$\require{mediawiki-texvc}$
  • 검색어에 아래의 연산자를 사용하시면 더 정확한 검색결과를 얻을 수 있습니다.
  • 검색연산자
검색연산자 기능 검색시 예
() 우선순위가 가장 높은 연산자 예1) (나노 (기계 | machine))
공백 두 개의 검색어(식)을 모두 포함하고 있는 문서 검색 예1) (나노 기계)
예2) 나노 장영실
| 두 개의 검색어(식) 중 하나 이상 포함하고 있는 문서 검색 예1) (줄기세포 | 면역)
예2) 줄기세포 | 장영실
! NOT 이후에 있는 검색어가 포함된 문서는 제외 예1) (황금 !백금)
예2) !image
* 검색어의 *란에 0개 이상의 임의의 문자가 포함된 문서 검색 예) semi*
"" 따옴표 내의 구문과 완전히 일치하는 문서만 검색 예) "Transform and Quantization"
쳇봇 이모티콘
안녕하세요!
ScienceON 챗봇입니다.
궁금한 것은 저에게 물어봐주세요.

논문 상세정보

국민영양조사를 이용한 영양소별 주요 공급식품에 관한 연구 -II. 무지길 및 비타민

Study for Major Nutrients Sources of Food by Korean Nutrition Survey -II. Minerals and Vitamins-

Abstract

We have studied the major food sources of minerals and vitamin based on the data from the National Nutrition Survey in 1993. The most important food sources was anchovy for calcium, spinach for vitamin A, and kimchi for vitamin C. The primary source of iron, thiamin, riboflavin and niacin was rice. Number of foods providing 90% of individual nutrient intake were 54 items for calcium, 40 items for iron, 20 items for vitamin A, 25 items for thiamin, 29 items for riboflavin, 39 items for niacin and 18 items for vitamin C. Among regions, amount of nutrients from same foods(10 more important food source) didn't show any significant differences (p>0.05) in minerals and vitamins studied. Over all rice was found to be the most important sources of minerals and vitamins.

저자의 다른 논문

참고문헌 (23)

