$\require{mediawiki-texvc}$
  • 검색어에 아래의 연산자를 사용하시면 더 정확한 검색결과를 얻을 수 있습니다.
  • 검색연산자
검색연산자 기능 검색시 예
() 우선순위가 가장 높은 연산자 예1) (나노 (기계 | machine))
공백 두 개의 검색어(식)을 모두 포함하고 있는 문서 검색 예1) (나노 기계)
예2) 나노 장영실
| 두 개의 검색어(식) 중 하나 이상 포함하고 있는 문서 검색 예1) (줄기세포 | 면역)
예2) 줄기세포 | 장영실
! NOT 이후에 있는 검색어가 포함된 문서는 제외 예1) (황금 !백금)
예2) !image
* 검색어의 *란에 0개 이상의 임의의 문자가 포함된 문서 검색 예) semi*
"" 따옴표 내의 구문과 완전히 일치하는 문서만 검색 예) "Transform and Quantization"
쳇봇 이모티콘
안녕하세요!
ScienceON 챗봇입니다.
궁금한 것은 저에게 물어봐주세요.

논문 상세정보

일부 여대생의 식이섬유 섭취와 철분대사에 관한 연구

A Study on the Dietary Fiber Intake and Iron Metabolism in Korean Female College Students

Abstract

This study was conducted to evaluate dietary fiber intake, iron status, and their correlations in 50 female college students living in Seoul. The nutritional status was analyzed using 3-day dietary record, duplicated diet collection, and venous blood sampling. The mean values for age, height, weight, BMI, and blood pressure of the subjects were 23.2 years, 160.2cm, 53.9kg, 21.0kg/$m^2$, and 110.1/68.4mmHg, respectively. Daily intakes of enery, protein, fiber, crude fiber, iron, and heme iron were 1635.5㎉, 54.3g, 22.5g, 6.8g, 16.2mg, and 0.2mg, respectively. Fiver intake was positively correlate with energy, protein, carbohydrate, vitamin C, iron, and crude fiber intakes. Also, iron intake was positively correlated with energy, protein, lipid, carbohydrate, and vitamin C intakes. There was a significant correlation between heme iron and MFP(meat, fish, poultry) intakes. To exame the iron balance, iron intake and excretion were measured. Iron intake and excretions through urine and feces were 19.5mg, 8.5mg, and 1.6mg, respectively. Based on these iron retention and iron apparent absorbability were calculated as 9.4mg and 52.4%, respectively. There was no significant relationship between dietary fiber intake and iron status. However, there were significant positive correlation between fiber intake and urinary iron excretion.

저자의 다른 논문

참고문헌 (60)

