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반응표면분석법에 의한 맥문동 열수추출 조건의 최적화
Optimization for Hot water Extraction Condition of Liriope spicata Tuber Using Response Surface Methodology 원문보기

농산물저장유통학회지 = Journal of the Korean society of post-harvest science & technology of agricultural products, v.8 no.2, 2001년, pp.157 - 163  

김순동 (대구가톨릭대학교 식품공학과) ,  구연수 (대구가톨릭대학교 식품공학과) ,  이인자 (대구가톨릭대학교 약학과) ,  박인경 (대구가톨릭대학교 식품공학과) ,  윤광섭 (대구가톨릭대학교 식품공학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Optimal conditions for hot water extraction of Liriope spicata tuber were investigated with changes in solvent ratio(2∼6 fold) and heating time(1∼5 hr) by response surface methodology. The content of extractable solids increased with an increased in solvent ratio, and the highest content showed at ...

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문제 정의

  • 약재료로서 이를 이용한 탕이나 음료를 제조할 경우 그 주요 성분들의 추출을 최대로 할 수 있는 추출방법의 확립은 매우 중요한 과제이다. 본 연구에서는 맥문동의 주요 기능성 성분인 올리고당 이 포함된 당류와 스테로이드 사포닌를 비롯한 몇가지 주요 성분의 함량을 높일 수 있는 추출법을 확립할 목적으로 반응표면분석법에 의한 맥문동 열수추출 조건의 최적화를 시도하였다.
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