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논문 상세정보

초록

천연생리활성물질의 개발과 미이용자원의 효율적 재이용방안을 모색하기 위하여 13여종의 한국산 야생 버섯류를 에탄올과 물로 추출하여 각 시료추출물의 항변이원성 물질 검색을 시도하였다. B(a)P과 MNNG의 돌연변이 유발성에 미치는 야생버섯류의 에탄올 추출물과 물추출물의 항돌연변이 효과의 검토는 Salmonella typhimurium TA98과 TA100을 이용한 Ames 실험계를 이용하였으며 B(a)P에 대해 꽃구멍장이버섯(Polyporus dispansus), 깔때기꾀꼬리버섯(Cantharellus infundibuliformis), 진갈색주름버섯(Agaricus subrutilescens), 테미로버섯(Daedalea dickinsii), 목장말똥버섯 (Panaeolus papilionaceus) 및 턱수염버섯(Hydnum repandum) 등의 에탄올추출물에서 비교적 강한 항변이 원성을 나타내었다. 물추출물의 경우는 B(a)P에 대해서 턱수염버섯(Hydnum repandum)이 TA100에서 가장 강한 저해효과를 나타내었고 대부분의 시료는 낮거나 저해활성이 보이지 않았다. 직접변이원인 MNNG에 대해서는 야생버섯류의 에탄올추출물중 5종만 항변이원성이 관찰되었고, 물추출물의 경우는 꽃구멍장이버섯(Polyporus dispansus)이 가장 강한 저해효과를 보였으나 대부분의 버섯류는 낮거나 저해 효과를 거의 나타내지 않았다. 그중 직, 간접 변이원에 대해 가장 강한 저해 효과를 나타낸 꽃구멍장이 버섯의 에탄올추출물은 농도가 높을수록 항변이원성 효과가 증가하는 경향을 보였다.

Abstract

To detect naturally occuring antimutagenic substances from wild mushrooms in Korea, the screening for the antimutagenic compounds containing in ethanol and water extracts of 13 wild mushrooms toward benzo(a) pyrene (B(a)P) and $N-methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine\;(MNNG)$ using the Ames assay system with Salmonella typhimurium TA98 and TA100 were studied. The ethanol extracts of Polyporus dispansus, Cantharellus infundibuliformis, Agaricus subrutilescens, Daedalea dickinsii, Panaeolus papilionaceus and Hydnum repandum showed significantly antimutagenic activity toward B(a)P. The water extracts of Hydnum repandum showed the strong antimutagenic activity toward B(a)P in S. typhimurium TA100, however the water extracts of the mushrooms did not show antimutagenic activity. Whereas 5 out of 13 samples exhibited antimutagenicity toward a direct mutagen of MNNG. The water extracts from mushrooms also not showed antimutagenic activity. The antimutagenic effect increased with increasing concentraion of the ethanol extracts from Polyporus dispansus.

저자의 다른 논문

참고문헌 (0)

  1. 이 논문의 참고문헌 없음

이 논문을 인용한 문헌 (2)

  1. Yoo, Su-Jung ; Kim, Soo-Hyun ; Choi, Houng-Taek ; Oh, Hyun-Taek ; Choi, Hyun-Jin ; Ham, Seung-Shi 2007. "Antioxidative, Antimutagenic and Cytotoxic Effects of Natural Seasoning Using Lentinus edodes Powder" 한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, 36(5): 515~520 
  2. Kim, Se Ryung ; Kim, Meera 2012. "Physicochemical Characteristics and Antioxidant activity, Antimutagenicity, and Cytotoxicity of Hot-water Extract of Hericium erinaceus" 한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food & Cookery Science, 28(5): 569~577 

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