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논문 상세정보

과산화피로인산나트륨의 항균성 및 안정성

Antimicrobial Activity and Stability of Tetrasodium Pyrophosphate Peroxidate

초록

피로인산나트륨(tetrasodium pyrophosphate)을 과산화수소수에 용해시켜 결정화하면 과산화수소가 피로인산나트륨에 안정하게 결합된 과산화피로인산나트륨(tetrasodium pyrophosphate peroxidate)이 만들어지게 된다. 이 화합물의 식품보존제로서의 사용 가능성을 알아보기 위하여 항균력과 안정성에 대하여 검토해 보았다. 이 화합물은 0.1% (w/v)의 농도에서 항균력을 가지고 있는 것으로 나타났고 그 수용액은 상온에서 80일간 방치하여 과산화수소가 결합된 상태의 과산화피로인산나트륨이 70% 수준으로 잔류하는 안정한 상태로 존재하고 있는 것으로 나타났다. 또한 열에도 상당히 안정하여 60분간의 중탕처리에 의해서도 과산화피로인산나트륨이 76% 수준으로 존재하는 것으로 나타났다. 그러나 금속이온에 의해서는 상당한 영향을 받는 것으로 나타났다. 식품보존제로 이 화합물을 0.2% (w/v) 사용할 경우 0.03% (v/v)의 과산화수소가 존재하는 것으로 측정되었다. 적용범위, 사용방법 및 과산화수소의 제거법이 개발된다면 장래 식품보존제로 사용될 수 있을 것이다.

Abstract

Tetrasodium pyrophosphate peroxidate can be crystallized as a hydrogen-peroxide-bound salt from the solution of tetrasodium pyrophosphate and hydrogen peroxide. The antimicrobial activity and stability of the compound were tested for the use as a food preservative. It showed antimicrobial activities against several food spoilage microorganisms at the concentration of 0.1% (w/v), and was stable for 80 days in room temperature as a form of 70% hydrogen-peroxide-bound tetrasodium pyrophosphate peroxidate. It was also stable at the boiling temperature but decomposed significantly in the presence of metal ions. The compound can be an effective food preservative at the 0.2% (w/v) concentration, which contains 0.03% (v/v) hydrogen peroxide. The compound could be commercialized if the application area and usage direction as well as the removal method of hydrogen peroxide were developed.

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