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논문 상세정보

주요 솔잎 추출물의 돌연변이 억제효과

Inhibitory Effect of Main Pine Needle Extracts on the Chemically Induced Mutagenicity

초록

한국에 널리 분포하고 있는 곰솔, 리기다, 잣나무, 적송의 에탄올추출물과 각 용매 분획물을 이용하여, in vitro assay로서 spore rec-assay와 Salmonella typhimurium reversion assay법으로 시료자체 변이원성 유무와 4가지 양성변이원 물질(MNNG, 4NQO, Trp-P-1 및 B(a)p)에 대한 돌연변이 억제효과를 고찰하였다. 곰솔, 리기다, 잣나무, 적송의 에탄올 추출물은 spore rec-assay와 S. typhimurium를 이용한 mutagenicity assay에서 변이원성을 나타내지 않았다. 돌연변이 억제 시험에서는 4가지 시료 모두 농도 증가에 따른 억제율을 나타내었고 또 각각의 시료들의 분획물 중 잣나무와 소나무의 에테르 분획물들이 간접변이원인 Trp-P-1의 변이원성에 대하여 다른 분획물에 비하여 높은 억제율을 보여주었다.

Abstract

Pine has been known as a traditional medicinal plant and as showing a physically beneficial function to a human being. Therefore, this study was performed to investigate the physiological activities of main pine neddles. Ethanol extracts from pinus needles did net exhibit any mutagenicity. On the contrary, inhibitory effects of ethanol extract were observed on mutagenicity induced by N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine(MNNG), 4-nitroquinoline-1-oxide (4NQO), 3-amino-1,4-dimethyl-5H-pyrido-(4,3-b)indol (Trp-P-1) and benzo(a)pyrene $(B({\alpha})P)$ using Salmonella typhimurium reversion assay. On direct-acting mutagen (MNNG, 4NQO) and indirect-acting mutagen (Trp-P-1, $(B({\alpha})P)$, we observed higher inhibitory effect. Stepwise fractionation of the ethanol extract was done by using ether, chloroform, ethyl acetate, butanol and water to obtain effective fraction. Among them, water fractions $(100\;{\mu}g/plate)$ of Pinus thunbergii, Pinus rigida, Pinus densiflora and Pinus koraiensis showed high inhibition of 91.65%, 94.7%, 84.22% and 79.02%, respectively, on the mutagenicity of MNNG in Salmonella typhimurium TA100.

참고문헌 (0)

  1. 이 논문의 참고문헌 없음

이 논문을 인용한 문헌 (3)

  1. 2008. "" Biotechnology and bioprocess engineering, 13(2): 262~268 
  2. Ryu, Hye-Sook ; Kim, Hyun-Sook 2008. "Studies on the Effects of Water Extract from Mixture of Pine Needles, Sedum sarmentosum Bunge, Hijkiaorme, Buckwheat and Perlla Leaves on the Immune Function Activation" 한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, 21(3): 269~274 
  3. Kim, Won-Ji ; Kim, Ji-Myoung ; Huh, Young Ran ; Shin, Malshick 2012. "Antioixdative Activity and Quality Characteristics of Rice Cupcakes Prepared with Pine Needle Powder and Extract" 한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food & Cookery Science, 28(5): 613~622 

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