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논문 상세정보

품종별 감잎(Diospyros kaki folium)의 성장에 따른 성분변화

Changes of Composition in the Species of Persimmon Leaves(Diospyros kaki folium) during Growth

초록

한국산 감잎을 청도반시, 상주둥시 및 부유의 3품종으로부터 고기능성 감잎차 음료를 개발할 목적으로 유리당, 총 비타민 C, 유리 아미노산 등의 차의 맛과 기능적 특성을 나타내는 성분변화를 조사하였다. 3품종의 수분함량은 5월에 $77.9{\sim}80.1%$였으며 성장함에 따라 차차 감소하였고 조단백 및 조지방의 함량은 성장함에 따라서 차차 증가하여 8월에 최고치를 나타내었다가 감소하는 경향을 나타내었다. 유리당의 함량 변화는 3품종 모두 sucrose, glucose, fructose, raffinose의 4종류를 검출하였고 부유품종의 sucrose 함량은 7월을 기준으로 청도반시, 상주둥시보다 각각 1378 및 143배로 그 함량이 매우 높았다. 비타민 C의 함량은 개화기 초기부터 차차 증가하여 7월에 최고치를 나타내었다, 부유단감이 7월을 기준으로 2249 mg%로 가장 많았으며 3품종 모두 7월까지 차차 증가하다가 감소하였다. 감잎의 유리 아미노산의 종류는 3품종 모두 18개의 유리 아미노산이 검출되었다. 이상의 결과에서 감잎의 대부분의 성분들이 6월에서 7월 초순에 최고치를 나타냄으로 감잎을 이용한 감잎차 및 감잎을 이용한 고기능성 음료개발을 위해서 감잎의 적절한 채취 시기는 6월이라고 생각된다.

Abstract

A functional and taste related composition was determined to investigate the possibilites of developing a highly functional beverage from Chungdo Bansi, Sangju Dungsi and Byue during growth. Moisture content decrease continously from 77.9% to 80.1% at the begining of May during growth. Crude protein and fat contents in the three species gradually increased according to growth until August. There ware four sorts of free sugar components which were sucrose, glucose, fructose and raffinose in the three species. Buyu's sucrose content was each 1378, 143 times higher than Chungdo Bansi and Sangiu Dungsi by the standard of July. Vitamin C content in the three species gradually increased form the flowering time and was the highest content in July. The sorts of free amino acids in persimmon leaves were detected eighteen free amino acids in all three species. As a result, the materials of persimmon leaves exhibited the highest component from June to July and Buyu of them excelled in a lot of composition.

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