$\require{mediawiki-texvc}$
  • 검색어에 아래의 연산자를 사용하시면 더 정확한 검색결과를 얻을 수 있습니다.
  • 검색연산자
검색연산자 기능 검색시 예
() 우선순위가 가장 높은 연산자 예1) (나노 (기계 | machine))
공백 두 개의 검색어(식)을 모두 포함하고 있는 문서 검색 예1) (나노 기계)
예2) 나노 장영실
| 두 개의 검색어(식) 중 하나 이상 포함하고 있는 문서 검색 예1) (줄기세포 | 면역)
예2) 줄기세포 | 장영실
! NOT 이후에 있는 검색어가 포함된 문서는 제외 예1) (황금 !백금)
예2) !image
* 검색어의 *란에 0개 이상의 임의의 문자가 포함된 문서 검색 예) semi*
"" 따옴표 내의 구문과 완전히 일치하는 문서만 검색 예) "Transform and Quantization"
쳇봇 이모티콘
안녕하세요!
ScienceON 챗봇입니다.
궁금한 것은 저에게 물어봐주세요.

논문 상세정보

음식물 쓰레기를 줄이기 위한 체계화 연구(II) -일부 한국음식의 1인 1회 적정 섭취량 평가

The Systematic Study on Reduction of Food Waste Products(II) -Estimation of One Serving Size of Frequently Consumed Korean Dishes -

Abstract

The purpose of this study was to estimate the effect of serving sizes on dish wastes, nutrient intake, and diet satisfaction for reduction of dish waste products. The dish waste, energy and protein intake, and satisfaction scores before and after dining were compared in 44 subjects fed various serving sizes(100%, 90%, 80% of standard size) of 10 frequently consumed Korean dishes. The result are as follows: 1. Average age, height, and weight of 44 subjects were 30.5, 174.0cm, and 68.1kg in men and 26.2, 164.2cm, and 53.5kg in women, respectively. 2. There was a significant difference in the dish waste rate of 10 Korean dishes to serving sizes. The range of dish waste rates of 10 Korean dishes was 13.14-33.04%. 3. The average energy intake from 10 Korean dishes in which 100% of the standard serving size was served was lower than Korean RDA. Protein intakes from Sulungtang, Yukgaejang, Deunjang-ggigae, and Bibimpab with 100% servins size, Soondubi-ggigae 90% servins size, and Galbitang, Bulgogi-bakpan, Sangsungui-bakpan, Bakpan 80% of standard serving size were higher than Korean RDA. 4. The satisfaction score before dining on Sulungtang, Bulgogi-bakpan, Sangsungui-bakpan decreased with decreasing serving size. However, there was no significant difference in satisfaction score after dining to serving size. These findings indicate that dish waste rate and diet satisfaction of 10 these Korean dishes are fixed and energy intake is insufficient. Therefore, for reduction of food waste and reasonable serving size of dishes evaluated in this study, there should be more studies about Korean menu development with decreasing serving size and increasing energy density.

저자의 다른 논문

참고문헌 (0)

  1. 이 논문의 참고문헌 없음

이 논문을 인용한 문헌 (0)

  1. 이 논문을 인용한 문헌 없음

원문보기

원문 PDF 다운로드

  • ScienceON :

원문 URL 링크

원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다. 원문복사서비스 안내 바로 가기

상세조회 0건 원문조회 0건

DOI 인용 스타일

"" 핵심어 질의응답