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논문 상세정보

농산 부산물을 이용한 애느타리 및 버들송이의 배지재료 활용 효과

Bottle Cultivation of Pleurotus ostreatus and Agrocybe aegerita using Agricultural by-product

초록

농산부산물첨가배지 개발로서 이화학적 특성은 콩비지첨가구에서 유기물, 질소, 탄소 함량이 높았으며 전처리구의 pH, 유기물, 질소, 탄소 함량은 버섯 생육시 적합한 것으로 판단되었다. 애느타리 관행재배시 병당(850cc)에서 갓의수 20개 72g에 비하여 콩비지 10% 첨가구는 갓의 수 12개 수량 77g으로 7% 증수, 귤껍질 10% 첨가구는 갓의 수 21개 수량 11% 증수되었다. 버들송이 관행재배시 병당 (850cc) 수량 98g 대비 한약박을 제외한 모든 농산부산물 첨가해서 증수되었으나 그중 콩비지 10% 첨가구가 수량 113g으로 15% 증수되었다. 저비용 고효율 농산부산물 버섯 배지개발로써 농가경영비 절감과 고품질 버섯 생산으로 농가소득에 기여할 것이다.

Abstract

The cheaper and high-quality media are necessary to produce the year-round mushroom. For low input and high productivity, this experiment was carried out to screen the proper supplementary materials on media among agricultural by-products; bean-curd residues, dried orange peel, chinese drug residues and celery cabbage leaf. Judging by chemico-physicals, the used agricultural by-products was possible for an additives on mushroom media. Bean-curd residues added to media raised the amount of organic matter, nitrogen and carbon. In Pleurotus ostreatus, the conventional media yielded 20 pilus cap, 72g per a bottle, but adding 10 percent bean-curd residues produced 12 pilus cap, 77g and an increase yielded 7%, and 10 percent orange peel took 12 pilus cap and an increase yieled 11%. In Agrocybe aegerita, added to media, except chinese drug residues, increased performance compared with conventional media, produced 98g per a bottle. Especially, the bean-curd residue increase 15 percent in productivity.

참고문헌 (12)

  1. 느타리버섯(Pluerotus ostreatus) 재배에 있어서 배지량, 종균재식량이 자실체 수량에 미치는 영향 , 박용한;장학길;고승주 , 한국균학회 / v.5,pp.1-5, 1977
  2. 계란껍질 첨가배지가 팽이버섯의 균사생육과 지실체에 미치는 영향 , 정종천;김광포;김한경 , 한국균학회 / v.23,pp.226-230, 1995
  3. 곡물을 이용한 영지버섯의 균사체 배양조건 , 정인창;김선희;전용일;이재성 , 한국균학회 / v.24,pp.81-88, 1996
  4. 제지부산물을 이용한 느타리버섯(Pleurotus ostreatus) 자실체 형성용 염가배지 개발 , 조우식;윤영석 , 한국균학회 / v.23,pp.197-200, 1995
  5. 버섯배지에 건비지 첨가효과 , 이현욱 , 연구와지도 / v.37,pp.6-8, 1996
  6. 느타리버섯 재배에 배지량이 자실체 수량에 미치는 영향 , 윤형석;류영현;박선도;최부술 , 한국균학회 / v.24,pp.89-92, 1966
  7. C/N율 차이가 Flamulina velutipes균의 균사발육에 미치는 영향 , 윤정구 , 충북대논문 / v.16,pp.125-129, 1975
  8. Official methods of analysis association of official analytical chemistis , A.O.A.C. , / v.,pp., 1980
  9. Production of mushroom from sawdust , Block, S.T.;Tsao;Han, L. , J. Agric, Food. Chem. / v.6,pp.923-927, 1958
  10. Mushroom sciencein edible mushroom and their cultivation , Chang, S.T.;Miles, P.G. , / v.,pp.3-25, 1989
  11. Effects of additives level on the mycelial growth and the fruitbodies formation , Lee, He-Duk;Kim, H.G.;Kim, Y.G. , 한국균학회 / v.8,pp.14-15, 1996
  12. Cultivation of Pleurortus in The biology and cultivation of edible mushroom , Zadrazil, F.;Chang, S.T.(ed.);Hayes, W.A.(eds.) , / v.,pp.521-530, 1978

이 논문을 인용한 문헌 (4)

  1. 2001. "Microscopical Characteristics of Softwood Sawdusts Cultivated with Enokitake (Flammulina velutipes)" 韓國資源植物學會誌 = Korean journal of plant resources, 14(2): 102~107 
  2. 2001. "Bottle Cultivation of Pleurotus ostreatus, Agrocybe aegerita and Ganoderma lucidum by using Rice hull media" 韓國資源植物學會誌 = Korean journal of plant resources, 14(3): 213~219 
  3. 2003. "Optimum sterilization selection method for increasing yield of Pleurotus ostreatus on the bag­cultivation" 韓國資源植物學會誌 = Korean journal of plant resources, 16(3): 218~222 
  4. Park, Shin ; Gong, Ji-Won ; Lee, Kyoung-Seok 2008. "Calcium Absorption and Growth Characteristics of Agrocybe cylindracea Mycelia in Submerged Culture" 한국식품과학회지 = Korean journal of food science and technology, 40(4): 419~423 

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