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논문 상세정보

생균제 급여가 비육돈의 발육 및 질병발생에 미치는 영향

Effect of Dietary Probiotics on Growth and Pathological Status in Growing-Finishing Pig

초록

미생물제제를 이용한 돈분뇨 처리시스템(3N-System, 속성발효시스템) 운영에 있어 돼지에 급여하는 생균제가 비육돈의 발육 및 질병발생에 미치는 효과와 분뇨처리효과를 구명하기 위하여 실시한 시험결과를 요약하면 다음과 같다. 생균제 혼합급여 시험은 사료에 0.1% 씩 생균제와 항생제를 각각 첨가하여 처리구별로 30두씩 3처리 평균체중이 21.4$\pm$0.54kg인 육성비육돈 90두를 공시하여 시험을 실시하였다. 0.1% 생균제 (Bacillus toyoi spore) 급여구는 육성돈에서 출하시까지 급여하였으며, 0.1% 항생제 (kitasamycin and sulfamethazine) 첨가 급여구는 출하 1개월전 부터는 항생제 첨가한 사료를 급여하지 않았다. 일당 증체량과 사료효율은 처리간에 유의적인 차이를 나타내지 않았다(P >0.05). 도체성적에 있어 출하시 체중과 도체중은 항생제 첨가급여구가 다소 높게 나타났으나 처리간에 유의적인 차이는 없었다(P>0.05). 등지방 두께는 생균제 첨가 급여구가 다른 처리구에 비하여 낮게 나타나는 경향이었다(P<0.05). 도체등급별 출현두수는 A등급 출현율에서 생균제 첨가 급여구가 다소 높은 비율을 보였다. 육안 병변에 대한 모니터링 결과에서는 생균제 급여구가 병변발생율이 적게 나타났다. 시험돈사의 환경조사에서 처리간에 온도의 차이는 없었으나 최저온도에서는 항생제첨가 급여구가 다른 처리구에 비하여 유의적으로 높게 나타났다(P<0.01). 습도는 생균제 첨가급여구가 84.34$\pm$6.03으로 다른 처리구에 비하여 높게 나타났다(P<0.01). 시험돈사내의 돈분뇨의 성상변화(BOD, COD, SS, T-N, T-P 및 암모니아 농도)도 생균제첨가 급여구가 낮은 수치를 보였다.

Abstract

A study was conducted to determine the effect of dietary probiotics or antibiotics on growth and pathological status in growing-finishing pigs. Ninety male pigs weaned at 24 days of age were divided into three groups of 30 pigs each on the basis of body weight and litter. Three groups of ten pigs(one pen) each were assigned to one of the following diets; a control diet or diets containing 0.1% probiotics or 0.1% antibiotics (1:1 mixture of kitasamycin and sulfamethazine). Average daily gain (ADG), feed efficiency(G/F) and the pathological status were monitored. ADG, feed efficiency and carcass quality were not different (P>0.05) among the three treatments. But pork quality in pigs fed probiotics tended to be improved, compared to other treatments. The pigs fed probiotics had lower pathological lesion in intestinal monitoring than that of other treatments pigs. The chemical composition of slurry(BOD, COD, SS, T-N, T-P and ammonia) in the probiotics treatments tended to be decreased, compared to other treatments. Results of this study suggest that dietary probiotics improve pigs' housing environment, and decrease the contents of polluting materials in slurry.

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