어육의 화학적 선도지표로는 사후의 경과 시간에 따라 $K_i$값과 biogenic amines, trimethylamine (TMA), 휘발성 염기질소(VBN) 등의 함량이 이용되고 있다. 이 중 $K_i$값은 초기 선도지표로 활용가능하며 신뢰성이 우수하여 어육 등의 선도측정에 간편하게 사용할 수 있다. 본 실험에서는 2종의 냉장 및 냉동어육에 대하여 $K_i$값과 biogenic amines, TMA 및 VBN 함량을 측정하였다. 대개의 시료에서 $K_i$값은 $7.8{\sim}43.6%$범위에 있었으며, 오징어, 굴, 대구, 수조기, 우럭은 $K_i$값이 높은 어종으로 나타났다. 한편 putrescine 등의 biogenic amines은 시료 중에서 검출되지 않았고, TMA 함량과 휘발성 염기질소 함량 사이에는 양의 상관관계(r=0.894)가 인정되었다.
어육의 화학적 선도지표로는 사후의 경과 시간에 따라 $K_i$값과 biogenic amines, trimethylamine (TMA), 휘발성 염기질소(VBN) 등의 함량이 이용되고 있다. 이 중 $K_i$값은 초기 선도지표로 활용가능하며 신뢰성이 우수하여 어육 등의 선도측정에 간편하게 사용할 수 있다. 본 실험에서는 2종의 냉장 및 냉동어육에 대하여 $K_i$값과 biogenic amines, TMA 및 VBN 함량을 측정하였다. 대개의 시료에서 $K_i$값은 $7.8{\sim}43.6%$범위에 있었으며, 오징어, 굴, 대구, 수조기, 우럭은 $K_i$값이 높은 어종으로 나타났다. 한편 putrescine 등의 biogenic amines은 시료 중에서 검출되지 않았고, TMA 함량과 휘발성 염기질소 함량 사이에는 양의 상관관계(r=0.894)가 인정되었다.
Aquatic raw materials easily undergo deteriorative changes, and thus it is very important to keep fish meats fresh during transport and processing. The $K_i$ value, biogenic amines, trimethylamine (TMA) and volatile basic nitrogen (VBN), which are reported fish freshness indices, were mea...
Aquatic raw materials easily undergo deteriorative changes, and thus it is very important to keep fish meats fresh during transport and processing. The $K_i$ value, biogenic amines, trimethylamine (TMA) and volatile basic nitrogen (VBN), which are reported fish freshness indices, were measured for 20 samples. The $K_i$ values were normally in the range of $7.8{\sim}43.6%$, except those for some fish including squid. The contents of biogenic amines were negligible, and a correlation (r=0.894) was found between the contents of TMA and VBN.
Aquatic raw materials easily undergo deteriorative changes, and thus it is very important to keep fish meats fresh during transport and processing. The $K_i$ value, biogenic amines, trimethylamine (TMA) and volatile basic nitrogen (VBN), which are reported fish freshness indices, were measured for 20 samples. The $K_i$ values were normally in the range of $7.8{\sim}43.6%$, except those for some fish including squid. The contents of biogenic amines were negligible, and a correlation (r=0.894) was found between the contents of TMA and VBN.
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