  1. 보건복지부 , 국민영양조사결과보고서 / v.,pp., 1993
  2. Nationwide food consumption survey continuing survey of food intakes by individuals : Men 19-50 years, 1day, 1985 , UDSA , Report No. 85-3 / v.,pp., 1986
  3. Linkage between socioeconomic characteristics, food expenditure patterns and nutritional status of low income households : A critical review , Davis,C.G. , Am. J. Agricultural Economics / v.64,pp.1017-1025, 1982
  4. Nutrient intakes : Individual in 48 States, year 1977-1978, Nationwide food consumption survey , UDSA , Report No. 1-2 / v.,pp., 1984
  5. Food group intake patterns and associated nutrient profile of the US population , Kant,A.K.;Schatzkin,A.;Block,G.;Ziegler,R.G.;Nestle,M. , J. Am. Diet Assoc. / v.91,pp.1532-1537, 1991
  6. 한국 농촌의 영양 섭취 및 식품 소비의 실태와 그 문제점윤진숙 , 윤진숙 , 한국영양학회지 / v.14,pp.87-96, 1981
  7. 국민영양조사를 이용한 영양소별 주요 공급식품에 관한 연구 - 1. 에너지, 단백질, 지방, 탄수화물 및 조섬유를 중심으로 , 박미아;이행신;계승희;문현경;송인정;채범석 , 한국영양학회지 / v.30,pp.84-90, 1992
  8. National research council , Recommended dietary allowances 10th ed. / v.,pp.125-186, 1989
  9. Nutrient content of US food supply , Marton,R.;N.Raper , Natl Food Rev / v.36,pp.18-23, 1987
  10. Influence on food decisions across the family life cycle , Schaefer,R.B.;P.B.Keith , J. Am. Diet Assoc. / v.78,pp.144-148, 1981
  11. Nutritional adequacy of diets of low-income households , Peterkin,B.B.;Kerr,R.L.;Hama,M.Y. , J. Nutr. Educ. / v.14,pp.102-104, 1982
  12. Dietary intakes of vitamin A precursors by rural Gambian pregnant and lactating women , Villard,L.;C.J.Bates , Hum. Nutr. Appl. Nutr. / v.41,pp.133-145, 1987
  13. Diet diversity and nutrient intake , Randall,E.;Nichaman,M.Z.;Contant,C.F. , J. Am. Diet Assoc. / v.85,pp.830-836, 1985
  14. Iron balance in pregnancy , Hallberg,L.;H.Berger(ed.) , Vitamin and minerals in pregnancy and lactation / v.,pp.115-126, 1988
  15. Dietary diversity in the US population, NHANES Ⅱ. 1976-1980 , Kant,A.K.;Schatzkin,A.;Ziegler,R.G.;Nestle,M. , J. Am. Diet. Assoc. / v.91,pp.1526-1531, 1991
  16. Changes in food and nutrient intake in middle-aged men from 1960 to 1985(the Zutphen study) , Kromhout,D.;Coulander,C.L.;Boer,G.L.O.;Kampen-Donker,M.;Goddijn,E.;Bloemberg,B.P.M. , Am. J. Clin. Nutr. / v.51,pp.123-129, 1990
  17. Transketolase activity and urinary excretion of thiamin in the assessment of thiamin-nutrition status of indians , Bamji,M.S. , Am. J. Clin. Nutr. / v.23,pp.52-58, 1970
  18. Dietary diversity and subsequent mortality in the First National Health and Nutrition Examination Survey Epidemiologic follow-up study , Kant,A.K.;Schatzkin,A.;Harris,T.B.;Ziegler,R.G.;Block,G. , Am. J. Clin. Nutr. / v.57,pp.434-440, 1993
  19. 厚生省保健醫療局健康增進營養科 , 國民營養の 現況 / v.,pp.36-42, 1990
  20. 한국인의 식품 및 영양소 섭취실태 추이(1969-1989) - 제 2 보. 국민영양조사보고서에 의한 식품 섭취상태를 중심으로 - , 박미아;김을상;이규한;문현경;송인정;채범석 , 한국영양식량학회지 / v.21,pp.509-512, 1992
  21. Vitamin B₁(Thiamin) requirement of man , Melnick,D. , J. Nutr. / v.24,pp.139-151, 1942
  22. 농촌 거주 청소년의 식이조사에서 나타난 영양소의 주된 공급 식품과 변이 식품의 양상 , 김영옥 , 한국영양식량학회지 / v.24,pp.892-900, 1995
  23. 厚生省保健醫療局健康增進營養科 , 食生活指針 / v.,pp.11-13, 1991

이 논문을 인용한 문헌 (5)

  1. 1997. "Nutrient Density and Nutrient-Cost Evaluation for the Representative Menus of the School Lunch Program in Korea" 韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., 30(10): 1244~1257 
  2. 1997. "" 韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., 30(9): 1088~1094 
  3. 2000. "Development of a Simple Food Frequency Questionnaire Using the Contribution of Specific Foods to Absolute Intake and Between-Person Variation of Nutrient Consumption for the Korean Elderly" 韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., 33(4): 429~437 
  4. 2000. "Food sources of vitamin and mineral for Korean people(I) -calcium and iron rich foods-" 韓國 家政科敎育學會誌 = Journal of Korean Home Economics Education Association, 12(2): 47~64 
  5. 2001. "Food Sources of Thiamin, Riboflavin and Niacin Based on Food Composition Table and National Annual Food Supply Data in Food Balance Sheet" 韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., 34(7): 809~820 

원문보기

원문 PDF 다운로드

  • ScienceON :

원문 URL 링크

원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다. (원문복사서비스 안내 바로 가기)

상세조회 0건 원문조회 0건

DOI 인용 스타일