  1. Estimation of available dietary , Monsen ER;Hallberg L;Layrisse M;Hegsted DM;Cook JD;Mertz W;Finch CA , Am J Clin Nutr / v.31,pp.134-141, 1978
  2. Food iron absorption in human subjects. Ⅲ. Comparison of the effects of animal proteins on nonheme iron absorption , Cook JD;Mensen ER , Am J Clin Nutr / v.29,pp.859-867, 1976
  3. Binding of iron by fiber of wheat and maize , Reinhold JG;Garcia JS;Garzon P , Am J Clin Nutr / v.34,pp.1384-1391, 1981
  4. Analysis of dietary fiber content of common Korean foods , Hwang SH;Sung CJ;Kim JI , J Korean Soc Food Mutr / v.24,pp.396-403, 1995
  5. 식품의 무기성분분석 , 임정남 , 식품과 영양 / v.7,pp.42-46, 1986
  6. A semi-micro method for the determination of serum iron and iron binding capacity without deproteinization , Jung DH;Parekh AC , Am J Clin Pathol / v.54,pp.813-817, 1970
  7. 일부 대학생의 지방산 섭취량과 섭취 지방산의 ρ-3, ρ-6계 지방산 및 P/M/S 비율에 관한 연구 , 오경원;바계숙;김택제;이양자 , 한국영양학회지 / v.24,pp.300-407, 1991
  8. The effects of sugar-beet-fibre and wheat bran on iron and zinc absorption in rats , Fairweather Tait SJ;Wright AJA , Br J Nutr / v.64,pp.547-552, 1990
  9. Evidence and mechanism for pectin-reduced intestinal inorganic iron absorption in idiopathic hemochromatosis , Monnier L;Colette C;Aguirre L;Mirouze J , Am J Clin Nutr / v.33,pp.1225-1232, 1980
  10. 한국인 상용식품의 식이섬유 함량분석과 한국 남자대학생의 식이섬유 섭취 현황평가 , 황선희 , 숙명여자대학교 박사학위논문 / v.,pp., 1995
  11. Food iron absorption in human subjects. Ⅳ. The effect of calcium and phosphate salts on the absorption of non-heme iron , Monsen ER;Cook JD , Am J Clin Nutr / v.29,pp.1142-1148, 1976
  12. 한국영양학회 , 한국인영양권장량. 제6차개정 / v.,pp., 1995
  13. 한국인구보건연구원 , 한국인의 영양권장량. 제5차개정 / v.,pp., 1989
  14. 농촌진흥청 농촌영양개선연구원 , 식품성분표. 제4개정판 / v.,pp., 1991
  15. Iron requirements in menstruating women , Hallberg L;Rossander Hulten L , Am J Clin Nutr / v.54,pp.1047-1058, 1991
  16. 승정자 , 극미량원소의 영양 / v.,pp.26-44, 1995
  17. 여대생의 영양섭취상태 및 혈액성상에 관한 연구-제1보 혈청지질 성분을 중심으로 , 홍순명;백금주;정선희;오경원;홍영애 , 한국영양학회지 / v.26,pp.338-346, 1993
  18. 정상식과 채식을 하는 여대생의 영양상태에 관한 연구 , 최미영;여정숙;강명춘;승정자 , 한국영양학회지 / v.18,pp.217-224, 1985
  19. NCI dietary guidliness : rationle , Butrum RR;Clifford CK;Lanz E , Am J Clin Nutr / v.48,pp.888, 1988
  20. 일부지역 농촌 부인의 Fe, Cu, Zn 섭취 수준 및 혈액 성상에 관한 연구 , 김애정 , 숙명여자대학교 석사학위논문 / v.,pp., 1987
  21. WHO , Nutritional aneumias / v.,pp., 1968
  22. Effect of vegetarianism on the zinc status of pergnant women , King JC;Stein T;Doyle M , Am J Clin Nutr / v.34,pp.1049-1478, 1981
  23. Diet, nutrition and the prevention of chronic disease , WHO , WHO Technical Report Series. No 797 / v.,pp., 1990
  24. Tsuneyuki OKU;Chen SC(ed.) , The epideminological significance of dietary changes in Japan. In Proceeding Kellog's international symposium on dietary fiber / v.,pp.120, 1990
  25. 우리나라 젊은 성인 여성의 철분영양상태와 이에 영향을 미치는 식이 요인 분석(2) : 주요 식품의 철분 분석과 철분 섭취량 및 이용율 평가 , 계승희;백희영 , 한국영양학회지 / v.26,pp.703-714, 1993
  26. Effect of cellulose incorporation in a low fiber diet on fecal excretion and serum levels of calcium, phosphorus, and iron in adolescent girls , Grodara R;Kaur AP;Bhat CM , Am J Clin Nutr / v.34,pp.1083-1086, 1981
  27. 평상식이를 섭취하는 우리나라 성인 여성들의 주요 무기질 대사에 관한 연구 , 백희영 , 숙명여자대학교 논문집 / v.,pp.549-561, 1988
  28. Sandwich enzyme immuno assay for surum ferritiin with polypropylene test tubes as the solid phase , Revenant MC , Clin Chem / v.29,pp.681-683, 1983
  29. 지방섭취증가가 일부 젊은 여성의 혈장 지단백 조성에 미치는 영향 , 허영란;임현숙 , 한국영양학회지 / v.28,pp.697-705, 1995
  30. 일본후생성 보건의료국 , 건강증진과 영양. 일본인의 영양소요량. 제5차개정 / v.,pp., 1994
  31. Hemoglobin standard , Cannon PK , Science / v.127,pp.1376, 1958
  32. 김충련 , SAS라는 통계상자-통계분석 및 시장조사법을 중심으로 / v.,pp., 1993
  33. 한국 여자 대학생의 Iron, Copper 및 Cobalt 평형에 관한 연구 , 장수영;최인선;오승호 , 한국영양식량학회지 / v.20,pp.76-88, 1991
  34. 한국 여대생들의 식사형태에 따른 철 결핍성 빈혈에 관한 임상적 연구 , 김혜경 , 숙명여자대학교 석사학위논문 / v.,pp., 1986
  35. Components of fiber impair iron absorption in the dog , Fernanadez R;Phillips SF , Am J Clin Nutr / v.35,pp.107-112, 1982
  36. 채소류, 버섯류, 과일류 및 해조류 식품의 식이섬유 함량 , 황선희;김정인;승정자 , 한국영양학회지 / v.29,pp.89-96, 1996
  37. Iron intake and iron nutritional status of lacto-ovo-vegetarian and omnivore students eating in a lacto-ovo-vegeterian food service , Mcendree LS;Kies CV;Fox HM , Nutr Res Intern / v.27,pp.199-206, 1983
  38. 우리나라 젊은 성인 여성의 철분영양상태와 이에 영향을 미치는 식이 요인 분석(1) : 혈액의 철분 영양 상태 평가 지표의 비교 및 분석 , 계승희;백희영 , 한국영양학회지 / v.26,pp.692-702, 1993
  39. Vitamin C, the common cold and iron absorption in man , Cook JD;Mensen ER , Am J Clin Nutr / v.30,pp.235-241, 1977
  40. Does dietary fiber hypothesis really work? , Walker ARP , Cereal Food World / v.38,pp.128-134, 1993
  41. 서덕규 , 혈액학 실기 / v.,pp., 1976
  42. Zinc deficiency in man. The shiraz experiment , Halsted JA , Am J Med / v.53,pp.277-284, 1972
  43. Dietary fiber and disease , Burkitt DP;Walker ARP;Painter NS , J Am Med Assoc / v.229,pp.1068, 1974
  44. 대학생의 식이섬유 섭취에 관한 연구 , 이혜성;이연경;Chen SC , 한국영양학회지 / v.24,pp.534-546, 1991
  45. The physiological and nutritional importance of dietary fiber , Schweizer TF;Wursch P , Experientia / v.47,pp.181-186, 1991
  46. Relationship between calculated dietary and crude fiber intakes of 200 college students , Marlett JA;Bokram RL , Am J Clin Nutr / v.34,pp.335, 1981
  47. The iron and zinc status of long-term vegeterian women , Anderson BM;Gibson RS;Sabry JH , Am J Clin Nutr / v.34,pp.1042-1048, 1981
  48. Effect of interaction of various foods on iron absorption , Layrisse M;Maritinez Torres C;Roche M , Am J Clin Nutr / v.21,pp.1175-1968, 1968
  49. The inhibitory effect of bran on iron absorption in man , Simpson KM;Morris ER;Cook JD , Am J Clin Nutr / v.34,pp.1469-1478, 1981
  50. Iron availability and absorption in rats fed sodium phytate , Hunter JE , J Nutr / v.111,pp.841-847, 1981
  51. Nutrition : The need to define optimal intake as a basis for pubilc policy decisions , Wynder EL;Wishurger JH , Am J Public Health / v.82,pp.346, 1992
  52. Dietary fiber intake in the US population , Lanza E;Jones DY;Block G;Kessler L , Am J Clin Nutr / v.46,pp.790-797, 1987
  53. Iron deficiency anemia in an Iranian population associated with high intakes of iron , Haghshernass M , Am J Clin Nutr / v.25,pp.1143-1149, 1972
  54. US Department of Health and Human Service, Food and Drug Administration , Food labeling : Reference daily intakes and daily reference values. Feberal Register(Docket No 90N-0134, 21 CFR Parts 101) / v.58,pp.2222, 1993
  55. Definition of dietary fiber and hypothesis that is a protective factor in certain disease , Trowell H , Am J Clin Nutr / v.29,pp.417-425, 1967
  56. 보건사회부 , 국민영양보고서 / v.,pp., 1981
  57. 충남대 여대생의 철분 섭취량과 영양 상태에 관한 연구 , 남혜선;이선영 , 한국영양학회지 / v.25,pp.404-412, 1992
  58. Gibson RS , Priniciples of nutritional assessment / v.,pp.349-372, 1990
  59. 한국대학생의 식이섬유 섭취실태조사 , 황선희;김정인;승정자 , 한국영양식량학회지 / v.25,pp.205-213, 1996
  60. The diagnosis of iron deficiency anemia , Bainton DF;Finch CA , Am J Med / v.37,pp.62-70, 1964

