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논문 상세정보

In Vitro 에서 Phosphatidate Phosphohydrolase 활성과 HepG2 세포증식에 미치는 Hesperidine, Naringin 및 그 Aglycone Flavonoid의 영향

Effects of Hesperidine, Naringin and Their Aglycones on the In Vitro Activity of Phosphatidate Phosphohydrolase, and on the Proliferation and Growth in Cultured Human Hepatocytes HepG2 Cells

초록

감귤류에 포함되어있는 성분중, 생리활성물질로 거론되어지고 있는 citrus flavonoid 즉, hesperidin, hesperetin, naringin 및 naringenin 4종류를 가지고 간장triglyceride합성의 율속효소로 알려져 있는 phosphatidate phosphohydrolase 활성에 대하여 in vitro계에 미치는 영향과 이들 flavonoid가 HepG2 세포의 생존율 및 증식에 미치는 영향에 대해서도 함께 검토하였다. 그 결과 본 실험에 사용된 모든 flavonoid 는 $10{-4}M$ 농도까지는 세포생존율 및 증식이 최고에 도달하였으나, $10{-3}M$ 농도에서 aglycone flavonoid는 현저한 저해효과를 나타냈다. naringin 및 hesperidin의 glycoside flavonoid는 첨가한 모든 농도에서 PAP활성을 촉진시키는 경향을 나타내었다. 그러나, aglycone flavonoid인 hesperetin은 PAP활성을 농도 의존적으로 저해하였으며, naringenin은 $10{-2}M$ 농도에서 강한 저해효과를 나타내었다. 이러한 결과로 미루어 볼 때 aglycone flavonoid가 생체내에서 세포 생존율, 증식 및 지질대사에 강한 영향을 미칠 것으로 생각되어진다.

Abstract

Effects of four citrus flavonoids, hesperidin, naringin and their aglycones on phosphatidate phosphohydrolase(PAP, EC 3.1.3.3) activity were examined using isolated rat microsomes as an enzyme source. In addition, these flavonoids were tested to see whether they exert any influence on the proliferation and growth in cultured human hepatocytes HepG2 cells. Flavonoids at concentration up to $10{-4}M$ had no significant effect on the number of cells and cell proliferation by MTT cell growth assay method, whereas aglycone flavonoids, hesperetin and narigenin, at concentration of $10{-3}M$ significantly inhibited cell proliferation. Hesperetin inhibited PAP activity in a dose-dependent manner starting at concentration of $10{-5}M$. Narigenin at concentration of $10{-2}M$ inhibited PAP activity markedly, while the other flavonoids did not show any significant effect. The present study, therefore, demonstrated that aglycone flavonoids exerted portent effects on PAP activity and on cell proliferation.

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