$\require{mediawiki-texvc}$
  • 검색어에 아래의 연산자를 사용하시면 더 정확한 검색결과를 얻을 수 있습니다.
  • 검색연산자
검색연산자 기능 검색시 예
() 우선순위가 가장 높은 연산자 예1) (나노 (기계 | machine))
공백 두 개의 검색어(식)을 모두 포함하고 있는 문서 검색 예1) (나노 기계)
예2) 나노 장영실
| 두 개의 검색어(식) 중 하나 이상 포함하고 있는 문서 검색 예1) (줄기세포 | 면역)
예2) 줄기세포 | 장영실
! NOT 이후에 있는 검색어가 포함된 문서는 제외 예1) (황금 !백금)
예2) !image
* 검색어의 *란에 0개 이상의 임의의 문자가 포함된 문서 검색 예) semi*
"" 따옴표 내의 구문과 완전히 일치하는 문서만 검색 예) "Transform and Quantization"
쳇봇 이모티콘
안녕하세요!
ScienceON 챗봇입니다.
궁금한 것은 저에게 물어봐주세요.

논문 상세정보

Abstract

For the utilization of animal blood produced in slaughter for the cultivation of lactic acid bacteria, the nitrogen sources in a complex(MRS) medium were replaced by blood plasma proteins. Focusing the purpose on the industrial production of a probiotics, the hydrolytic activities of three industrially applicable proteases were compared for the effective digestion of the proteins, and Alcalase(the product of Novo Nordisk) was selected with comparatively high activity. The growth of Streptococcus thermophilus KCCM12020 was best among the four strains of lactic acid bacteria tested. With Alcalase-digested proteins in the medium, the growth rates and the final cell concentrations were higher than those with non-digested proteins. The cell mass produced in the medium containing blood proteins as nitrogen sources, $2.5{\times}10^9$ CFU/ml, was significantly high and about 70% of that in MRS medium, showing a great possibility for the utilization of animal blood proteins as economic nitrogen sources in the production of cell mass of lactic acid bacteria.

저자의 다른 논문

참고문헌 (18)

  1. 식육이용의 역사와 현황 , 박형기(외 15인) , 식육의 과학과 이용 / v.,pp.24-25, 1994
  2. Anti-hypertensive peptides isolated from beef and pig bloods relaeased in the slaughter house , Park, E. H.;K. B. Song , Food Science and Industry / v.23,pp.146, 1996
  3. A method of manufacturing new protein products from animal blood for food and feed use , Drepper, G.;K. Drepper , Fleischwirtschaft / v.59,pp.1252-1258, 1979
  4. Material based on blood suitable for supplementing food products , Hald-Christensen, V.;J. Adler-Nissen;H. S. Olsen , Germany patent 2,904,239 / v.,pp., 1979
  5. Probiotics in man and animals , Fuller, R. , J. Appl. Bacteriol. / v.66,pp.365-378, 1989
  6. 蛋白·蛋白 ペプチドの市場動向 , 食品と開發 編輯部 , 食品と開發 / v.30,pp.31-35, 1995
  7. Use of hemoglobin enzymic hydrolysates, prepared on a pilot-plant scale, as a nitrogen source for the cultivation of three species of Tetrahymena , Dive, D.;J. M. Piot;F. Sannier;D. Guillochon;P. Charet;S. Lutrat , Enzyme Microb. Technol. / v.11,pp.165-169, 1989
  8. Functional properties of proteins isolated from bovine blood by a continuous pilot process , Tybor, P. T.;C. W. Dill;W. A. Landmann , J. Food Sci. / v.40,pp.155-159, 1975
  9. Alpha-alpha crosslinked hemoglobin prodction , Univ. Iowa-Res. Found , U. S. patent 4,600,531 / v.,pp., 1986
  10. Enzymes and microbes in feeds , Technical insights, Inc. , Biomarkets / v.,pp.141-146, 1994
  11. Method for preparing a food material from blood , Hald-Christensen, V.;J. Adler-Nissen;H. S. Olsen , U. S. patent 4,262,022 / v.,pp., 1979
  12. Hemoglobin-derived polypeptide , Toyo-Soda , Japanese patent 3267298 / v.,pp., 1988
  13. Blood Albumin의 효율적 분리기술 개발 , 전기홍;박우문;지중룡;이희애;유익종 , 한국축산식품학회 제17차 학술발표회 초록집 / v.,pp.27, 1996
  14. Evaluating cheese-like emulsions from animal blood proteins and whey solids , Knapp, F. W.;R. H. Schmidt;W. J. Mauldin;E. M. Ahmed , J. Food Protect / v.41,pp.257-258, 1978
  15. Recovery and utilization of by-product proteins of the meat industry , Ledward D. A.;R. A. Lawrie , J. Chem. Tech. Biotechnol. / v.34B,pp.223-228, 1984
  16. ヘム鐵 , 食品と開發 編輯部 , 食品と開發 / v.26,pp.35-36, 1991
  17. Blood utilization , Ockerman, H. W.;C. L. Hansen , Animal By-Product Processing / v.,pp.233-255, 1988
  18. Method for animal blood treatment , Maeda, K. , Japanese patent 50-154928 / v.,pp., 1974

이 논문을 인용한 문헌 (0)

  1. 이 논문을 인용한 문헌 없음

원문보기

원문 PDF 다운로드

  • ScienceON :

원문 URL 링크

원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다. (원문복사서비스 안내 바로 가기)

상세조회 0건 원문조회 0건

DOI 인용 스타일