이 논문을 인용한 문헌 (7)

  1. 1997. "" 韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., 30(9): 1088~1094 
  2. 1999. "A Effect of Nutrition Counseling for Improving Iron Status of Female College Students" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 28(5): 1158~1163 
  3. 1999. "Assessment of Dietary Iron Availability and Analysis of Dietary Factors Affecting Hematological Indices in Iron Deficiency Anemic Female High School Students" 韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., 32(7): 787~792 
  4. 2000. "Food sources of vitamin and mineral for Korean people(I) -calcium and iron rich foods-" 韓國 家政科敎育學會誌 = Journal of Korean Home Economics Education Association, 12(2): 47~64 
  5. 2002. "Physical Performance in Young Women with Depleted Iron Stoles" 韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., 35(2): 223~228 
  6. 2002. "A Comparison between Food and Nutrition Major, and Non-major, Female University Students in terms of their Nutrient Intakes and Hematological Status, with an Emphasis on Serum Iron" 韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., 35(9): 952~961 
  7. 2004. "Effects of Organic Iron Supplementation on Productivity and Egg Composition in Laying Hens" 한국가금학회지 = Korean journal of poultry science, 31(2): 101~108 

원문보기

원문 PDF 다운로드

  • ScienceON :

원문 URL 링크

원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다. (원문복사서비스 안내 바로 가기)

상세조회 0건 원문조회 0건

DOI 인용 스타일