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논문 상세정보

동해안 참굴 양식에 관한 연구

Studies on the Culture of Oyster, Crassostrea gigas (Thunberg) in Eastern Coast of Korean

초록

동해안에서 고품질의 굴 양식 생산과 어업인의 안정적인 소득 향상을 도모하고저 경남 하동에서 채묘한 굴을 강원도 주문진 연안에 연승수하식으로 이식한 후 1994년 8월부터 1995년 7월까지 어장환경과 수층별 성장시험을 실시하였다. 환경요인 조사결과 수온은 8.33-$25.62^{\circ}C,\;염분\;32.84-34.28\textperthousand,\;영양염류인\;인산염은\;0.09-0.40\mug$-at/l, 용존성 무기질소(DIN)는 0.32-3.12$\mu$g-at/l로 나타났다. 굴의 성장은 상층이 각고 88.7 mm, 중층 84.9 mm, 하층 78.0 mm로 하층에 비해 상층의 성장이 더 빨랐다. 수층별 각고(SH)에 대한 각장(SL)의 상대성장식은 상층 SL=0.5403 SH+8.5486 (r=0.9959), 중층 SL=0.5813 SH+3.7775 (r=0.9869), 하층 SL=0.5159 SH+6.8736 (r=0.9961) 이였다. 육질은 상층 13.24 g, 중층 12.68 g, 하층 10.96 g으로 상층에서 높게 나타났으며, 수층별 전중량(TW)에 대한 육중량(MW)의 상대성장식은 상층 MW=0.1933 TW+0.1051 (r=0.9973), 중층 MW=0.1915 TW+0.1894 (r=0.9984), 하층 MW=0.1650 TW+0.0558 (r=0.9983)으로 나타났다.

Abstract

For improvement of fishermen's income by oyster cultivation in eastern coast of Korea, the spats of oyster (Crassostrea gigas) collected from Hadong in southern coast of Korea were transplanted to Chumunjin and cultured by hanging long line method from August 1994 to July 1995 for examination of their growth and ground environmental conditions. The environmental conditions show the annual range of water temperature as 8.33~$25.62^{\circ}C$, salinity as 32.84~$34.28\textperthousand$, PO4-P as 0.09~0.40$\mu$g-at/1, dissolived inorganic nitrogen (DIN) as 0.32~3.21$\mu$g-at/1. The growth of oyster in hanging culture was as follows : 88.7mm (shell hight) in upper layer (7m), 84.9mm in middle layer (10m) and 78.0mm in lower layer (13m) after one-year cultivation. Thus, the oysters in upper layer had grown relatively faster than those in lower layer. The relationships between shell hight (SH) and shell length (SL) in each culturing depth as follows : SL=0.5403 SH+8.5486 (r=0.9959) in upper layer, SL=0.5813 SH+3.7775 (r=0.9869) in middle layer, and SL=0.5159 SH+6.8736 (r=0.9961) in lower layer. The meat weight of oyster was the highest value as 13.24g in upper layer, and 12.68g in middle layer, and lowest as 10.96g in lower layer. The relationships between total wight (TW) and meat weight (MW) with culturing water layer were as follows : MW=0.1933 TW+0.1051 (r=0.0073) in upper layer, MW=0.1915 TW+0.1894 (r=0.9984) in middle layer, and MW=0.1650 TW+0.0558 (r=0.9983) in lower layer.

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