생산물의 단백질 함량이 각각 증가함을 알 수 있었다. Endoprotease과 exoprotease을 별도로 각각 처리하기보다는 동시 처리하는 것이 가수분해에 효율적이었다.
The effects of enzyme combination, pH, acid washing and enzyme treatment sequence were investigated in the hydrolysis of soy protein. Comparing Alcalase vs. Neutrase/Alcalase, it appeared that Neutrase/Alcalase was more efficient than Alcalase alone, as the highest degree of hydrolysis (DH) was seen in Neutrase/Alcalase. A surprisingly high DH (more than 60%) was observed with Flavourzyme in the second hydrolysis. The separation of insolubles from the first hydrolysis had little effect on the second hydrolysis. When the washing water from the first hydrolysis was reused in the next hydrolysis, the DH and protein recovery were increased. The addition of calcium ion showed not so much positive effects by the stabilization of Neutrase on the Protein hydrolysis. The use of carbohydrase and repeated acid washing gave positive effects on DH. The simultaneous treatment using endoprotease and exoprotease with pH adjustment improved DH significantly.
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